Cu o facultate în finanțe, dar cu multă creativitate și încredere în sine. Astfel s-a lansat Alina Druță în domeniul designului vestimentar, o tânără creatoare de la noi, care de ceva timp a reușit să-și pună amprenta pe piața autohtonă prin modele inedite de rochii de mireasă și de seară. Nu planifica să coase rochii de mireasă, dar după o simplă cerere a unei cliente, acum administrează brandul „Alina Druta Bridal”, care mai nou a fost cunoscut și peste hotare. Munca manuală și migăloasă a fost pasiunea ei dintotdeauna, astfel, de la accesorii handmade create pe parcursul anilor de studenție, a ajuns să îmbrace miresele de la noi în cel mai frumos mod. Despre cum a reușit să coase 8 rochii de mireasă într-o singură lună și alte expriențe ne povestește Alina într-un interviu.

Știm că, de fapt, ai absolvit facultatea de finanțe, cum de s-a făcut că ai ajuns designer?

„Raspunsul la această întrebare vine cumva invers, pentru că, atunci când am ales facultatea de finanțe deja știam ca voi deveni designer în timp, pentru că mereu mi-am dorit să lucrez într-o sferă creativă. Pe atunci, ceea ce îmi oferea o facultate de design, nu era neapărat ce îmi doream să învăț, așa am ales să studiez o profesie mult mai stabilă, să-i zic așa. Îmi doream să știu exact cum se gestionează o afacere din rădăcină, pentru că deja câștigam ceva bani facând bijuterii handmade și realizam că vreau să duc asta la un alt nivel”, dezvăluie designera.

Ce s-a întâmplat cu brandul „Alina Druta Accessories” pe care îl administrai înainte, de ce ai renunțat?

„Alina Druta Accessories a devenit Alina Druta Accessories and More și apoi Alina Druta Bridal. Nu am renunțat nicio secundă, i-am dat doar o altă structură. Tot lucrul pe care îl fac acum, scindează din anii petrecuți cu mărgelele în mână, pentru că anume rochiile de mireasă și cele de seară presupun cel mai mult lucru manual și creativitate”, explică aceasta.

Când ai înțeles că pasiunea ta este să creezi rochii de mireasă și de seară ? 

Această pasiune a existat dintotdeauna, dar nu o percepeam ca atare. A fost nevoie de timp ca să înțeleg ce îmi place cu adevărat. Totul a început când mi-am deschis primul atelier, coseam de toate, începând cu pijamale din mătase și ajungând la paltoane de iarnă. Într-un moment, am fost întrebată dacă cos și rochii de mireasă, nu o mai făcusem și realizam că este o responsabilitate foarte mare, însă am acceptat. A fost o provocare, pe care mi-am asumat-o și acum iată-mă aici, cu o colecție întreagă de rochii de mireasă”, mărturisește creatoarea de modă.

Prin ce se marchează și se deosebește brandul dvs. pe piața autohtonă?

„Prefer să raspund la această întrebare cu propoziții preulate din recenziile clientelor mele:

„Este flexibilă, răbdătoare, atentă la detalii și o meșteriță bună. Acuratețea cu care a executat lucrarea este de admirat!”

„Nu doar că am găsit-o pe Alina pe ultima sută de metri, cu o lună înainte de ceremonie, dar și am avut rochia pe care mi-am dorit-o. Punctuală, răbdătoare, atentă la detalii și un specialist în domeniu”

Alina Druta Bridal cu siguranță se deosebește pe piața autohtonă prin atitudine. Modul de abordare al clienților, calitatea executării. Simplu – prin livrare de vise devenite realitate”, susține femeia.

Cum a fost experiența trăită la prezentarea colecției de debut pe podiumul din cadrul Moldova Fashion Days ?

„A fost o perioadă foarte încărcată pentru mine atât din punct de vedere moral, cât și fizic. Însă sentimentele simțite după prezentare și-au meritat tot efortul. Luasem decizia să fac o colecție destul de târziu, implicată fiind într-un proiect de accelerare, mi s-a propus să particip la Moldova Fashion Days. Suna prea tentant această propunere, așa că imediat am început să fac schițele și fabric research-ul și mi-am extins echipa într-un timp record. Nopți nedormite, lipsă de inspirație și cu toate astea trebuia sa mențin ambianța și tempoul la atelier, pentru că doar așa am reușit să creăm opt rochii de mireasă în mai puțin de o lună. Pe scurt, acea experiență a fost ca un val mare de care îmi era frică să nu mă înece, după ce l-am trecut, am învățat să înot prin toate valurile care au urmat”, povestește Alina Druță.

Cum sau unde reușești să acumulezi inspirație pentru a crea ceva nou?

Dezignera dezvăluie că inspirația o poate găsi în orice:  „În special mă inspiră oamenii pe care îi întâlnesc, priveliștile pe care le admir. Nu se întâmplă imediat. Imaginile îmi rămân întipărite în minte, se mai adună altele, iar atunci când se completează, devin piese vestimentare. Iar uneori, îmi este de ajuns să palpez o stofă, ca să înțeleg cum vreau ca aceasta să îmbrace corpul femeiesc”

Anterior ai participat la expoziții în străinătate, cum au fost apreciate creațiile tale de lumea de acolo?

„Expozițiile la care am participat au fost planificate din timp, așa că știam exact că, colecția cu care merg acolo o să fie primită cu succes. Am studiat piața și am analizat cu atenție cine și cum este potențialul meu consumator de acolo, astfel, ceea ce le-am prezentat, a fost exact pe gustul lor”, explică femeia de afaceri.

Din propria experiență, poți descrii care sunt preferințele mireselor de la noi?

„Îmi este dificil să ofer o definiție clară a ceea ce apreciază miresele de la noi, pentru că în timp am creat foarte multe stiluri de rochii de mireasă. Cert este că fiecare domnișoară își dorește o rochie ușoara și unică. Dacă ar fi totuși să punctez ceva, atunci rochiile cu corset în forma „A” rămân a fi în topul preferințelor”, povestește artista.

Ce recomandări poți oferi viitoarelor mirese de la noi, care urmează să-și aleagă rochia de mireasă? La ce detalii să acorde atenție?

„Cel mai important aspect în alegerea rochiei de mireasă este căptușeala rochiei și/sau a corsetului, dacă modelul dorit de mireasă prevede un corset. Puține sunt miresele care înțeleg cu adevărat că dacă își doresc să se simtă cu adevărat bine în ziua nunții, trebuie să îmbrace o rochie comodă. Căptușelile de proastă calitate sau chiar elementele decorative ale rochiilor care nu sunt suficient prelucrate, creează de cele mai multe ori probleme grave atunci când încep să irite pielea. Un alt aspect important este chiar stilul rochiei, recomand cu desăvârșire, atunci când se alege rochia de mireasă, să se ia în calcul decorul și locația unde va avea loc evenimentul. Nimic nu poate fi mai frumos decât atunci, când inclusiv mirii se potrivesc perfect cu ambianța evenimentului”, conchide designera Alina Druță.

Autor: Ignat Laura, stagiară

Sursa foto: arhiva personală a Alinei Druță