În viaţa oricarei fetiţe vine momentul când aceasta începe să se întereseze de ţinutele mamei. Cred că fiecare dintre noi (şi aici mă refer la fete), copil fiind, priveam cu oarecare invidie rochiile mamelor noastre, care atârnau cuminţi în şifonier, şi, în momentele în care nu ne vedea nimeni, le probam. Sau pantofii înalţi, stilaţi, cu toc cui...

Acum, peste ani, ideea că vom avea asemenea haine „când vom mai creşte” ne aduce lacrimi în ochi. Din fericire, tot mai răspândită devine tendința family look. Anume datorită ei mama are posibilitatea să educe gustul estetic al fetiţei, îmbrăcând-o în ţinute asemănătoare cu ale ei.

Totuşi, trebuie să recunoaştem că pentru unii această tendinţă pare kitsch-oasă, iar pentru alţii e rupta din poveste. De asta aş vrea să fac o incursiune în istorie să vedem când şi unde a luat naştere  moda respectivă.

Îmbrăcând rochii asemănătoare, mama şi fiica vor să strige lumii întregi că între ele există o relaţie aparte, plină de afecţiune şi înţelegere, că ele sunt pe acceeaşi undă. Multe mame vedete îşi îmbracă fiicele identic: Victoria Beckham, Katie Holmes, Angelina Jolie, Jessica Alba, etc. Totuşi, prima care a început să confecţioneze la comandă ţinute asemănătoare pentru fiica sa, Lourdes, a fost nimeni alta decât Madonna. Anume în acel moment tendinţa family-look şi-a trăit o nouă renaştere.

  • Ideea nu e una nouă. Jeanne Lanvin, un couturiere de origine franceză, numele căreia în zilele noastre e mai puţin cunoscut, dar care are merite deosebite în istoria modei secolului XX, actuale până în prezent, a fost primul designer care a propus rochii pentru fetiţe, asortate cu rochiile mamei. Datorită enormei iubiri pe care o purta pentru fiica sa, Jeanne, Lanvin crea rochii neobişnuite pentru acele vremuri. În scurt timp, clientele deja făceau coadă pentru a confecţiona seturi mamă-fiică. Graţie acestui fapt, în 1909, Jeanne Lanvin primeşte statutul oficial de couturiere şi îşi deschide casă de modă „Mame și fiice”.

Din fericire, în Moldova această modă abia începe să prindă rădăcini. Şi tot mai multe fashioniste aleg să poarte rochii identice, alături de micuţele lor. Dar dacă până nu demult asemenea seturi erau la mare căutare, acum casele mari de modă, cum ar fi Dolce & Gabbana, Moschino, Armani, Trussardi, Cavalli, Prada, Adidas, H&M, Old Navy propun diverse variante de ţinute family-look.

Aşadar, există cîteva moduri de a asorta ţinuta mamei cu cea a fiicei:

1. Rochii absolut identice – de obicei se aleg atunci când fiica e mică sau adolescentă, iar mama are un corp bine lucrat. E varianta perfectă pentru evenimentele importante sau pentru un shooting. Sigur nu vor lăsa pe nimeni indiferent

2. Modele diferite – aceeași stofă – varianta perfectă pentru mamele cu copii mici. În acest caz, modelele „mature” se adaptează corpului de copil. De exemplu, în cazul în care mama îmbracă o rochie sirenă, ar fi ciudat să îşi îmbrace fiica de 2 ani în același model. Pentru a păstra armonia, se aleg modele corespunzătoare vârstei mamei, dar şi a fiicei.

3. Când e vorba de stilul casual, se pot alege ţinute identice ca nuanță sau model – scurte, jachete, tricouri, care să fie asortate între ele. Unele mame preferă să aleagă ţinute asemănătoare ca stil – în cazul dat se păstrează culoarea sau modelul, şi se fac anumite modificări, fără a pierde ideea generală. O asemenea variantă e nu mai puţin stilată şi neobişnuită, dar nu impune o corespondentă absolută.

4. Alegerea accesoriilor sau detaliilor identice – în cazul în care nu reuşiţi să găsiţi ceva potrivit pentru a crea un set, se pot adăuga doar detalii care să combine ţinutele între ele. În cazul rochiilor de seară, rochia fetiţei poate fi asortată prin cordon, pantofi sau o bentiţă în culoarea rochiei mamei. Un detaliu mic uneori poate fi acel accent care va întregi look-ul.

Începusem articolul cu ideea că mulți consideră că seturile mamă-fiică denotă un prost gust. Adevărul e că mama e acea persoană care simte cel mai bine ce haină trebuie să îmbrace ea sau fiica. Atât timp cât vă simţiţi bine, îmbrăcând rochii identice, corespunzătoare stilului şi evenimentului, iar acestea sunt de o calitate înaltă, purtaţi–le! Când şi unde vă place. Copiii doar, cresc atât de repede…

Diana Voevutki