Pasiunea pentru fotografie a apărut în viața lui Dumitru Slonovschi neașteptat, mai exact într-un moment de răscruce, în care a înțeles că jobul pe care îl avea nu-i mai oferea satisfacția necesară. Acum declară sincer că este un om împlinit și norocos, pentru că trăiește și activează cu pasiunea cot la cot. De profesie este jurist, iar nopțile petrecute asupra codurilor de procedură Civilă și penală au rămas amprentate profund în mintea sa. A cochetat mai apoi cu jurnalismul peste Prut, ca să se întoarcă într-un final tot la drept, acasă.

Cum a descoperit fotografia, de ce s-a axat mai mult pe cea de familie și care e „drive-ul” acum, ne-a povestit chiar Dumitru într-un interviu pentru EA.md.

Expert juridic care face poze… bune!

„Pe lângă fotografie și juridică, de mic copil am fost impresionat și de domeniul programării, cursuri pe care le urmez acum. Aaventura în lumea imaginilor a început însă cu câțiva ani în urmă, când în timp ce mă deplasam spre sala de fitness și având în minte scopul de a găsi o idee bună de afacere, am observat un anunț al unei școli de fotografie cu privire la formarea unei grupe noi. Mi-am amintit de adolescență, când împrumutam aparatele foto de la prieteni pentru a fotografia familii necunoscute pe străzile din oraș. M-am înscris fără să ezit și nu regret nici pentru o secundă”, îți amintește Dumitru.

„Copiuță” cu pozițiile la ședința foto era în telefon

„Prima ședință foto profesionistă a fost una gratuită și foarte emotivă. Eram în căutarea unei familii frumoase căreia să îi fac poze de familie pentru examenul de absolvire a școlii de fotografie, dar habar nu aveam cum ar trebui să le vorbesc oamenilor să par mai încrezut, și mai ales – în ce poziții să le spun să stea (râde). Am avut noroc de telefon, în care am încărcat vre-o 300 de poziții de familie și în momentul în care vedeam că nu mă observă, mai trăgeam cu ochii. Familia am găsit-o ușor – acum un anunț pe rețelele de socializare te salvează imediat”, își amintește fotograful.

Acum prinde cele mai bune fotografii din prima

„Uitându-mă peste ani la primele fotografii observ că rezultatul a fost unul chiar neașteptat de bun pentru un începător, dar evoluția pe parcursul timpului este evidentă. Înainte făceam 2 – 3 dubluri la fiecare poziție/împrejurare ca într-un final acasă să o aleg pe cea mai bună, dar acum echipa reușește să facă cele mai frumoase fotografii din prima. Am reușit să oferim pentru cupluri o experiență nu doar frumoasă, dar și emoționantă și distractivă. Știm să le spunem unde și cum să zâmbească, cum să privească, cum să meargă ș.a.m.d. Sunt lucruri pe care, chiar dacă le observi cu ochiul liber, nu le vezi în profunzime. Asta mi-a stârnit curiozitatea și dorința permanentă de a crește în acest domeniu”, mai spune fotograful.

Comunicarea în ședințele foto este esențială

„Succesul în fotografie înseamnă a găsi comunitatea de oameni potrivită și a o păstra alături. De aceea, am decis să abordăm piața cu elemente unice și noi cum ar fi Cardurile de Client, oferite pentru încrederea acordată echipei. Acest card are multe avantaje. Am reușit să dezvoltăm echipa la 7 oameni: doi fotografi, doi cameramani, doi editori și o persoană care se ocupă de grijile administrative și social media, mai ales că luna trecută am atins un impact de vizibilitate egal cu 500.000 de conturi, iar acest lucru aduce cu sine și o serie de mesaje la care, în mod normal, ar trebui să se revină cu un răspuns în maxim 1 oră”, ne explică Dumitru.

Gravidele și familiile cu copii sunt preferate

„La prima vedere acest tip de fotografie, de familie, pare unul simplu și la îndemâna tuturor, dar trebuie simțit și întotdeauna bine gândit. Fotografia de familie transmite cele mai naturale emoții și sentimente ale oamenilor, pozele de familie au o greutate afectivă mare și pot împărtăși amintirile de la o generație la alta. Graviditatea este un lucru minunat, iar pentru fotografi, apogeul este ultima lună de sarcină, când burtica este imensă. Este vorba despre o stare specială, despre bucuria și împlinirea femeii, lucruri care deși sunt interioare, se văd extrem de frumos și în exterior”, ne mărturisește intervievatul.

Mereu vor tinde spre mai mult

„La moment suntem entuziasmați enorm de fotografia de familie și ne dorim ca această pasiune să rămână mereu. Pentru noi fiecare familie, fie ea cunoscută sau mai puțin cunoscută, este adorabilă și încercăm să construim ceva frumos cu ea. Cred că singurul concept pe care mi-aș dori să-l mai abordez în viitor ar fi fotografia de produs. Mi se pare un domeniu interesant în care fiecare centimentru de detaliu și lumină contează. Mai avem o dorință – să ajungem la Peștera 1Emil Racovița” din s. Criva, raionul Briceni. Sunt impresionat de specificul spațiului carstic”, ne-a mai declarat tânerul fotograf.

Viitorul fotografiei este în tehnologie

„Cred că viitorul aproapiat ne va aduce două schimbări majore în domeniul fotografiei: crearea unui algortim de editare automatizată a fotografiilor. În prezent, Adobe lucrează asupra auto-ajustării preseturilor după expoziție și temperatură în cazul fiecărei fotografii aparte, însă acest rezultat ar trebui perfectat. Al doilea ar fi fotografia 3D. Pare un scenariu Science Fiction? Ei bine, nu chiar. Toate aceste tehnologii există deja, trebuie doar să fie interconectate, îmbunătățite și să ajungă mainstream împreună cu televizoarele, tabletele și telefoanele 3D.”

Acum, că toate au fost spune, fotografului îi rămâne doar să caute noi abordări în pozele de familie, dar și să spere că într-o zi, de cealaltă parte a obiectivului, alături de familia sa minunată, va fi el. „Acasă viața se simte altfel”, crede Dumitru Slonovschi, iar noi vă asigurăm că tânărul fotograf nu v-a spus chiar totul – esențialul abia urmează sau este transmis în imagini.

Foto: Dumitru Slonovschi