Designerul Mihai Stamati, ajutat de olarii Zaharia și Adrian Triboi din satul Ciorăști (Nisporeni), va crea un ceainic și 6 căni pentru ceai din ceramică neagră. Setul de vase va fi punctul de întâlnire a lemnului cu ceramica. Designerul a optat pentru ceramică neagră, deoarece acest material are capacitatea de a conserva temperatura , iar lemnul - feblețea autorului, va fi folosit pe post de mânere ușor detașabile, astfel încât întreținerea vasului, inclusiv prin curățire în mașina de spălat vase, să fie ușor de realizat.

S-ar părea că suma de 6300 de euro, câștigată în concursul organizat de ReDesign Crafts – un proiect The Institute și ING România, este mult prea mare pentru un asemenea proiect. Un ceainic și 6 cănuțe…„Mare treabă”, ar putea gândi unii. Designerul însă ne-a explicat că drumul spre această creație este costisitor și anevoios, va necesita multe experimente și va implica, inevitabil, risipă de materiale.
22901428_1693592317319524_1548731799_n
„În primul rând, acest buget se acordă pentru concept, cercetare, prototip și producerea unui prim lot de 50 exemplare. Banii sunt un suport acordat ideilor de proiecte pe care organizatorii le consideră cu potențial. Prima fază este de fapt cea mai complicată și care necesită cheltuieli. Un ceainic, evident, costă puțin, dar pînă ajungi să îl produci e o grămadă de lume implicată, timp și resurse. Nu mai vorbesc despre cercetarea materialului. Ceramica se obține din lut ars, dar ceramica neagră e arsă suplimentar în cuptoare tradiționale cu lemne, fiind implicat și fumul.”
Așa cum am pomenit mai devreme, ReDesign Crafts este un proiect The Institute și ING România. Organizatorii își propun să evidențieze potențialul patrimoniului imaterial, care poate fi revitalizat prin design contemporan. Tradițiile meșteșugărești din România sunt în pericol de a fi uitate, zic ei, însă o reinterpretare modernă poate sta la baza unui produs competitiv și poate trezi interesul consumatorilor pentru meșteșug, îl poate readuce la viață. Aici interesele organizatorilor, în mod clar, s-au întâlnit cu ale designerului Mihai Stamati.
22901343_1693592283986194_846568757_n
„Îmi doream demult să creez produse care ar implica ceramica. Concursul pentru care am aplicat asta presupune- colaborarea cu meșteșugarii. Piesele din ceramică ce vor fi aduse la lumina zilei se execută prin turnare și la roata olarului. Familia de olari din Ciorești este bine cunoscută pentru ceramica neagră deosebită pe care o lucrează. În colaborare cu ei dorim să valorificăm aspectul estetic și utilitar al acestui material, imprimându-i o nouă dimensiune valorică ca produs final, văzut prin prisma designului modern.”
În regiunea Codrilor Moldovei sunt câteva sate recunoscute pentru meșterii care mai creează tradițional oale și alte vase din ceramică. Sunt două festivaluri importante care celebrează ceramica, și anume festivalul de la Iurceni și cel de la Hoginești. Uitați-vă că despre olarii din satul Ciorăști vor afla și românii de peste Prut, grație înscrierii la concurs a designerului.
„Zaharia Triboi este un foarte bun prieten de-al tatălui meu, iar Adrian Triboi e fiul acestuia. Sunt unii din puținii olari de la noi care fac ceramică neagră autentică, după tehnologia tradițională. Asta înseamnă că obțin culoarea cu ajutorul arderii înăbușite, deci negrul nu este artificial, prin glazură. Înegrirea ei în profunzime se face cu fum. Avem glazură transparentă doar pe interior ca sa nu permită impregnarea ceaiului în vas. S-ar putea însă să renunțăm la această glazură, vedem. Urmează să experimentăm și să alegem cea mai bună cale”, ne-a mai povestit Mihai Stamati.
Ce va ieși din toată povestea urmează să aflăm după ce trei meșteri vor munci în sudoarea frunții în atelier. Noi sperăm să fim primii care vor vedea produsul final. Ceea ce vedem în poze, însă, vrăjește. Imaginile întruchipează perfecțiunea, nu alta. Linii fine, textură sublimă…Mihai Stamati, ne cerem la ceai!