Îți propunem ca această duminică să o începi cu o călătorie, teleportându-te cu 20 de milioane de ani în urmă, la Cheile Butești, din raionul Glodeni. Stânca are o suprafaţă de 110 ha. În jurul recifului, bântuie o serie de legende, pe care oamenii ce au vizitat acel loc, le-au confirmat… mai mult sau mai puțin. Reciful are dimensiuni impresionante – mai mult de 2 km lungime şi 125 m lăţime şi este înconjurat din ambele părţi de râul Camenca, scrie calatoriicugust.com 

Cheile Butești se consideră unele din cele mai largi din bazinul Prutului de Mijloc. Formațiunile geologice, asemeni altor recife calcaroase din nord-vestul Republicii Moldova, s-au format în două etape, 15-20 milioane de ani în urmă. În prima etapă, calcarele de bază s-au format în apele Mării Badeniene, preponderent din corali, foraminifere, briozoare, alge albastre-verzui și cochilii ale diferitelor moluște.

În cea de-a doua etapă, calcarele de vârstă volhiniană s-au format mai mult din briozoare, foraminifere și alge albastre-verzui în apele calde ale Mării Sarmatice, și Mării Tortoniene. În recif au mai fost descoperite schelete ale ostracodelor, crabilor, aricilor, mușchilor, litotamniilor, mai rar imprimări ale scheletelor de pești, ale unor părți de foci, delfini și alte animale.

Pe recif s-au păstrat urme ale unei cetăți din neolitic, apărată de maluri abrupte și de un val de pământ.

Sursa: calatoriicugust.com 

Distribuie articolul: