Atunci când începi să guști din pâine numită emisie directă radio, interacțiune cu ascultătorii și emoții care trec prin unde... „Fie pâinea cât de rea...” tot de aia vei prefera! Povestea este despre mulți, și totuși, nu fiecare rezistă acestui regim. Doina Danielean se laudă cu 12 ani de radio, timp în care a adunat și poate povesti multe. Despre stihia radio, dar și despre ceea ce așteaptă tinerii care se visează animatori radio - în detalii în interviul ce urmează cu Doina Danielean. Savurați!

Cum ai descoperit tu radioul? Cum a reușit el să te cucerească?

Era o zi de primăvară… prin 2005… Îmi amintesc perfect și ziua de 12 aprilie, când adolescenta care scria versuri aștepta să-i fie acceptată poezia pentru emisie. Fiind pasionată de versuri eram des prezentă prin acel studiou de radio regional, unde se realiza pe atunci un program care promova tinerele talente în poezie.

doina 1

A fost o întâmplare, acum după 12 ani din acea zi, realizez că a fost de fapt frumoasa întâmplare care mi-a adus în viața mea radioul și m-a îmbolnăvit de emisia live, de undele radio și de ascultători. Ei sunt cei care primesc o voce în casele, mașinile, birourile, urechile și sufletul lor, fără să te vadă… probabil asta m-a și cucerit cel mai mult, ascultătorul!

Ce ai învățat de la fiecare post de muncă pe care l-ai făcut?

De la 15 ani ai mei sunt cu vocea prin undele radio. Am crescut de la un post regional până la unul național – Un drum frumos în care fiecare pas poartă o experiență și o trăire nouă, iar asta mă face să cred că am crescut odată cu vocea care se tot aude și cuvintele care nu se mai epuizează. Fata de la radio a crescut, a progresat și a ajuns să fie femeia de la radio.

Dialog Matinal Social cu Ion Lazarenco Tiron la Radio Plai!

Dialog Matinal Social cu Ion Lazarenco Tiron la Radio Plai!

Care este lucrul cel mai important de ținut cont pentru un DJ-animator radio?

doina plaiAș fi vrut ca să existe câteva reguli stricte sau secrete de care să ții cont dacă ești animator la radio, dar NU! Și Slavă Domnului că pentru mine mereu a existat libertate maximă de manifestare în emisie directă la radio. Poate doar uneori niște direcționări ușoare din partea unor mentori care îmi ghidau gândurile, ideile și apucăturile mele și căror mereu le voi mulțumi. Cu deosebit respect față de Dorin Țurcanu și Sergiu Răileanu, care au reușit mai mult sau mai puternic să-mi influențeze personalitatea din cutiuța numită radio.

Bineînțeles, nu poți fi om de radio dacă nu ai ce și cum a spune, dar și dacă nu ai imaginația și dicția bine dezvoltată, iar vocea este cea care se modelează și încălzește în timp…

Ce nu va face niciodată prezentatoarea radio Doina Danielean în emisie?

Ahahaha… ce întrebare! Voi răspunde ca evreii – cu o alta: Ce nu a făcut Doina Danielean în emisie?! Am râs, am plâns, am vorbit peste publicitate, m-am bâlbâit și am tăcut… (râde) Credeam că nu aș bârfi niciodată în emisie, dar și asta am făcut (zâmbește).  Cred că nu as fi în stare să vorbesc rusisme și vulgarități la radio, fiindcă astea nu mă reprezintă deloc.

Ce sfaturi ai da unei persoane care se visează prezentator de radio?

Am să promovez aceleași sfaturi pe care le-am primit și eu de la mentorii mei când veneam la un post de radio nou pentru mine:

Fii tu însuți și dacă nu ești îndeajuns de deschis și de pasionat, cedează din start, fiindcă la radio fără de pasiune și dorință nu faci nimic.
Educa-ți stările și trăirile și lucrează cu dicția ta și cu vocea, pentru că astea 2 se pot dezvolta în timp, dacă este pasiunea din primul sfat, devii bun.

doina 1

Vorbește mult sau puțin, dar în ambele cazuri cu știință de cauză și de sens.
Nu încerca să fii că și cineva – fii original, unic și deosebit, fii TU!
Dezvoltă-ți imaginația și abilitățile zi de zi și nu te baza că vei vorbi după textul scris pe foaie – învață să fii atât de deschis, încât să-ți vina totul direct, inventează și improvizează mereu! Ceea ce ți-ai notat pe foaie e doar un reper, însă ceea ce simți pe moment este, de cele mai multe ori, mult mai important!

Treci cu toată ființa ta pe radio și radio va trece prin venele tale! Respiră cu emoții și transmite în totalitate ceea ce simți, dar nu uita să simți frumos și creativ. Radioul iubește jocul, un joc cu sentimente care ung cuvintele și vocea!

Foto: Alex Morgoci, arhivă personală