Crima odioasă din sectorul Ciocana, despre care s-a anunțat în această dimineață, a stârnit multe întrebări. Inspectoratul General al Poliției a organizat o conferință de presă și a oferit detalii privind tragedia.

O fetiță de un an și zece luni a fost ucisă cu o deosebită cruzime de către o cunoștință de-a mamei sale, o tânără de 19 ani, și concubinul acesteia, într-un apartament din sectorul Ciocana al capitalei. Ulterior, corpul neînsuflețit al micuței a fost lăsat într-o fâșie forestieră din același sector.

Pe data de 30 octombrie, la ora 17.13, mama copilei, o tânără de 19 ani, a sunat la 112 și a anunțat că fetița ei de 1 an și 10 luni, a dispărut în timp ce ea se afla la muncă. Fetița a fost lăsată pe data de 27 octombrie în grija unei cunoștințe a mamei. Așa zisa bonă a dezvăluit polițiștilor că copilul a fost dat în grija unor rude, afirmații care s-au dovedit a fi false.

După mai multe cercetări efectuate de oamenii legii s-a stabilit că copilul a fost ucis cu o deosebită cruzime, apoi aruncat într-o pădure.

„A fost identificat locul unde a fost aruncat corpul copilului de 1 an și 10 luni. (…) Omorul a avut loc cu o deosebită cruzime. Copilul a avut mai multe leziuni corporale, traumă cranio-cerebrală, organele interne au fost lezate, de asemenea și țesuturile moi. Avea înțepături cu furculița în regiunea spatelui”, a declarat șeful IGP al MAI.

Șeful IGP al MAI, Iurie Podarilov a precizat că atât mama copilei, în vârstă de 19 ani, cât și bona, la fel î vârstă de 19 ani, fac parte din pătura social vulnerabilă, suspecta având și antecedente penale. Cele două au făcut cunoștință în mediul online, după care s-au împrietenit. Fetița a mai fost lăsată și anterior în grija suspectei.

Apartamentul unde s-a produs odioasa crimă era închiriat de aproximativ două luni. Suspecții nu-și recunosc integral vina.

Poliția a menționat că tatăl biologic al copilei nu era implicat în creșterea și educarea fetiței. Mama acesteia era într-o relație cu o persoană aflată în detenție.

Mama a fost anterior sancționată contravențional și pentru educația proastă oferită copilului ei. De asemenea, familia femeii se afla în vizorul poliției.

Șeful IGP al MAI Iurie Podarilov a mai menționat că: „În cadrul investigațiilor demarate, urmează a fi făcute inclusiv și investigații în privința acțiunilor și inacțiunilor, după caz, a organelor de resort pentru a constata dacă această tragedie putea fi prevenită. Dacă au fost respectate, inclusiv, de administrația publică locală a prevederii legii 140, cu privire la copilul aflat în risc, în funcție de circumstanțele identificate va fi dispusă aici pornirea sau refuzul urmăririi penale, pe faptul neglijenței după caz”.

Iurie Podarilov a dezvăluit că astfel de cazuri, cu implicarea copiilor, sunt prioritare și sunt orientate toate forțele poliției, pentru a salva copiii și pentru a-i scoate din situații de risc. Acesta a venit cu un apel către societate, de a apela serviciul 112 în caz de suspiciune de violență față de copii: „Este o obligațiune a fiecărui membru al societății de a contribui la depășirea acestei probleme. Recomandăm ca fiecare caz suspect sau de identificare a copiilor în stradă să fie imediat sesizat către organele de poliție, vorbim despre apelul la 112. Să manifestăm grija și să stabilim comunicarea sănătoasă cu copii noștri. Să monitorizăm și supraveghem activitățile în care se implică copiii noștri. Să nu ezităm să apelăm la numărul național unic de urgență în cazul dispariției sau aflarea în dificultate a unui minor. Cu cât mai repede este sesizat organul de drept, poliția, despre dispariția copilului, cu atât mai urgentă va fi și reacția din partea noastră și cu atât mai puține șanse că vom ajunge la o astfel de tragedie și alte consecințe grave admise față de copii”.

Dacă vor fi găsiți vinovați suspecții riscă de la 15 la 20 de ani de pușcărie sau închisoare pe viață. Oamenii legii au pornit un dosar penal și cercetează toate circumstanțele în care s-a produs crima.

Distribuie articolul: