Scenariul cuprinde istoria lui Sașa, un instalator care își face meseria cinstit și refuză să trăiască după regulile unei societăți infectate de corupție. Nașterea prematură a fiicei care suferă de o anomalie de dezvoltare, îl provoacă să se confrunte cu dublele standarde ale unei lumi decăzute. Din distribuție fac parte actorii Tudor Țurcan, Olga Anghelici, Igor Caras, Constantin Haret, Sergiu Voloc și alții. Filmările au durat 42 de zile și au avut loc în perioada 2021-2022.

Acțiunea filmului se întâmplă astăzi, în Republica Moldova. Mai exact, acțiunea filmului se întâmplă în capitala țării, Chișinău.  E vorba de povestea unui bărbat Sasha, un simplul instalator de gaze și care încearcă să existe onest, sincer. Sasha este un om care spune lucrurilor pe nume, nu este neapărat revoluționar, nu se ceartă cu nimeni, dar este adeptul dreptății și sincerității. Vrea să facă lucrurile corect, fără mită. Dar colegii se plâng administrației că Sasha nu ia bani. Șeful, fiind și el un om corupt, e frustrat mereu că angajatul în subordine, nu acceptă mita și corupția, chiar dacă proiectul de racordare la gaz în cazul diferitor companii ori case individuale este unul total incorect. Moralitatea angajatului Sasha îi creează multe impedimente în viață, că nu e ca toată lumea pentru că este cioara albă a societății și încurcă celor care iau mită.


„Varvara” este povestea unui eșec, eșecul încercării unui om de a trăi onest, după chemarea inimii și conștiinței, într-o comunitate care nu se mai raportează demult la asemenea rigori, în care nimic nu mai este așa cum pare” – este descrierea de pe pagina oficială a filmului.


În acest film, regizorul oferă o istorie dramatică a societății în care trăim, relatând povestea eroului principal impus să plătească la grădiniță pentru detergenți și perdele, la spital pentru că doctorul a primit nașterea soției, iar în biserică trebuie să racordeze lăcașul sfânt la gaz conform unui proiect ilegal ce ar putea să pună în pericol viețile enoriașilor. Sasha, fiind un specialist bine pregătit și o persoană asumată, încearcă să explice și să convingă preotul de riscurile racordării la gaz pe baza proiectului realizat cu grave încălcări ale tehnicii securității. Preotul este indiferent la ilegalități și nu este interesat de soluțiile oferite de angajatul companiei de gaz. În timpul unei slujbe, preotul roagă 2 enoriași să ia măsuri cu acest angajat care, pur și simplu, nu ar „înțelege” ce trebuie să facă.

Sasha e modelul de om care nu se dă la brazdă, că nu este ca toți. Toată lumea se plânge de mită, dar toți sunt implicați să dea. Iar când apare cineva care se opune pentru că e ceva firesc să fii corect, e judecat. Până la urmă nu încape în societatea noastră care trăiesc după alte „valori”. Bunul simț și cumsecădenia și normalitatea au devenit anormale.

Sasha este invitat la șef pentru a i se face morală că nu ia mită și impus să scrie cerere de eliberare. Acesta e surprins să realizeze că este amenințat cu cererea de eliberare din funcție dacă nu acceptă ilegalitățile și mita. Acasă, soția fiind presată de condiția financiară precară și situația critică în care s-au pomenit ca familie, îl încurajează pe Sasha să găsească o soluție ”mai puțin ortodoxă”. Chiar dacă finalul filmului este construit ca o răscruce de interpretări, spectatorii vor fi martorii unui caracter solid și de o integritate.

 

E ușor să condamni și să judeci. Toți judecăm că există mită în țară, dar tot noi suntem participanți la mită. Ne deranjează că nu există dreptate. Dar dreptatea o putem face noi prin fapte concrete și să ne unim forțele unii cu alții. Noi, ca și societate ar trebui să ne schimbăm.

În Moldova, mai bine de un milion de oameni au migrat în multe țări de pe mapamond. Au plecat din cauza sărăciei, corupției și a salariilor mici. Românii din Moldova au plecat din țară pentru că acest stat este corupția. În Republica Moldova corupția este susțină la nivel înalt, iar șefii de companii preiau exemple similare și impun angajații la ilegalități. În încercarea de a obține dreptate, riști să fii dat afară. Ori să obții mustrări și amenințări.

Mergeți la filmul „Varvara”. E un film de succes cu o poveste bine spusă. Totodată, e îmbucurător faptul că cinematografia Republicii Moldova prinde contur.