Provincia Sichuan se poate mândri cu una dintre cele mai fascinante librării din întreaga lume. Deși nu a fost deschisă de mult timp, Dujiangyan Zhongshuge a căpătat o popularitate destul de mare în întreaga lume. Scări în spirală, arcade curbate, rafturi mari și oglinzi amplasate strategic, toate te fac să te simți într-o lume desprinsă de realitate. Trăsăturile arhitecturale reușesc cu brio să te transpună într-un basm, o poveste în care își dorești să rămâi captiv mult timp.

Arhitectul care a gândit impozanta clădire se numește Li Xiang. Librăria are aproximativ 10.000 de metri pătrați și dorește să transpună cursul apei într-un mod inedit. Așa cum spunea proiectantul ei, ideea de la care a pornit tot designul a fost transpunerea exteriorului, în interior.

„Proiectul este situat în Dujiangyan, care este un oraș cu o lungă istorie de dezvoltare a conservării apei, astfel încât, în zona principală, puteți vedea construcția barajului integrat în rafturile de cărți”, spunea Li Xiang.

Un loc de poveste, unde poți petrece multe ore cu nasul în cărți sau să te lași vrăjit de peisaj

Toți știm că oglinzile pot face minuni chiar și într-un spațiu mic, dacă ele sunt așezate strategic. Arhitectul librăriei Dujiangyan Zhongshuge a vrut să creeze ideea unui spațiu nelimitat, așa că a plasat oglinzi pe plafon. Rafturile înalte până în tavan, pline de cărți cu ale lor coperți colorate, îmbină perfect designul curbelor naturii. Pardoseala a fost și ea bine gândită, iar gresia lucioasă, de culoare neagră, face ca totul să se oglindească în ea. Mesele și scaunele destinate lecturii sunt gândite să te transpună într-o bărcuță cochetă, pe apele unui lac liniștit.

Nu toate cărțile din librărie sunt reale ci doar cele la care cititorul poate ajunge. Rafturi din tavan sunt pline de cărți false, însă asta nu deranjează pe nimeni. Cu siguranță vei găsi aici absolut tot ce ai nevoie. Cititorii se pot bucura de peste 80.000 de volume, care acoperă mai bine de 20.000 de categorii. În plus, părinții pot veni și însoțiți de copii, deoarece arhitectul s-a gândit și la un loc special destinat micuților pozanași. Cu siguranță ei nu vor fi atrași de rafturile imense pline de cărți, însă vor fi captivați de pereții plini cu afișe panda și pernuțe colorate.

„Am proiectat centuri de lumină pe fiecare raft pentru a crea un efect de lumină bun, care atrage, de asemenea, conturul fiecărui strat, făcând raftul mai stereoscopic și mai clar pentru a oferi cititorilor un impact vizual și, de asemenea, pentru ca cititorii să găsească cărțile pe rafturi”, a mărturisit Li Xiang.

Dujiangyan Zhongshuge, detalii despre lumea cărților

Primul etaj al bibliotecii găzduiește o cafenea și locul de lectură pentru copii descris mai sus. Cel de-al doilea etaj ne oferă o cu totul altă sferă. Aici descoperim locuri intime, sub forma unor baloane, unde cititorii pot „naviga” prin literatură, istorie sau orice altă categorie preferă ei. Fiecare spațiu oferă o intimitate aparte, așa că poți avea întâlniri sau poți lucra în voie într-o atmosferă care te va inspira cu siguranță. Aici totul a fost gândit ca fiecare loc să fie funcțional, indiferent că vorbim de rafturile de cărți sau de mesele pentru lectură.

„Ceea ce mi se pare cel mai fascinant este că prezintă cu adevărat faimosul peisaj artificial creat de om, barajul, chiar dacă într-un mod abstract, artistic. Dar când stai în spațiu și corpul tău simte diferența mare de mărime între el și obiectul străin, impactul asupra sufletului tău este similar cu uimirea pe care o simțim despre natură, despre ingeniozitatea umană de a folosi natura pentru a construi proiecte pentru beneficiul societății noastre”, spune arhitectul Li Xiang.

Dujiangyan Zhongshuge este un mediu electrizant, întruchiparea suprarealistă a imaginației tradusă în realitate prin puterea de sinteză a designului. Librăria impresionantă a fost finalizată în octombrie 2020, iar de atunci a început să devină din ce în ce mai populară în întreaga lume. Chiar dacă nu ești un mare amator de lectură, este totuși o atracție prin prisma designului unic, așa că merită un loc pe lista viitoarelor destinații de călătorie.

Iată mai multe fotografii:

Sursa: monden.ro