Unii consideră că dormitul cu șosetele în picioare este nociv, alții însă că este benefic. Nu este de mirare că acest subiect este foarte discutat. În acest material îți spunem de ce nu ar trebui să dormi cu șosetele în picioare, dar totodată și care sunt avantajele acestui obicei. 

Aparent, jumătate dintre oameni dorm cu șosete în picioare. Unii oameni simt nevoia să își acopere picioarele pentru a se simți mai protejați, alte persoane nu se simt confortabil dacă își acoperă picioarele atunci când sunt în pat.

Astfel, când vine vorba de purtarea șosetelor noaptea, totul depinde de preferințele noastre personale. Oamenii care au obiceiul de a dormi cu șosetele în picioare trebuie să afle aceste lucruri: 

4 efecte negative asupra organismului tău, dacă dormi cu șosetele în picioare: 

 Poate afecta fluxul sanguin

Potrivit eva.ro, se spune că purtarea șosetelor în pat este un obicei extrem de confortabil și chiar poate crește temporar circulația sângelui. Dar, dacă îți ții șosetele în picioare o perioadă lungă de timp, efectul va fi exact invers, scăzând fluxul sanguin. Dacă ai obiceiul de a purta șosetele peste noapte, pe termen lung s-ar putea să îți încetinească fluxul sanguin.

Risc mai mare de infecții ale pielii

Șosetele tale preferate cu modele amuzante te pot face să râzi și să-ți îmbunătățească starea de spirit chiar și într-o zi mohorâtă, dar fii atent/ă la materialul din care sunt confecționate. Materialele sintetice, cum ar fi poliesterul, raionul sau nailonul, nu sunt prietenoase cu piele și nu permit picioarelor să respire. 

Dacă unele substanțe chimice dure, cum ar fi vopsele și rășini, au fost folosite în compoziția șosetelor, riscul apariției iritațiilor și erupțiilor cutanate (cunoscute și sub numele de dermatită de îmbrăcăminte) este destul de mare.

Ar putea lăsa urme dureroase pe piele

Dacă ai observat vreodată urme roșiatice pe care le lasă șosetele pe picioare, atunci benzile elastice sunt probabil prea strânse. Când îți lași șosetele peste noapte, s-ar putea să te trezești cu urme dureroase și iritații pe piele, care vor avea nevoie de ceva timp pentru a dispărea.

Poate afecta temperatura corpului

În timpul somnului, corpul tău continuă să funcționeze și, de fapt, se întâmplă chiar multe în timp ce dormi. Temperatura copului tău se schimbă de mai multe ori în timpul nopții și dormim mai bine când aceasta este mai scăzută. Dacă porți șosete care nu sunt confecționate din țesături respirabile, temperatura copului poate crește, perturbându-ți somnul. 

Totuși ca și orice alt lucru, există părțile pozitive, dar și negative, de aceea și dormitul cu șosetele are beneficii. Iată care sunt acestea: 

Temperatura crescută cauzează o stare de somnolență

Cele mai recente teorii despre purtarea șosetelor în timpul somnului se învârt în mare parte în jurul faptului că pot crește temperatura din zona tălpilor.În acest mod, căldura adițională generată de șosete este redistribuită în corp. Ușoara creștere a temperaturii va face să apară o stare de oboseală, pregătindu-vă de somn, asta se întâmplă, în general, la ora dumneavoastră obișnuită de somn. Când corpul deja se așteaptă să adormiți.

Previne transpirațiile nocturne și bufeurile

Potrivit sănătateacurata.com, temperatura crescută a corpului apărută datorită purtării șosetelor în pat are drept cauză devenirea mai activă a sistemului termoregulator corporal. Asta înseamnă că în momentele apariției evenimentelor precum transpirațiile nocturne sau bufeurile, corpul este mai pregătit să se ocupe de situație în mod eficient, și reduce mai repede temperatura.

Ajută la îmbunătățirea problemelor de circulație

Problemele de circulație precum diabetul sau boala Raynaud pot cauza scăderea temperaturii în zona extremităților (mâini și picioare). Purtarea șosetelor în pat crește temperatura corporală generală, și oferă si un plus de izolare, putând ajuta la evitarea unei scăderi a temperaturi în zona picioarelor.

Nu veți mai avea crăpături pe călcâie

Multe persoane suferă de condiții precum piele uscată, sau călcâie uscate, în special în lunile de iarnă când temperatura este scăzută. Atunci când porți șosetele în timpul somnului, picioarele rețin umiditate, mai ales în cazul în care s-a aplicat o cremă hidratantă înainte ca șosetele să fie puse pe picioare înainte de somn!

Copiii și șosetele purtate pe timpul nopții

Nu există motive pentru care copii nu ar trebui să poarte șosete pe timpul nopții. Cu toate acestea, corpul copiilor nu este la fel de bun la reglarea temperaturii precum corpul unui adult, deci este important să monitorizați cu grijă copiii pe timpul somnului dacă poartă haine, sau dacă sunt înveliți cu pături, fiind necesar să fie îndepărtate imediat ce apar semne de supraîncălzire.

Distribuie articolul: