Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o perioadă extinsă în Turcia.

İstanbul, İzmir, Antalya și Muğla sunt printre cele mai bunedestinații pentru nomazii digitali din țară datorită situriloristorice, deschiderii la mare, dar și a stilului de viață dinamicoferit de aceste orașe. Orașele turcești enumerate mai devremeau o experiență comună care atrage o comunitate diversă de lucrători de la distanță și care, totodată, sunt dornici săexperimenteze noi arome și ingrediente.

Gastronomie stradală irezistibilă la Istanbul

İstanbul, metropola Turciei, acolo unde converg diferiteculturi, îi atrage pe nomazii digitali cu internetul rapid, opțiunile de cazare, o comunitate largă de expatriați și spațiilemoderne de lucru. Dincolo de muncă, orașul se mândrește cu o paletă culinară excepțională, de la restaurante cu stele Michelin la delicii locale comercializate pe arterele pietonaleale orașului. Prima mâncare stradală care ne vine în minte este„simit-ul” crocant, mai exact o pâine în formă de inelacoperită cu semințe de susan.

Un alt deliciu stradal este sandvișul cu pește, cel mai bine savurat în cartierele Karaköy și Eminönü alături de un paharde suc de murături.

Totuși nu trebuie să sari peste „kumpir”, un cartof copt umplutcu brânză cheddar, sare, unt și diverse garniture la alegere. Adresa unde poți mânca această mâncare este Ortaköy, înconjurat de aerul parfumat de la malul mării.

„Kokoreç” este un alt deliciu culinar și unul dintre cele maicunoscute preparate turcești. Gustarea este de regulăconsumată seara și reprezintă un sandviș cu intestine de oaiebine curățate făcute la grătar și amestecate cu condimente.

İzmir: Paradisul gastronomic al Mării Egee

İzmir combină viața vibrantă a orașului cu farmecul uneistațiuni, transformându-se într-un loc confortabil cu infrastructură modernă. Pe de altă parte, cel mai nou loc din Ghidul Michelin, apreciat pentru bucătăria egeeană estedistrictul Urla care se mândrește cu o scenă vibrantă de mâncare stradală.

„Boyoz”, un produs local de patiserie crocantă, reprezintă celmai bun mod de a începe ziua.

Poți încerca „kumru”, un sandviș local de obicei făcut pe o chiflă cu susan cu roșii, ardei și brânză tulum din İzmir. Versiunile fierbinți au în compoziție și cârnați la grătar, salam, roșii, ketchup și maioneză.

În tot İzmir-ul poți profita de o tavă de midii umplute cu pilaf aromat, asezonate cu suc de lămâie.

Mai puteți încerca „söğüş” – o lipie umplută cu organe tocatefin, ardei iute, pătrunjel, roșii și ceapă – sau „kokoreç” în stilİzmir, cu bucăți mai mari de intestine fără roșii saucondimente.

Călătorii culinare în Muğla

Îndreptându-ne spre sud, provincia Muğla este fără îndoialăapreciată de turiștii străini datorită orașelor sale: Dalaman, Bodrum și Marmaris. Ca reprezentant suprem al bucătărieiegeene, Muğla este o destinație ideală pentru cei pasionați de gastronomie. Fructele de mare proaspete sunt însoțite de vinuri albe obținute din struguri locali, iar preparatele culinare(florile de dovlecel umplute; „samphire”) au în compozițieuleiul de măsline.

Aceste preparate contribuie la o bogată moștenire culinarădobândită în timp. La Bodrum, poți vizita și piețele locale,unde sunt comercializate diverse lucruri, de la haine la delicatese regionale făcute manual, pe tarabe. Merită încercat„otlu börek” în astfel de piețe. Cafenelele și restaurantele de laBodrum includ și o mare varietate de prepararate din bucătăriainternațională cosmopolită, inclusiv specialități asiatice, italienești, chinezești, mexicane, indiene și thailandeze.

Inima culinară a Rivierei Turcești: Antalya

Antalya, inima Rivierei Turcești, este de asemenea aglomeratăde străini din întreaga lume, cu soarele său, plajele lungi, orașele antice și opțiunile de cazare. Orașul este un important pol al delicateselor mediteraneene turcești. „Gözleme”, o lipieumplută cu brânză sau cu cartofi, este primul preparat culinarpe care trebuie să-l guști. Un pahar de suc rece de portocaleFinike va însoți gözleme-ul și te va răcori în zilele fierbinți de vară. Înghețata turcească este o altă opțiune pentru a te răcoriși a-ți satisface pofta de dulce. Ar trebui să încerci și versiuneadin Antalya: înghețată arsă. Acest gust original este obținutdin lapte de capră și oferă o experiență gastronomică diferită.

Naționalitățile eligibile pentru viza digitală pentru nomaziîn Turcia

Pentru a obține o viză pentru Turcia, nomazii digitali pot inițiaprocesul de aplicare de pe platforma Digital Nomad GoTürkiye. Cu această aplicație, vor obține un document de identificare a nomadului digital care poate fi prezentat la oriceconsulat turcesc sau centru de vize pentru stagiul final de obținere a vizei.

Cetățenii din Franța, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg, Irlanda, Danemarca, Grecia, Croația, Spania, Portugalia, Austria, Finlanda, Suedia, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Bulgaria, România, Norvegia, Islanda, Liechtenstein, Regatul Unit, Elveția, SUA, Canada, FederațiaRusă, Ucraina și Belarus, cu vârste cuprinse între 21 și 55 de ani, sunt eligibili să aplice. În plus față de cerințele obișnuitede a avea un pașaport valabil, cei eligibili trebuie să fie absolvenți de universitate și trebuie să poată demonstra că auun venit lunar de 3.000 USD sau un venit anual de 36.000 USD. Fie că sunt angajați sau nu, trebuie să prezinte și un document care să arate că aplicantul lucrează ca nomad digital la care se adaugă și o fotografie biometrică.

Distribuie articolul: