Când este vorba despre afaceri, nu există limită de vârstă sau de gen. În prezent, tot mai multe femei își deschid întreprinderi mici sau mai mari în diferite domenii. O tânără mămică, de doar 23 de ani, și-a lansat propria ei afacere în satul natal – o frizerie. Care au fost provocările și cum e să faci business în mediul rural, a povestit pentru AGORA.md, Doina Canțâr-Tataru.

Care a fost motivul pentru care ai decis să deschizi o frizerie în sat?

De mică, iubeam să mă joc cu părul. După ce am absolvit gimnaziul din sat, am plecat în capitală să însușesc profesia de frizer la Centrul de Excelență în Industria Ușoară. Apoi, am lucrat doi ani în Chișinău în mai multe saloane, până când am aflat că sunt însărcinată. Nu știam atunci cum să reacționez. Plângeam în hohote că las profesia, dar, în același timp, plângeam de bucurie că voi deveni mămică. Am revenit de unde am plecat, în satul natal – Sălcuța, și fiind însărcinată nu am lăsat instrumentele din mână. Am acumulat un număr mare de clienți pe care nu reușeam să-i deservesc acasă. Astfel, am simțit necesitatea de a avea un spațiu propriu. Uneori, eram nevoită să plec în satele vecine pentru a deservi clienții cu servicii de frumusețe. Primăria satului m-a ajutat cu un spațiu și am luat un credit pentru a procura toate cele necesare.

Ce dificultăți ai întâlnit pe parcurs?

Dificultățile apar atunci când singur trebuie să-ți faci cărare. Unde să te duci, ce documente trebuie să ai, de la cine trebuie să le ceri și cu toate unde trebuie să pleci? Asta a fost cel mai greu, că nu știam ce să fac. Au fost și dificultăți cu achitarea impozitelor. Nu toți sunt de acord să achite impozite la stat. Aceste impozite trebuie să le achiți din venitul pe care îl ai. Din start, mi s-a impus să cumpăr polița de asigurare cu o sumă imensă de bani. Din luna august, mi-am cumpărat polița de asigurare cu 4.400 de lei, pe când pe atunci trebuia să am bani pentru fondul social, pentru poliță, bani pentru încăpere și pentru utilaje.

Singură conduci afacerea sau ai pe cineva care te ajută?

Micul meu colțișor de muncă l-am obținut singură cu multă ambiție. Dar am avut susținere din partea părinților – și morală, și spirituală. Pot spune că am avut succes din start și acum am o bază mare de clienți fideli.

Cine îți calcă cel mai des pragul frizeriei și ce servicii preferă?

Cel mai des, pentru servicii de frumusețe vin elevii liceului din sat și bărbații. La ei e strict că la două săptămâni sau o lună să-și împrospăteze freza. De asemenea, am clienți fideli și din satele vecine: Opaci, Taraclia, Cârnățeni, Ucrainca și Tocuz.

Ai un program stabil?

Am avut cazuri când lucram peste program. Uneori, vin clienți care se roagă să-i frezez, măcar că ei nu au programare în ziua care vin. De Revelion, a trebuit să lucrez până după miezul nopții. Era ora 03:00 noaptea, iar la mine în frizerie ardea lumina.

Cum îmbini cariera cu familia?

Timpul trebuie petrecut cu plăcere, iar plăcerea trebuie să o creezi și să o ai din toate punctele, cât la lucru, atât și acasă. Având un program foarte încărcat, mă stărui măcar duminica să am timp liber pentru băiețelul meu și soț.

Ce sfaturi le oferi tinerilor antreprenori?

Vreau să-i îndemn pe toți tinerii antreprenori ce-și deschid calea spre un început de carieră că este mult mai ușor să aibă un spațiu propriu de lucru, unde îți poți întocmi un program de muncă. Astfel, vor veni mai mulți clienți și mult mai mulțumiți vor fi, decât să lucrezi acasă, neavând tot necesarul pentru a deservi calitativ un client.

* Material scris de Elena Ciobanu, stagiară Agora