„M-a fascinat dintotdeauna arta abstractă. E un limbaj prin care reușești să comunici foarte multe idei, stări, concepte, informație. Și e de fiecare dată altfel”, spune Raisa Ambros despre picturile sale. De la studiul artei și primele încercări stilistice ale moldovencei noastre au trecut aproape 25 de ani. A plecat în străinătate pentru studii, ca să investească în ea și în calitățile ei. A optat pentru o țară cu mai multe posibilități, a făcut o schimbare în mai bine, mânată de setea de cunoaștere, de a acumula experiență, de a putea mai mult. De fiecare dată a trebuit să o ia de la capăt cu limba, cu istoria, cu tradițiile, mentalitatea, prietenii, serviciul, casă, etc. Și a ajuns unde și-a propus.

Sunt o self-made woman

„Nu mi-a fost frică nicioadata să încep de la capăt, în orice clipă a vieții mele. Am schimbat des job-urile în viața mea, dar niciodată nu e târziu să începi o etapă nouă, radical diferită. Important e să descoperi ce talent ai și să-l transformi în activitate cu care să te afirmi sau chiar în business. Am căzut de multe ori, chiar de pe piedestal, însă am învățat de fiecare dată, cu preț foarte mare și suferința, să mă ridic, chiar dacă a durat ani. Fiecare mic rezultat îți arată că poți, că ești capabil. Dacă ai câștigat o sumă de bani pe muncă ta, înseamnă că poți câștiga mai mult”, crede sincer Raisa Ambros, originară din satul Călugăr, raionul Fălești.

„Moldova mi-a dat energia, talentul, frumusețea sufletească și cei șapte ani de acasă. România m-a educat la cel mai înalt nivel, mi-a arătat că pot avea o carieră strălucită, deschizându-mi calea spre Occident. Italia m-a învățat că valorile tale nu trebuie nicicum să sufere, fie că faci o muncă de jos sau ești pe piedestal. Aici am descoperit modestia și drumul anevoios spre succes. Londra mi-a demonstrat că pot fi independentă în foarte scurt timp. Iar munca și talentul dau rezultate la un moment dat”, mărturisește Raisa.

Totul a început la Soroca

„Am urmat timp de 4 ani cursuri de artă plastică la Colegiul Pedagogic din Soroca. În paralel, am studiat și muzică – acordeonul.
Apoi am descoperit, la Academia de Teatru și Film, cea de-a șaptea artă: filmul și televiziune, timp de 5 ani. În 1996, chiar pe holurile facultății, am finalizat proiectul, realizând diverse secvențe de film. Am fost unică studentă care a realizat portretul personajului monocolor în nuanțe blu. Am urmat cursuri în privat cu diverși artiști profesioniști din Rusia, Republica Moldova, Regatul Unit, Italia, dar mentorul meu de bază și de suflet rămâne pictorul și profesorul Mihai Bandac, cel mai mare colorist român, după cum l-a numit Nichita Stănescu”, ne mai spune moldoveanca.

„Lasă absolut totul și apucă-te de pictat serios. Ăsta e viitorul tău”

„Așa mi-a spus un expert de pictură din Londra. Anul 2019 mi l-am dedicat artei și rezultatele nu au întârziat să apăra. Din octombrie până acum am la activ 10 expoziții internaționale de grup și urmează prima expoziție personală în SUA.
Am fost descoperită de către Galerie Événementielle din Paris pe un grup de Abstract pe Facebook – în prezent toți căutătorii de talente sunt online -, care m-a invitat să expun în cadrul unei expoziții internaționale. În urmă succesului la public, m-au invitat să organizăm și expoziția personală în acest an. La Paris am avut patru expoziții de grup, la Londra au fost 3, urmează la Praga și la Atena. În ianuarie s-a întâmplat să am 4 expoziții concomitent. Acum  îmi voi expune lucrările la Veneția din 13 februarie la Palazzo Ca’ Zanardi și la Los Angeles (SUA) 14-16 februarie”, ne comunică pictorița.

Operele Raisei la Defaced Galerie Evenementielle, Pari

Era visul ei cel mare, să expună peste ocean

„Am aplicat online să particip la târgul de artă din Los Angeles, organizat de stARTup Art Fair, singurul eveniment de acest gen creat pentru artiști și de către artiști. Condițiile de participare erau pentru artiștii locali, însă eu am încercat să aplic din Regatul Unit știind că, dacă trec selecția, atunci granița dintre Europa și America este depășită. Nu a fost ușor. Fiecare târg stARTup este jurizat de un impresionant și mereu schimbător Comitet de selecție al galeriștilor, curatorilor și artiștilor cunoscuți pentru a asigură o expoziție bine structurată. Am fost foarte emoționată când mi s-a comunicat că voi expune prima mea expoziție personală la Los Angeles, în acest proiect de artă contemporană absolut unic”, menționează singura artistă din R. Moldova, România și Italia care participă la acest târg de artă.

Simte energia culorilor

„Calitatea cea mai de preț descoperită în timpul creației este simțul înnăscut al culorilor. Simt energia culorilor și le îmbin într-un mod special, foarte armonios, care emana o forță energetică majoră, element sesizat din prima privire. Multe persoane aleg arta mea ca terapie, iar acest lucru mă onorează. Am încercat să abordez mai multe stiluri de abstract, am lucrări pentru toate gusturile: de la tablouri foarte mari, care sunt perfecte pentru case moderne și birouri – colaborez deja cu o galerie din Paris care m-a inclus într-un proiect de vânzare și închiriere opere pentru birouri -, până la picturi pentru industria textilă sau cele care se pot aplica pe gadget-uri”, ne mai povestește Raisa Ambros.

Foto: Arhivă personală