Generațiile mai în vârste nu cunosc cum ar trebui să fie un regim alimentar echilibrat, iar din această cauză apar diverse probleme de sănătate și disconforturi, atât la adulți, cât și la copii. De unele deprinderi totuși trebuie să ne debarasăm. 340 de milioane de copii, din toată lumea, suferă de obezitate, din păcate numărul crește treptat. Care ar fi cauza? Necunoașterea unor reguli simple și lipsa efortului fizic în viața cotidiană. Vom încerca împreună să stabilim unele priorități în acest sens și să înțelegem cum prevenim astfel de probleme. 

Pâinea a fost una dintre cele mai importante părți ale mesei, uneori chiar și unica mâncare, dacă să ne amintim de momentele istorice prin care au trecut buneii noștri. Această deprindere a rămas și în prezent, școlile și grădinițele continuă să ofere pâine la fiecare masă, într-o cantitate abundentă. Sau o altă deprindere care influențează negativ, este pregătirea tartinelor, chiar dacă este o variantă sățioasă, nu e la fel de bună pentru organism. Acum avem posibilitatea de a alege orice pâine din asortimentul larg, doar că, în continuare, preferăm pâinea mai ieftină și lipsită de nutrienți.

Ce putem face în acest caz? Dacă doriți un regim alimentar echilibrat, atunci alegeți pâine de calitate, atrageți atenția la pâinea făcută din cereale integrale sau făină alternativă. Și copiii adoră adesea pâinea crocantă cu cereale integrale. Amintiți-vă că cel mai important principiu al alimentației bune este varietatea. Deci, dacă v-ați permis câteva felii de pâine crocantă la o supă, este în regulă.

Prânzul din 3 feluri de mâncare și compot, este o altă deprindere care vine din generațiile anterioare. Înainte, prânzul era practic cea mai importantă masă a zilei, respectiv trebuia să fie bogată în grăsimi și carbohidrați, pentru că se muncea mai mult fizic, iar masa copioasă era salvarea. Pe atunci și copiii erau mai activi prin terenurile de joacă și aveau un alt mod de viață, care le cerea alimentație sățioasă. Însă, în prezent activitatea nu mai este aceeași, în special pe timp de pandemie, iar mesele la fel de copioase pot duce la apariția obezității sau problemelor cu sistemul cardiovascular.

Soluția? Să începeți să calculați cantitatea necesară zilnică de calorii, să o descompuneți într-un număr confortabil de mese și să primiți plăcere. La început, poate fi cu adevărat dificil să iai recipiente cu mâncare la școală sau la lucru, să nu mai vorbim de nevoia de a le pregăti. Dar devine un obicei ușor și plăcut, pentru că nu trebuie să te gândești ce vei mânca la prânz și câți bani vei scoate din buzunar pentru asta.

Compoturile și apa gazată – partea mereu prezentă la prânzurile din trecut și nu doar. Dacă inițial era compot din fructe uscate sau mors, atunci, în prezent, ne delectăm cu sucuri împachetate sau apa gazată. Fără apă gazată nu este nicidecum posibilă o masă. Deși ea conține foarte mult zahăr, copiii foarte mult o iubesc. Acest lucru poate provoca probleme cu sistemul endocrin și va afecta cu siguranță starea pancreasului. Aceste băuturi conțin de obicei acizi citrici și fosforici, care irită mucoasa stomacului și a esofagului. Consumul regulat de băuturi carbogazoase la copii poate provoca apariția cariilor dentare.

Cu ce înlocuim? Dacă este posibil, acordați preferință sucurilor (de dorit fresh) și, de preferință, cu celuloză. Conțin multă inulină – o fibră care se găsește în fructe și legume, este utilă pentru funcționarea tractului gastro-intestinal. Este bine dacă ați reușit să deprindeți copilul să consume sucurile din legume: conțin mult mai puțin zahăr. Dar totuși, nu trebuie să uităm de importanța și beneficiile apei plate.

Maioneza – cel mai îndrăgit și universal sos pentru orice. Inițial, maioneza este un sos rece obținut din gălbenuș de ou, ulei de măsline, suc de lămâie sau oțet, sare și zahăr. Delicios, sațios și ieftin. Nicio salată nu se descurca fără maionez, în special cele de pe masa de revelion. Cu toate acestea, acest produs este bogat în grăsimi, sare și zahăr. Copiii, de exemplu, nu sunt sfătuiți să-l consume, din aceleași motive.

Ce putem consuma în schimb? În loc de maioneză, puteți utiliza iaurtul grecesc. Acesta este mult mai benefic, ușor pentru organism și chiar mai sănătos. De asemenea puteți face un alt sos acasă.

Sursă: mel.fm