Au pornit în aventura vieții lor care numai liniște nu le promitea. Dorina Cojocaru și Alex Filipschi, după o nuntă indiană de acum câteva luni și după marea provocare numită Malaezia, au ajuns tocmai în Australia. Aflați de la Dorina ce curiozități inedite le-au marcat călătoria și pentru ce orașe, dar și imagini unice merită să vezi îndepărtata țară-continent.

De prea multe ori mi-am dorit să ajung aici

Pentru unii e un vis, pentru alții un capriciu. Pentru noi – un alt test de rezistență la distanță. Unul care m-a făcut să ajung la capătul lumii copilăriei mele, într-o țară considerate a fi una dintre cele mai periculoase din lume (unde poți întâlni insecte veninoase, miriapode uriașe și șerpi care pot omorî o persoană în câteva minute.) Australia, până la intrarea în aeroport, rămânea a fi acel continent misterios din harta cărții de geografie, plin de curiozitate, frică și nepătruns, dar la care eram adesea cu gândul.

Indiferent ce fel de vacanțe preferi, Australia le are pe toate

Pe bună dreptate. De îndată ce am pășit în Australia toate cunoștințele legate de clima, relieful, flora, fauna, economia acestei țări, au începută să deruleze colajele imaginate de noi. Natura este incredibil de variabilă și include atât vegetație bogată, cât și păduri tropicale, câmpii verzi, deșerturi aride și platouri muntoase.

 

Aventura din acest continent a început din Perth – cel mai singuratic oraș din lume (dat fiind faptul că până la cel mai apropiat oraș,  Adelaide, e o distanță de vreo 2.500 de kilometric) și unul dintre cele mai dezvoltate orașe australiene. Un oraș superb, fascinant prin infinitul de verde și stilul de viață lipsit de tic-tac. Anume aici, am descoperit cea mai impresionantă grădină zoologică de până acum, cu aproape toate animalele întâlnite pe Glob.

Emoția cea mare – întâlnirea cu koala, câinii Dingo, și cangurii

A urmat Melbourne cu alei pitorești și umbră europeană, Sydney cu amestecul spectaculos de plaje, parcuri, magazine, și evident, renumitul Pod Harbor și una dintre cele mai fotografiate edificii din lume – Opera.

O experiență absolut nouă trăită de-a lungul drumului marelui ocean, care ne-a cam tăiat respirație, a fost închirierea mașinilor cu volan în partea dreaptă și șofatul conform regulilor de circulație pe partea stângă. Povestea poate fi lesne înțeleasă, dacă îți imaginezi o reacția la ocolirea în plin traseu a unui cangur, care nu prea știe să caute trecerea de pietoni.

Despre canguri și iar despre ei

Apropo de femela cangur, poate avea concomitent până la 3 pui. Unul devine matur, unul sugar și altul embrion. Un lucru unic în lumea animală este faptul că femelele pot „suspenda” sarcina, iar apoi o pot relua. Acest lucru se întâmplă când femela nu este destul de pregătită fizic pentru sarcină și nu produce destul lapte. Cu alte cuvinte ea își dirijează perioada de gestație în funcție de starea ei fizică și variațiile vremii. Femelele ce poartă doi pui în marsupiu produc două tipuri de lapte: unul pentru puiul mai mare și altul pentru cel mic. Cangurul este simbolul neoficial al Australiei, fiind prezent pe stema națională, monezi, logo-uri ale companiilor aeriene, turism, timbre poștale, cultura populară etc.

19190715_1644657798907625_142382076_n

Găsești orice în Australia, numai bucate românești mai puțin

Australia nu are o istorie lungă care să fi creat o arhitectură și o expansiune urbană ca în alte locuri. Cu toate acestea, aici a apărut o confluență de culturi care umplu golul lăsat de lipsa de istorie. Fie că ajungeți să căutați un restaurant indian, o biserică creștină sau un restaurant fast food, le veți găsi pe toate. Mai puțin o zeama de-a mamei, sau sarmale ca la bunica – foarte dorite și în această vacanță de o lună, care a cuprins: Turcia, Malaezia, Bali, Singapore și evident Australia.

Foto: Arhivă personală