Atunci când a înțeles că deşi parcă are tot ce a visat dar totuşi ceva îi lipseşte, Dina Zaiaț a decis să facă o schimbare. Jurnalista și producătoarea TV și-a zis că poate schimba lumea, dar a început de la sine. Iată motivația care a determinat-o să-și lase jobul de la TV și să promoveze o viață sănătoasă, fără plastic, cu mai puțină risipă și mai multă reciclare.

„Devenisem extrem de nefericită pentru că lucram prea mult, petreceam prea puţin timp cu familia, aveam senzaţia că viaţa trece pe alături iar proiectele mele la care visam erau de ani buni doar nişte idei  imposibil de realizat din lipsă de timp. Mi-am promis să schimb lucrurile”, povestește ea.

Zis și făcut. Mai întâi a renunțat la jobul din televiziune, care deși îi plăcea la nebunie, o extenua. S-a decis rapid şi practic a sărit în gol… pentru că habar nu avea ce urmează. A lăsat în redacția matinală o părticică din sufletul ei:

„Schimbarea trebuia să vină de acolo. Altfel nu reuşeam să schimb nimic. Am început să fac sport, să mânânc sănătos, să am timp doar pentru mine şi familia mea, iar asta a presupus să gătesc mai des, să fac cumpărături…”.

Chiar dacă observase și mai înainte cât de consumatoare este societatea în care trăim, a venit o zi în care a început să-și pună sie însăşi întrebări, dar mai ales, să-și dorească schimbarea.

„Mă uimeam de fiecare dată câte pungi aduc acasă. Şi dacă tot încercam să am mai multă grijă de sănătatea mea şi a familiei mele, am simţit nevoia să scap de pungile din plastic. A fost un pas foarte natural. De acolo am înţeles că tot plasticul poate fi scos din viaţă, iar asta inevitabil te face să urăşti risipa. Iată de ce am adoptat stilul de viaţă fără deşeuri (#zerowaste). Acum mă simt mai împlinită ca niciodată”, spune Dina cu o mândrie pe care nici nu încearcă s-o ascundă.

Pentru că avea mult timp liber la acel moment, a deschis un cont de instragram, aşa… ca o joacă. Curiozitatea a îndemnat-o să studieze mai mult despre impactul pe care îl are plasticul în viața oamenilor. Răspunsurile pe care a reușit să le afle au fost doar niște indicatori în plus, care au convins-o că merită să molipsească cât mai multă lume. O amică a încurajat-o să nu mai aştepte, să deschidă o pagină şi pe Facebook.

Continuarea o poți citi în reportajul Irinei Harea-Mardari de pe Agora.md.