Descoperă secretul care a menținut Colosseumul în picioare timp de 2.000 de ani. Este unul dintre marile monumente ale lumii, dar și un loc plin de secrete, intrigi și mistere. Ultimul tocmai a fost descoperit de o echipă de oameni de știință care au aflat secretul care a menținut Colosseumul în picioare în ultimele două milenii.

 

Colosseumul din Roma este unul dintre numeroasele exemple ale forței Imperiului Roman antic, puterea sa arhitecturală a supraviețuit până în zilele noastre cu unele dintre cele mai impresionante monumente din lume. Deși marelui icoan al capitalei italiene îi lipsește o parte, ea continuă să reziste admirabil și totul se datorează amestecului perfect al betonului folosit pentru a o construi.

De ani de zile au fost investigate motivele rezistenței clădirilor romane și este că pentru ca acestea să fie distruse au trebuit să intervină mâna omului sau puternicele forțe ale naturii. Experții lansează teorii de câteva decenii, dar nu au ajuns niciodată la o concluzie, până când anul acesta o investigație a universităților din Italia, Elveția și Statele Unite a găsit răspunsul.

Pentru a rezista atâtea secole, se știa deja că materialele folosite trebuiau să fie foarte bune, mult mai bune decât cele actuale, dar cheia era în var și în modul în care a fost folosit. Cel mai mare avans în această investigație se datorează faptului că au aflat că, pe lângă amestecarea betonului cu var rece, au folosit același element dar în stare incandescentă. În acest fel, varul era „viu” și practic repara rănile pe care le pot suferi Colosseumul și alte clădiri.

Acest amestec inteligent a permis ca monumentele impunătoare să fi supraviețuit de la construcția lor, acum aproape 2.000 de ani, nici măcar cutremurele nu au reușit să doboare marele simbol al Romei. Una dintre aceste forțe ale naturii a doborât o parte din cel mai faimos amfiteatru din lume în anul 1349 și aproape patru secole mai târziu, un alt cutremur a provocat pagube mari.

Din fericire, fundațiile erau foarte bine stabilite, ceea ce a însemnat că cea mai mare parte a structurii a rămas în picioare. Duritatea betonului și arhitectura romană precisă nu au fost suficiente pentru ca întreaga structură să reziste și un factor important a fost solul, deoarece în subsolul pe care se află Colosseumul se pot identifica două părți foarte diferite.

Partea de nord este cea care a ramas in picioare si se datoreaza faptului ca se aseaza pe roca vulcanica, aceasta duritate a permis ca grinzile subterane sa fie mult mai sigure. Pe de altă parte, zona care s-a prăbușit este construită pe pământ moale, asta pentru că prin ea a trecut un vechi afluent al Tibrului.

Este adevărat că Roma nu este un teritoriu cu multă activitate seismică, dar este ușor să ajungă undele seismice, așa că cutremurele puternice care au făcut să tremure Apeninii au zguduit și capitala.