Fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, intenționează să-l dea în judecată pe actorul și jurnalistul Anatol Durbală, precum și postul Jurnal TV, după ce acesta din urmă ar fi prezentat în emisiunea satirică „Ora de Ras” o secvență în care îl prezintă pe fostul ministru ca fiind subalternul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc.

În ediția din 28 aprilie a emisiunii „Ora de Ras”, Anatol Durbală a prezentat segmentul „Fazele Săptămânii”, care a abordat subiectul lui Tudor Ulianovschi. Atunci când a prezentat secvența video în care fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene și-a anunțat candidatura la prezidențiale, producătorii emisiunii „ar fi confundat poza” lui Vladimir Plahotniuc cu cea a lui Tudor Ulianovschi.

De asemenea, jurnalistul l-a criticat pe Tudor Ulianovschi după ce acesta din urmă a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale din această toamnă, menționând că în ultimii trei ani, diplomatul nu a fost în Republica Moldova.

Într-o postare pe rețelele de socializare, fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene a scris că va acționa în judecată moderatorul și realizatorul emisiunii pentru caracterul „defăimător și denigrator al informației publicate”.

„Astăzi am luat decizia de a ataca în judecată (după înaintarea unei cereri prealabile, conform procedurii) moderatul și realizatorul acestei emisiuni, prin care voi cere tragerea la răspundere în instanța de judecată și adresarea scuzelor de rigoare în mod public pentru caracterul defăimător și denigrator al informației publicate fără prezentarea probelor necesare și prin încălcarea majoră a normelor legale prevăzute de către Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, unde la art. 2.19 este expus clar că „jurnalistul este impus să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte””, a scris el.

Totodată, Tudor Ulianovschi va solicita în instanța de judecată dezmințirea informației și adresarea scuzelor publice de la Anatol Durbală și Jurnal TV pentru informațiile publicate în cadrul emisiunii.

Totodată, voi solicita dezmințirea informației și adresarea scuzelor publice pentru defăimare și denigrare în conformitate cu prevederile art. 3 (alin. 3), art. 7 (alin. 3) și art. 26 din Legea cu privire la libertatea de exprimare, precum și în contextul respectării pct. 10 din Hotărârea Plenului Curții Supreme de Justiție nr. 7 din 24 decembrie 2012 cu privire la practica aplicării de către instanțele de judecată a unor prevederi ale Legii cu privire la libertatea de exprimare, cu precădere art. 24 alin. (1. lit. b) din respectiva normă legală. Totodată, voi solicita Consiliului Audiovizualului să se expună asupra respectării prevederilor art. 2.1, 2.2, 2.16, 2.19 și 3.10 din Codul deontologic al jurnalistului Republicii Moldova”, a subliniat politicianul.

De asemenea, fostul șef al MAEIE a mai scris că este gata să accepte testarea poligrafică pentru a prezenta probe în instanța de judecată și de a confirma că nu are vreo tangență cu Vladimir Plahotniuc.

„Pentru a demonstra contrariul celor declarate de către Anatol Durbală sunt gata să accept o testare poligrafică pentru a prezenta probe concludente în instanța de judecată și de a confirma încă o dată că nu am nicio tangență cu fostul oligarh Vlad Plahotniuc. Nu sunt atât de naiv să-mi șifonez imaginea publică pe care o am de ani de zile datorită prestației și muncii mele profesionale atât în țară, cât și la nivel mondial, unde am fost verificat de mai multe ori. De aceea, NU voi PERMITE ca o emisiune, fie ea și de satiră ideologistă, sa prezinte opiniile personale drept fapte fără prezentarea probelor necesare pentru a denigra și defăima reputația profesională a unei persoane”, a spus Tudor Ulianovschi.

Politicianul a menționat că nu este deloc mirat de faptul că a intrat în vizorul lui Anatol Durbală și că se încearcă defăimarea imaginii sale, precizând că mai mulți jurnaliști, politicieni și foști demnitari de stat au ajuns să fie denigrați la comanda guvernării.

„Nu este de mirare că am intrat și eu în malaxorul „mirobolant” al „artistului laborios de satiră ilegală” marca Anatol Durbală după ce mai mulți jurnaliști, politicieni și foști demnitari de stat au ajuns să fie defăimați prin „inteligența detectivistă” a cardinalului galben și enigmatic care uită că puterile vin și pleacă, dar noi oameni trebuie să rămânem.

Diferența dintre portofoliul deținut de către mine pe o perioadă scurtă în anii 2018-1019 și portofoliul deținut de către doamna Sandu în calitatea sa de ministru al Educației, al regimurilor politice sub alianța PD-PLDM-PLR este una majoră:

  • Eu nu am fost membru de partid niciodată la viața mea și pe scenele unor formațiuni politice nu am urcat până în prezent niciodată;
  • Pliante de o culoare partinică sau alta prin localitățile Republicii Moldova nu am împrăștiat și nici campanie electorală nu am făcut pentru niciun partid din țara noastră;
  • Eu nu am deținut funcția de ministru pe timpul a trei guvernări plahiste, pe când alții da;

Cum vă permiteți să declarați sute de persoane drept „scursuri ale societății”? Considerați că faceți jurnalism? Ați căzut în ochii oamenilor și nu aveți șanse să vă curățați, în special în Săptămâna Patimilor… Cu cât mai multă publicitate negativă o să-mi creați, cu atât mai mult voi putea ajunge în casele fiecărui om, iar societatea se va expune”, a subliniat el.

Tudor Ulianovschi a explicat că se concentrează pe necesitățile societății și consolidarea ei și nicidecum pe dezbinarea ei.

„Eu mă concentrez pe necesitățile societății, pe soluții de a crea locuri de muncă plătite în țară, de a reduce taxele și ratele de creditare – eu mă concentrez pe consolidarea societății, nu dezbinarea ei, pe creșterea economică, nu pe distrugerea afacerilor, pe investiții, nu pe împrumuturi”, a punctat ex-ministrul.

Distribuie articolul: