Persoanele care urmează o dietă tradițională mediteraneană au rate mai scăzute de boli de inimă, diabet și cancer, conform Medical News Today. Mai mult decât atât, noi cercetări sugerează că o dietă mediteraneană „verde” – care evită toată carnea și include verdețuri suplimentare – poate fi și mai bună pentru sănătatea umană. Dacă dieta va deveni una uzuală, beneficiile pentru sănătatea planetei ar putea fi la fel de impresionante.

Oamenii de știință ce studiază modificările climatice cred că unul dintre cele mai importante lucruri pe care oamenii le pot face pentru mediu este reducerea consumului de carne și produse lactate.

ResearchTrusted Source notează că producția globală de alimente pe bază de animale – inclusiv hrana pentru animale – reprezintă 57% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din agricultură, în timp ce producția de alimente pe bază de plante reprezintă doar 29%.

Un alt studiu estimează că, dacă toată lumea ar opta pentru alimente vegetale, acest lucru ar reduce cantitatea de pământ din întreaga lume de care fermierii au nevoie pentru a cultiva alimente cu 3,1 miliarde de hectare sau cu 76%. Pe lângă reducerea emisiilor din producția de alimente, susțin autorii, reîmpădurirea pământului eliberat ar elimina aproximativ 8,1 miliarde de tone de dioxid de carbon din atmosferă în fiecare an, în următorii 100 de ani.

Desigur, ideea că miliarde de oameni din întreaga lume ar renunța în mod voluntar la fripturile, cârnații și cheeseburgerii lor pur și simplu pentru a reduce schimbările climatice poate părea exagerată. Dar poate s-ar gândi de două ori dacă ar ști cât de multe beneficii le-ar aduce pentru propria lor sănătate.

Cercetări recente sugerează că persoanele care mănâncă puțină sau deloc carne tind să aibă un risc mai scăzut de cancer, în special cancerul colorectal și cancerul de prostată la bărbați.

Dietele care combină o reducere a consumului de carne și lactate cu un aport crescut de fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase, aduc beneficii suplimentare pentru sănătate. Oamenii care urmează o dietă mediteraneană tipică, de exemplu, au o rată globală mai scăzută a mortalității și un risc mai scăzut nu numai de cancer, ci și de boli cardiovasculare și metabolice. Dieta mediteraneană clasică oferă o abundență de polifenoli, acizi grași mononesaturați și polinesaturați și fibre vegetale. Aceasta evită și cerealele rafinate, alimentele foarte procesate și produsele cu adaos de zaharuri. Pentru conținutul de proteine și minerale, precum și pentru un plus de acizi grași omega-3, inul măcinat, cânepa și chia sunt alternative bune de inclus în dietă. Quinoa este, de asemenea, o sursă excelentă de proteine, bogată în polifenoli. Oamenii de știință cred că, în combinație, caracteristicile nutrienților din dieta mediteraneană verde ajută la scăderea nivelului de colesterol „rău”, la reducerea stresului oxidativ și a inflamației și la îmbunătățirea sensibilității la insulină.

Mai mult decât atât, o serie de studii clinice sugerează acum că o dietă mediteraneană „verde” poate oferi beneficii suplimentare pe lângă cele oferite de dieta mediteraneană obișnuită. Dieta, care adaugă alimente vegetale suplimentare bogate în polifenoli și are ca scop evitarea completă a cărnii, este, totodată, mai bună pentru planetă, deoarece contribuția cărnii la emisiile de gaze cu efect de seră este enormă în comparație cu alte alimente. Studiile arată:

  • beneficii cardiovasculare (prin reducerea mai rapidă și mai considerabilă a circumferinței taliei și ameliorarea unor factori ai riscului cardiovascular)
  • o scădere a țesutului adipos în ficat (lucru ce poate reduce riscul de boală hepatică grasă nealcoolică, care afectează aproximativ 25% dintre oameni din întreaga lume și poate duce la ciroză și insuficiență hepatică potențial fatală)
  • protecție împotriva atrofiei creierului (polifenolii pot traversa bariera hemato-encefalică ajutând la reducerea inflamației și creșterea de noi celule nervoase în hipocamp)

Consideri că merită încercată o astfel de alimentație?

Distribuie articolul: