Noi restricții privind călătătoriile în alte țări, au fost publicate ieri, la data de 16 aprilie. Astfel, moldovenii care planifică să călătorească în alte state trebuie să țină cont de o serie de reguli noi, care sunt acestea și care sunt condițiile de intrare și/sau tranzitare a statelor, află mai jos. 

Momentan, este menținută interdicția de intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini şi apatrizilor, cu o serie de excepții.

Cetățenii Republicii Moldova, ca și ai altor state, care nu se încadrează în categoriile de excepții enumerate nu au dreptul să intre pe teritoriul României, pe durata stării de alertă. Excepțiile pot fi văzute aici.

În același timp, se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat.

În Ucraina, cetățenii străini pot intra inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, prezentând obligatoriu la punctul de trecere polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, precum și a rezultatului negativ al testării COVID-19 efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat și emis în limba rusă sau engleză.

Testul nu este necesar pentru copiii cu vârsta până la 12 ani. În absența unui test și/sau a unei polițe de asigurare, trecerea frontierei de stat pentru intrare sau tranzit va fi refuzată.

Persoana care dispune de un certificat de anticorpi împotriva COVID-19 sau de un certificat de vaccinare nu este scutită de necesitatea de a avea rezultatele testării COVID19 prin PCR înainte de trecerea frontierei de stat. Află mai multe informații despre accesul cetățenilor moldoveni pe teritoriul altor state accesând acest link .

Criteriul pe baza căruia se face stabilirea țărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat, este reprezentat de rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori, care trebuie să fie mai mare ca cea înregistrată în România, în perioada similară.

Amintim că, Republica Moldova se află, în continuare, în lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat.

Sursa: AGORA

Distribuie articolul: