Cine este Diana Văluţă pentru publicul care aude prima dată de tine?

Sunt o interpretă de muzică pentru suflet. Muzica, de fapt, este cea care ne trezeşte fiorul iubirii, înţelepciunii, adevărului. Această muzică pură ne vine de undeva de sus, or eu mă regăsesc în diverse genuri – de la romanţe, muzică populară, până la muzică de estradă şi jazz. Prin repertoriul meu încerc să educ ascultătorul şi spectatorul chiar, prin calitatea interpretării, prezenţei scenice, iar accentul rămâne a fi cuvântul din cântec. Melodia propriu-zisă poartă o valoare mare, însă eu consider că un text prost nu se iartă.

Diana Valuta si andrei porubin

Tu chiar cânţi de mică şi vii dintr-o familie unde mereu s-a cântat… când a început totul?

diana valutaCred că a început totul atunci când s-au cunoscut părinţii mei. Cu mai bine de 45 de ani în urmă 😉 . Ei sunt originari din Chişinău şi în familiile lor s-a cântat. După ce s-au căsătorit şi a venit pe lume sora mea, Veronica, apoi am apărut şi eu la o diferenţă de 7 ani, cred că am început să cânt din faşă. Mămica povesteşte că eu încă nu vorbeam, dar deja ştiam să pornesc caseta cu muzica ce îmi plăcea, nici ea nu ştia cum se porneşte casetofonul.

Acum 30 de ani, la Televiziunea Naţională, unde se pregătea o emisiunea de revelion pentru copii şi tineret, regizoarea Elena Iliaş l-a invitat şi tăticul meu, Ilie Văluţă, împreună cu Veronica şi cu mine. Aveam pe atunci 2 ani – o păpuşă vie în decorul acelei emisiuni. La un moment dat, operatorul de imagine a surprins un cadru unde eu, micuţă, aşezată pe un cub, cântam refrenul şi băteam cu picioruşul, în tact, muzica. Apoi o perioadă lungă multă lume care a privit emisiunea îl întâlnea pe tăticu şi  îi aminteau de acea nostimă şi hazlie secvenţă.

diana valuta 12

Îţi mai aduci aminte de primul cântec, prima scenă, primul buchet de flori, prima distincţie?

Au fost foarte multe. Nu cred că îmi mai amintesc, sunt obişnuită cu scena de mică şi nu înţeleg întrebarea: „ai emoţii?” Cu atât mai mult că studiind la Liceul „C. Porumbescu”, anual participam la spectacolul de final de an de la Sala cu Orgă. Cântam în corul dirijat de Doamna Mariana Vartic şi în ansamblul de violonişti condus de prof. Nicolae Buinovschi. Era o mare onoare şi responsabilitate pentru mine şi pentru toţi colegii mei, mari maeştri astăzi în domeniul muzicii, pe care îi respect foarte mult.

diana valuta

Romanţe… nu eşti prea tânără?

Nu sunt prea tânără. Există romanţe pentru diferită vârstă. De exemplu, romanţa „Urâtă sânt de toată lumea”, cu care am luat premii la „Crizantema de Argint” şi „Crizantema de Aur”  de la Târgovişte, România, este despre o tânără fată care îşi plânge soarta. Această romanţă am preluat-o de la draga mea doamnă Valentina Cojocaru, care mi-a încredinţat-o pentru concurs, deci mi-a purtat noroc şi mi-a adus succes. Romanţa trebuie s-o simţi, s-o înţelegi, s-o trăieşti şi nu are importanţă vârsta.

diana Valuta 1

De fapt CD-ul cu romanţe şi folclor este un vis împlinit sau produsul tău care aştepţi să-ţi aducă succes şi bani?

Este o totalizare a activităţii mele artistice de până acum. Este puţin să se compună o muzică, să se scrie un vers. Adevărata valoare a produsului este atunci cânt interpretul le îmbină şi face tot posibilul să îl aducă la inima ascultătorului, deci interpretul e creator şi el – crează produsul versurilor şi a muzicii.

Am fost ajutată de nepotul meu, Sandu Bantaş, care acum este student la Univesitatea de muzică din Iaşi, la compoziţie – el este una din cele mai mari bucurii ale familiei. Desigur stâlpul şi dirijorul principal a fost tăticu. Cred că nu am cuvinte să le mulţumesc pentru tot.

Majoritatea aranjamentelor pentru orchestră îmi aparţin. Este important ca orchestra să cânte ceea ce doreşti tu, să te susţină, nu să te încurce. Sper din tot sufletul ca acest album muzical să aducă bucurie ascultătorilor.

diana si familia

De unde iei textele, melodiile, cine scrie romanţe astăzi? Dar melodiile populare cum apar?

diana valuta si tataMulte romanţe sunt scrise de Ilie Văluţă pe versurile poeţilor, tăticu ştie perfect să aleagă un text deosebit, care să placă celor care cântă şi ascultă.

Am fost întrebată de un coleg din orchestră cum pot să cânt „Romanţa despre mama” (muz. Ilie Văluţă, vers. Gheorghe Bâlici) fără ca să-mi cadă vreo lacrimă? Vă jur, am un nod în gât mereu, dar tot mereu îmi zic: „Am plâns destul când am auzit-o pentru prima dată”. Acum am o altă sarcină – să o cânt aşa ca să ajungă direct la sufletul celor care mă ascultă.

Care este publicul tău de fapt?

Să ştiţi că la mine la spectacol au fost prezenţi foarte mulţi tineri, or în ziua de azi mulţi tineri sunt atenţi, culţi şi ştiu să aprecieze o muzică frumoasă.

Eşti şi profesor de canto la Aademia de Muzica, Teatru şi Arte Plastice de ce ai ales să predai?

Îmi place să predau. În pofida faptului că mămica a fost contra să mă fac pedagog, ea fiind toată viaţa profesor de limba română, eu asta am ales tot pedagogia. Îmi place să cânt, îmi place să le spun şi altora cum e corect să o facă, care sunt momentele ce trebuie evidenţiate într-o lucrare, cum se face dicţia – o problemă majoră cu care se confruntă mulţi interpreţi de la noi. Îi învăţ pe elevii şi studenţii mei care este deosebirea dintre valori şi nonvalori, diferenţa dintre o voce de la care ai ce prelua şi o voce care are doar titlul de „artist al poporului”. Este trist, dar asta e realitatea. Eu am datoria de a le cultiva dragostea pentru muzica adevărată. Am nişte elevi şi studenţi deosebiţi, dornici să cunoască lucruri noi. Şi eu învăţ împreună cu ei.

Diana valuta coperta

Ai studenţi, elevi care te-au întrecut în popularitate?

Deocamdată, nu. Dar acesta este visul oricărui pedagog. Toţi elevii mei sunt sârguincioşi, or cel care doreşte – învaţă şi obţine rezultate frumoase. Am elevi care participă la concursurile naţionale şi internaţionale şi îmi aduc bucurii şi chiar diplome pentru mine, ca profesor.

diana valuta si fiulCu viaţa personală cum e, reuşeşti să iubeşti?

Nu prea reuşesc cu răsfăţările, dar îmi place să fac lucruri pentru suflet mai mult. Am o pasiune pentru flori, grădinărit. Îmi place să brodez, acesta este o activitate mai mult de iarnă. Am mare noroc că mă susține în toate familia. În familie ne lăudăm, ne certăm, ne încurajăm unii pe alţii. Familie este un lucru sfânt. Am mulţi apropiaţi care mă susţin cu un gând bun, cu un sfat. Le mulţumesc tuturor pentru că mi-am amintit acum de ei acum. Dacă ai lângă tine o persoană care te susţine şi te înţelege, le reuşeşti pe toate.

Cea mai frumoasă melodie pe care ai cântat-o vreodată?

Nu ştiu dacă sunt pregătită să răspund sincer la această întrebare. Sunt, pur şi simplu îndrăgostită de foarte multe melodii pe care le interpretez. Dar cu siguranţă pot să spun că melodiile lui tăticu îmi sunt cele mai apropiate. Îmi simt sufletul în ele, dar şi în versurile alese de dumnealui în aceste melodii. Îi mulţumesc pentru încrederea pe care o are de fiecare dată când „ochesc” vreun cântec.

Foto: Arhivă personală