Există o mulțime de opțiuni dacă ești în căutarea unui regim alimentar sănătos. Noi, însă, îți recomandăm dieta mediteraneană. Dieta mediteraneană s-a clasat pe primul loc pentru cele mai bune diete bazate pe plante, cele mai bune diete pentru sănătatea oaselor și articulațiilor, cele mai bune diete pentru familii și cele mai bune diete pentru o alimentație sănătoasă.

Dieta mediteraneană este bogată în legume, fructe și cereale integrale și oferă o mulțime de varietate alimentară. Din punct de vedere nutrițional, îi poate ajuta pe oameni să consume mai multe fibre și grăsimi sănătoase. Modelele alimentare mediteraneene încurajează de obicei oamenii să încerce mai multe alimente pe bază de plante și alimente integrale.

Ce este dieta mediteraneană?

Dieta mediteraneană reflectă alimentația locuitorilor din țările din jurul Mării Mediterană.  Există 21 de țări care înconjoară marea, inclusiv Italia, Grecia, Croația, Liban, Monaco și Turcia. Locuitorii  consumă multe legume, fructe, fasole și pește.

Ce alimente ar trebui să consumi?

Dieta se caracterizează prin consumul în principal de fructe și legume,  fasole, nuci, cereale integrale, fructe de mare și carne de pasăre. Există un accent pe grăsimile nesaturate din surse precum uleiul de măsline extravirgin. Nu uita de un pahar de vin roșu, pe care să-l bei ocazional.

Acest stil alimentar pune accent pe grăsimile mono- și polinesaturate (cum ar fi cele din uleiul de măsline, nuci, semințe și pește), multe fructe și legume și proteine care provin în mod substanțial din pește și leguminoase.

Ce alimente ar trebui să eviți în dieta mediteraneană?

Carnea roșie este permisă, dar trebuie consumată mai rar decât alte proteine. De asemenea, lactatele integrale, dulciurile, carnea procesată și gustările, băuturile zaharoase, untul și alcoolul trebuie limitate.

Beneficiile dietei

Această dietă este una dintre cele mai bine studiate.  Cercetările au demonstrat  beneficiile pe care le are. Acest tip de model de alimentație are un conținut scăzut de grăsimi. Persoanele care au o dietă de tip mediteranean au o durată de viață mai lungă, raportează o calitate mai bună a vieții și sunt mai puțin predispuse să sufere de boli cronice, cum ar fi cancerul și bolile de inimă.

Dieta tinde este bogată în fitonutrienți care îmbunătățește funcția cognitivă.  S-a constatat, de asemenea, că dieta ar putea preveni diabetul de tip 2, ar putea reduce probabil simptomele afecțiunilor inflamatorii și autoimune, inclusiv artrita, și ar putea ajuta chiar și în cazul depresiei.

Majoritatea membrilor familiei pot mânca mese din dieta mediteraneană fără prea multe modificări,  este potrivită pentru toate vârstele

Cum să începi dieta mediteraneană?

Pentru început, alege legumele care îți plac și mănâncă-le mai des. Consumă mai puțină carne și înlocuiește-o cu proteine alternative, precum fasolea.Avantajul acestei diete e că ai o mulțime de produse din care poți alege ce-ți place.

Distribuie articolul: