E posibil să nu-ți fie sete, dar corpului tău să-i fie. Iar creierul resimte cel mai mult asta, pentru că procesul gândirii încetinește brusc. E un lucru știut că deshidratarea face creierul să nu mai funcționeze la cote maxime, dar până acum nu se știa cât de deshidratat trebuie să fii că să te aștepți la un astfel de efect.

Un studiu recent, coordonat de Mindy Millard-Stafford, de la Institutul de Tehnologie din Georgia, SUA, a arătat că dacă pierdem circa 2% din masă corpului în urmă deshidratării, cam un litru de apa prin transpirație, deja creierul se resimte, arată Science Alert, citând un raport publicat de Medicine & Science în Sports & Exercise.

Mai cu seamă atunci când este nevoie de concentrare și un efort intelectual intens, efectele apar imediat, creierul neputând să țină pasul. Partea cea mai rea e că, de multe ori, nici nu ne dăm seamă că suntem deshidratați, pentru simplul fapt că nu ne este sete.

Concluzia a reieșit în urmă revizuirii a nu mai puțin de 33 de cercetări anterioare, care s-au concetrat pe deshidratare și performanțele cognitive. Aceste studii s-au concentrat pe 413 subiecți care pierduseră prin transpirație între 1-6% din masă corporală.

Iar acest prag de 2% nici nu e greu de atins-e nevoie doar de o drumeție de o oră pentru a se ajunge la acest nivel de deshidratare.

Pe lângă atenție și gândire, are de suferit, în urmă deshidratării, și coordonarea. În mod interesant, reacțiile, însă, nu sunt atât de afectate, au mai descoperit cercetătorii.

Distribuie articolul: