Librăria Cartier are noutăți pentru cititorii săi. „Bucurați-vă” de Dumitru Matcovschi sau „Dialogurile dragostei” între Eminescu și Veronica Micle, puse pe muzică de maestrul Doga, pot fi găsite pe rafturile librăriei.

Mărirea și decăderea bolii Parkinson (roman) de Svetislav Basara. Traducere din sârbă de Octavia Nedelcu (Biblioteca deschisă). Broșată, 236 pag. Preț: 33 RON/ 142 MDL

„Erudiția lui Svetislav Basara este o uriașă bucurie, metafizica și teologia sunt niște balonașe de săpun care se sparg la fel ca toate certitudinile… el este unul dintre scriitorii de marcă sârbi care, reflectând asupra dispariției individului și a națiunilor, își trasează, cu siguranță, locul printre marii scriitorii ai literaturii europene.” (Clémence Boulouque, Le Figaro)

„Cei care au urmărit și cărora le-au plăcut filmele lui Emir Kusturica vor descoperi în jocul narativ al lui Svetislav Basara același patos impetuos, același cinism, același ton anarhic. Scriitorul demolează canoanele romanului, forjează o construcție narativă bizară în care visul se cufundă în realitate, destabilizând cititorul, care navighează în roman ca un matelot ce se orientează după o busolă defectă.” (Anne-Marie Genet, Les libraires, Paris)

„Basara este în literatură ceea ce Kusturica este în cinematografie: un nebun, un geniu, un anarhist, un insolent, un untertainer, un sentimental.” (Martine Laval, Télérama)

1

Acolo unde curg râuri de lapte și miere (roman) de Vladimir Lorcenkov. Traducere din rusă de Antoaneta Olteanu (Biblioteca deschisă). Broșată, 236 pag. Preț: 26 RON/ 110 MDL

„Farsa lui Lorcenkov poate să nu ne spună multe despre viaţa din Republica Moldova, dar aruncă o lumină amuzantă asupra nevrozelor naţionale, adesea uitate, ale acestei ţări.” (Sam Sacks, The Wall Street Journal)

Acolo unde curg râuri de lapte și miere este mult mai mult decât doar o serie de episoade comice: romanul izbuteşte să menţină un echilibru subtil între tragedie şi farsă, oferind imaginea unei ţări în care forţa motrice a acţiunilor oamenilor, chiar şi a celor mai caraghioase, o reprezintă mânia şi disperarea.” (James Womack, Times Literary Supplement)

„Vladimir Lorcenkov este un impostor talentat: zugrăvind o viaţă intensă, pitorească, nebună într-un colţ uitat de Dumnezeu al spaţiului postsovietic, el se dă uneori, cu abilitate, drept un „Kusturica moldovean”, de fapt însă e mai sumbru, mai necruţător, mai disperat.” (Roman Arbitman, Vedomosti)

2

Bucurați-vă (antologie de versuri) de Dumitru Matcovschi. Ediția a II-a, (Cartier popular). Broșată, 352 pag. Preț: 33 RON/ 139 MDL

„Poet al mărgioarei de Est a românismului trecută prin foc și prin sabie, sacerdot al Basarabiei cu oameni care au chipul lui Isus, Dumitru Matcovschi s-a identificat mereu în poezie cu o voce colectivă. În profundele și inconfundabilele ei sonorități regăsim o afectivitate caldă față de lucrurile umile de acasă, chiotul baladesc de voinicie și rezistență identitară, bucuria simplei dăinuiri dublată de o nemărginită sete de credință, expresia mesianică a unui rost existențial și istoric comun deosebit. Odată cu trecerea anilor, inflexiunile acestei voci capătă accente tragice de litanii în  genunchi pe ruinele stingerii unui neam, un gust amar al vidului şi zădărniciei, tonuri de blesteme biblice, vehemențe satirice țintind finalitatea unui efect de exorcizare. Iar peste toate, ca o boare vindecătoare, se insinuează un sentiment al infinitului vieţii, o râvnită intimitate cu verdele crud. Este simțirea unui aproape pe care toţi poeţii reprezentativi ai Basarabiei de azi l-au dorit cu o patimă ardentă. În pragul ultim al vieții, în faţa Providenţei, ei l-au invocat cu o nesfârşită sfială, într-o psalmodiere de rugă a inimii transmisă de tradiţia filocaliilor, dar cunoscută în spaţiul dintre Prut şi Nistru, prin amara experienţă a marginii, ca o experienţă a fatalităţii care numai cu ajutorul lui Dumnezeu poate fi îmblânzită.” (Andrei Țurcanu)

3

Dialogurile dragostei. Arii și romanțe pe versuri de Mihai Eminescu și Veronica de Eugen Doga. Legată, 140 pag. Preț: 39 RON/ 179 MDL

„Versurile Veronicăi Micle par să fi fost scrise special pentru muzică. Întocmai cum aş fi descoperit o lume nouă, un continent necunoscut, am scris cu entuziasm încontinuu o lucrare după alta. M-am aprofundat într-atâta în creaţia Veronicăi Micle, încât la un moment mi-era greu să-l pun pe muzică pe Mihai Eminescu – asta până-n clipa în care am înţeles că este, de fapt, un dialog ce trece de la o persoană la alta cu aceeaşi forţă poetică, cu aceeaşi intensitate a trăirii sufleteşti.” (Eugen Doga)

4

eBook Cartier

Divina comedie  de Dante. Traducere de George Coșbuc. Format epub. Preț:  1,99 USD

5

Cărțile Cartier pot fi procurate online pe shop.cartier.md și în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.

Ebook-urile pot fi procurate pe iBooks.

Difuzare București: email: [email protected]. Tel/fax: 021 210 80 51

Difuzare Chișinău: [email protected]. Tel/fax: 022 20 34 91

disclaimer Arta si cultura

Distribuie articolul: