Dacă soțul său a moștenit acest meșteșug, atunci ea, deși a făcut cunoștință cu ceramica în copilărie, l-a dobândit și îndrăgit deja în căsnicie. Violetta Triboi ne-a dezvăluit cum dintr-un „ucenic” s-a transformat într-un meșter popular, alături de soțul său, ambii având o dragoste imensă pentru lut și formele pe care le poate lua acesta, în atelierul lor mic și drag din Chișinău.

 

„Fiind căsătorită cu un meșter popular, Adrian Triboi, ceramist, fecior de olar, Zaharia Triboi, nu stiu dacă era posibil să nu fiu atrasă de această meserie. Nu era ceva nou pentru mine deoarece pe la vre-o 11-12 ani am frecventat cercul de ceramică, dar desigur, tot ce știu acum, am învățat deja lucrând cu soțul meu.

La propunerea lui de ai fi alături în meseria sa, am acceptat și ne-am făut un atelier mic în Chișinău ( lucra cu tatăl său în atelierul din satul natal), chiar dacă finalizasem proaspăt studii în alt domeniu”, își începe istorisirea Violetta Triboi.

„În primul an aș spune că eram un ajutor de: „dute-vină”, „dă-ia”, la expoziții, la finisarea obiectelor, decor… Apoi am învățat să nu am frică de lut, să fiu mai încrezută, mai răbdătoare. Această meserie necesită multă răbdare, dar și o stare de bine sufletească, multă muncă și apoi „mâinile încep să te asculte”, după cum îmi zicea soțul.

Am început a face farfurioare modelate manual, dintr-o plăcintă de lut și ai imprima diferite decoruri. Apoi mi-a plăcut ideea de a aplica plante, frunze, verzi(proaspete) sau uscate pe aceste obiecte. Pe prcurs îmi aparea câte o idee cum aș putea combina aplicarea frunzei cu diferite culori și ornamente. Această tehnică în lume este utilizată de ceva ani buni, doar că fiecare o face în felul său. Cam așa, încetul cu încetul, am început să am obiectele mele”, mărturisește femeia.

„Fac un model de farfurie care e în 2 culori, verde și galben, cu o amprentă mare pe mijloc a unei crenguțe cu frunze, unde am vrut să prezint cum frunza din verde viu, proaspăt trece într-un galben. Ba chiar cu ajutorul soțului am realizat o farfurie mare, rotită de el, finisată de mine, ciclul unei frunze. O farfurie în 3 culori, verde, galben, maro și putem observa cum are loc transformarea „unei vieți” a frunzei. Desigur că acest decor este inspirat din natură și de ciclul său natural. De asemenea această tehnică o aplic și pentru vaze, ulcioare, clopoței…

 

Modelez și diferite suvenire cu tematica sărbătorilor de iarnă. Mi s-a părut frumoasă idea de a impodobi bradul și cu jucării modelate manual, papucei, fulgi, brăduți… Dar modelez și diferite platouri cu culorile iernii unde este aplicat decor ca: crenguță de brad, cerb, fulg…”, mai dezvăluie EA.

Prelucrarea lutului

„Crearea unui obiect începe de la frământarea lutului, modelarea, aplicarea frunzei sau decorului dorit și se lasă la uscat. Obiectul se usucă în dependență de mărime, grosime de la o zi până la câteva zile. Când s-a uscat, se mai nivelează, corectează unele porțiuni și se pune la ardere. Arderea are loc și ea într-un anumit timp și temperatură, în dependență de tipul lutului, alb sau roșu, deoarece lucrez cu ambele. După ardere se glazurează și iar se pune la o altă ardere. După a 2-a ardere, obiectul poate fi utilizat”, explică meșterița.

„Primele lucrări îmi păreau ca „din topor”, dar cu susținerea și încurajarea soțului, muncă și răbdare, de ficare dată îmi reușeau tot mai bune. Uneori în drum spre atelier știam ce obiecte voi modela alte ori îmi venea ideea la moment. N-aș putea spune cu exactitate câte obiecte am modelat până în prezent, dar sunt foarte multe, cel puțin pentru mine.

Mă bucur foarte mult că obiectele mele au ajuns prin țară, dar și în multe țări ale lumii, la concetățenii noștri plecați, dar și la străini, obiecte care bucură ochii și sufletele lor, ceea ce pentru mine este o încurajare și o inspirație de a crea în continuare”, mai povestește Violetta.

Pe parcursul a 9 ani de muncă împreună cu soțul meu, fiecare își are lucrările sale, desigur ne ajutăm reciproc, avem și lucrări create în comun. Toate obiectele noastre, ale mele, ale soțului sunt făcute cu suflet, cu drag, sunt colorate, sunt obiete „cu viață”. Tata socru, Zaharia Triboi, unicul meșter popular din Republica Moldova, alături de soția sa, confecționează ceramică neagră, decorată cu piatra râului, fiind mai conservator, ține la tradițiile noastre, le respectă și le promovează. Anume prin aceste toate nuanțe consider că ceramica noastră este deosebită, cuprindem mai multe genuri și tehnici, de aceea și motto-ul atelierului nostru este „Dăm viață și culoare lutului”.

Îmi place foarte mult ceea ce fac, chiar dacă într-o oarecare măsură îți fură mult timp fizic și moral, dar paradox, în același timp îmi oferă multă libertate”, încheie meșterița Violetta Triboi.

Admirați mai multe lucrări în galeria foto de mai jos.

 

Distribuie articolul: