Specialiștii susțin că pentru o viață fără stresuri și fără anxietate avem nevoie de mici vacanțe care ne vor ajuta să avem o productivitate mai mare.

În vremurile noastre vacanța este înlocuită adesea cu munca intensivă, toți mai mulți oameni aleg să muncească în timpul concediilor, fără a-și oferi timp pentru odihnă.  Din acest motiv, poate apărea mai multe probleme de sănătate, care  vor înrăutăți starea și concentrarea la muncă.

De ce este importantă vacanța totuși…?

Foto: Telegraph

Vacanța ajută la starea de sănătate a persoanei, este necesară pentru a regăsi inspirația  și pentru o reconstruire a noilor idei, ne va ajuta la o concentrație mai mare care ne va oferi puteri pentru noi perspective. Ieșirea din rutina zilnică ne va elibera de supra oboseală și starea de stres.

Știm că starea noastră depinde de oamenii din jur, acest fapt ne demostrează că o vacanță petrecută cu familia sau cu prietenii va spori buna funcționare și va influența la consolidarea problemelor acumulate la serviciu. Să nu uităm și de odihna fizică care ne ofera vacanța, fiind foarte necesară persoanelor care au un lucru greu, cu multă mișcare si efort fizic. Vacanța nu doar va influența la starea psihică, dar și fizică, oferind noi puteri.

Într-un experiment american, s-a constatat că după vacanțele de sărbatori, productivitatea unei companii a crescut simțitor aducând un rezultat dublu. Pe lângă toate acestea, concediile oferite la timp unui angajat poate reduce procentajul de concedieri , influențând la starea de bine printr-o pauză.

Cel mai important lucru este conștientizarea necesității vacanței, și acceptarea ei nu ca un trofeu, dar ca normalitate de care are nevoie un om sănătos, oferă o șansă pentru corpul tău să oprească sistemele de stres, pentru a se recupera.

Conform legislației muncii și  Codul Muncii, concediul de odihnă anual de bază reprezintă acea formă a timpului de odihnă prin care salariaților li se asigură în mod efectiv o perioadă liberă în cursul unui an calendaristic de cel puțin 28 de zile calendaristice în scopul refacerii forței de muncă și al oferirii posibilității acestora de a dispune de o perioadă de destindere, în care vor beneficia din partea angajatorului de o plată corespunzătoare (indemnizație de concediu).

Art. 113 din Codul Muncii reglementează durata concediului de odihnă anual, stabilind că tuturor salariaţilor li se acordă anual un concediu de odihnă plătit, cu o durată minimă de 28 de zile calendaristice, cu excepţia zilelor de sărbătoare nelucrătoare. Pentru salariaţii din unele ramuri ale economiei naţionale (învăţămînt, ocrotirea sănătăţii, serviciul public etc.), prin lege organică, se poate stabili o altă durată a concediului de odihnă anual (calculată în zile calendaristice).”

Vacanțele pot fi de scurtă durată sau  lungi, cu toate că mai mulți preferă să-și împartă concediul în mai multe părți pentru a profita de o vacanță periodică.