El s-a ocupat de pungile de anestezie ale colegilor săi când a avut loc o operație, scrie elmundo.es. A injectat doze letale de potasiu sau analgezice, un cocktail care a determinat pacientul să intre în stop cardiac. Apoi ajungea, intervenea și salva pacientul, de obicei cu risc scăzut. Erau detonații controlate. El a creat urgența și a rezolvat-o, ca și sindromul pompierului incendiar, care dă primul foc pentru a o putea stinge și a arăta ca un erou.

Se presupune că a folosit acest modus operandi cu cel puțin treizeci de pacienți cu vârste cuprinse între patru și 80 de ani, între 2008 și 2017, în două clinici din Besançon, estul Franței. Dar a scăpat de sub control. 12 pacienți nu au supraviețuit și, în ciuda complexității unei săli de operație și ținând cont că activitatea medicală nu este infailibilă, colegii lor au început să bănuiască. Toate cazurile de reacții adverse inexplicabile în timpul intervenției au avut o legătură comună: Frédéric Péchier.

Cunoscut și sub numele de anestezist din Besançon, Péchier (51 de ani) este acuzat că a manipulat pungile de anestezie a zeci de pacienți pentru a provoca situații de urgență și „pentru a-și putea demonstra abilitățile de resuscitator”. El este acuzat și că și-a discreditat colegii medicali, cei care au intervenit în sala de operație la izbucnirea crizei.

Ancheta a fost deschisă în 2017, au trecut șase ani și s-au înregistrat puține progrese, având în vedere dificultatea de a găsi probe. Totuși, săptămâna aceasta o instanță de anchetă a decis că Péchier poate relua activitatea medicală. A cerut să o poată face, deși este urmărit penal.

O va face, deși într-un mod foarte limitat și cu condiții. Nu puteți fi în contact direct cu pacientul și nu puteți prescrie medicamente. Nici nu se va întoarce într-o sală de operație. Decizia este „supusă aprobării Consiliului Ordinului Medicilor”, care a fost ignorată: Decizia „nu este responsabilitatea dumneavoastră”.

În acești șase ani, acuzarea nu a putut dovedi vinovăția lui Péchier, care și-a susținut mereu nevinovăția. Nu s-au putut strânge suficiente probe: Nu există urme sau probe materiale, deoarece, în plus, rechizitele medicale care ar fi putut fi confiscate sunt rapid distruse.

PLÂNGERI ACUMULATE
Cazul, care este susținut de numărul de plângeri acumulate, a șocat Franța. Péchier este un familist, presupus un bărbat exemplar și căsătorit cu un cardiolog. Tatăl lui fusese și el medic. În martie 2017, clinica Saint Vincet de Besançon a alertat Parchetul cu privire la mai multe cazuri de stopuri cardiace neobișnuite în timpul operațiilor chirurgicale și a fost deschisă o anchetă. Péchier este acuzat de otrăvire premeditată, dar este eliberat sub control judiciar din lipsa unor probe concludente.

Trec anii și se adaugă plângeri: În 2019 Parchetul adaugă la anchetă încă 17 dosare (din cele 66 semnalate pentru reacții suspecte). În rezumat sunt unele izbitoare, precum cea a unui băiețel de patru ani, Teddy, fără patologii anterioare, care a supraviețuit unui stop cardiac când a fost operat la amigdale. Sau o femeie care a petrecut câteva zile în comă și a rămas cu sechele ireversibile. Sunt doar doi dintre cei treizeci anchetat.

Procurorul din Besançon, Étienne Manteaux, a confirmat la acea vreme că Péchier era „numitorul comun al acestor evenimente adverse grave” care au avut loc în sala de operație. Medicul anestezist se afla, întâmplător, mereu „în vecinătatea blocului de operație și punea diagnostice precoce, când la acea vreme nimic nu sugera că ar fi existat o supradoză de potasiu sau analgezice”, spune Parchetul.

Puțini dintre colegii săi l-au apărat și, de fapt, a avut probleme cu mulți dintre colegii săi. Anchetatorii au studiat fiecare dintre cazuri, pentru a vedea dacă acestea coincid cu momente în care însuși suspectul declarase că are o problemă personală sau profesională. Au fost luate în considerare tot felul de teorii: răzbunare împotriva clinicii sau a colegilor săi, dar și că era un bărbat conștient de succesul soției sale, un narcisist pervers sau un criminal în serie.

Pe acesta din urmă au fost efectuate mai multe studii psihiatrice. Unul dintre ei îl descrie ca pe o persoană destul de obișnuită. Un altul și-a evidențiat profilul răutăcios. Unii au cântărit posibilitatea unei tulburări disociative, care apare atunci când există o deconectare între persoană, capacitatea sa de a gândi și realitate. Un avocat i-a dat un indiciu lui Le Figaro: „În realitate, doctorul Péchier nu vrea să fie un otrăvitor. Vrea să fie persoana care readuce pacientul la viață”.

Acum, și așteptând continuarea anchetei, Péchier este autorizat să lucreze ca consilier medical, adică să dea sfaturi medicale telefonice (nu poate avea contact cu pacienții) sau, de asemenea, să îndrume pacienții către diferitele servicii și specialități. Deși el însuși a declarat în 2019: „Orice s-ar întâmpla, cariera mea profesională s-a încheiat”.

Distribuie articolul: