De la o gunoiște la o zonă de agrement, satul Căplani din raionul Ștefan Vodă a experimentat o transformare remarcabilă. Locuitorii s-au unit pentru a crea „Porțile Raiului”, un centru turistic care reprezintă acum cartea de vizită a satului. După curățarea terenului, au fost amenajate un parc de odihnă cu bănci, un teren de joacă și două piscine cu apă caldă. Acest centru este acum o bucurie atât pentru săteni, cât și pentru vizitatorii din localitățile învecinate, transmite jurnal.md

Descoperind potențialul unor izvoare istorice din anii 1450, locuitorii satului Căplani au revitalizat aceste situri, lăsate în paragină de-a lungul anilor. Astfel, zona care odinioară era o gunoiște a fost transformată într-un punct de atracție pentru comunitate.

În cișmeaua noastră sunt 20 de izvoare, care au fost descoperite prin 1450-1460. Lumea a început să aducă gunoaie, să nu îi pese de nimic. Am venit, am făcut curățenie, și am început a amenaja toate izvoarele ca să fie frumos”, spune unul dintre lucrătorii centrului turistic, Ruslan Barcari.

„Totul a început de la o gunoiște, iar cu 5 ani în urmă, aici era un dezastru. E foarte frumos aici, iar în special vara, lumea vine și se odihnește. Vin și cei din satele învecinate: Olănești, Caragasani, Vulcănești, Palanca, Tudora, Crocmaz și altele. Mai ales bunici cu copilași vin la bazinele acestea”, afirmă o angajată a primăriei, Claudia Voloh.

Această zonă de recreere reprezintă o exemplificare inteligentă a utilizării energiei regenerabile. Folosirea a 300 de tuburi solare pentru încălzirea piscinelor, generând astfel energie termică, a permis comunității să valorifice frumusețea naturală a regiunii. Acest proiect a adus localitatea pe harta destinațiilor turistice din Republica Moldova, fiind pus în aplicare în 2022. Eficiența și economiile semnificative sunt deja resimțite în bugetul localității.

 

În acest centru turistic noi am creat 100 de locuri de odihnă. Am hotărât să facem și două piscine unde să se poate distra și copiii. Apa vine de la izvoare și este rece și atunci s-a pus întrebarea cum să facem ca să fie caldă?! Am implementat prin AIPA un proiect de 270 de mii de lei, care ne-a permis să instalăm tuburi solare. Apa de la izvoare merge prin tuburi solare, se duce în prima piscină, apoi în a doua și ea e caldă, chiar fierbinte. Astfel, am rezolvat problema”, a menționat primarul satului Căplani, Valeriu Tabunșcic.

Satul Căplani a obținut victoria în competiția „Moldova Eco Energetică 2023” la categoria „Cel mai bun proiect în domeniul energiei termice regenerabile în clădirile publice”, conform deciziei Primăriei locale.

 

 

 

Distribuie articolul: