Educația financiară este mai mult decât un trend, ce devine tot mai popular în ultimii ani, ca rezultat al consumului mare de produse și servicii, dar și pentru că sursele de venit devin tot mai variate și mai fluctuante. Din acest motiv, tinerele generații se confruntă cu tot mai multe dileme legate de bani. Respectiv, părinții, profesorii sau oamenii de afaceri încep să-și educe copiii, discipolii sau angajații pe marginea acestui subiect destul de sensibil, dar fără îndoială vital. În contextul globalizării și a noilor tendințe de microfinanțare, este binevenită analiza acestei teme – atât de controversată și neelucidată până la final.

Educația financiară este cumulul informațiilor și experienței care îți arată cum să câștigi mai mulți bani, cum să îi administrezi mai bine şi cum să-i cheltui eficient. Focalizată pe gestiunea corectă a finanțelor proprii, această educație ar trebui insuflată și dezvoltată de la o vârstă fragedă. Utile în acest sens fiind cursurile și manualele destinate celor mici, din care aceștia învață valoarea banilor și cum ar trebui să lucreze corect investițiile mici sau mari, dar și experiențele practice (formularea unui buget personal cu banii de buzunar).

În practică, educația financiară este o sumă de exerciții pe care le întreprindem atunci când decidem cum gestionăm bugetul curent, să împrumutăm bani cuiva ori să luăm noi înșine un credit online fără gaj sau, de ce nu, să efectuăm o tranzacție de investiție pe termen lung.

Așadar, ce avantaje oferă unei persoane moderne educația financiară?

Pune baza unei percepții sănătoase a finanțelor casei

Poate fi o adevărată provocare să urmărești veniturile și cheltuielile personale, dar și mai greu a întregii familii. Totuși, educația financiară permite acest lucru, deoarece experiența repetată se cumulează și devine tot mai ușor de încadrat în tabloul general fluctuațiile bugetului familiei. Doar un buget bine controlat lasă loc și de economii sau investiții, or, acestea reprezintă scopuri de bază în viața persoanelor ce tind să-și controleze eficient resursele financiare.

Permite diferențierea ofertelor avantajoase de cele periculoase pe piața financiară

În condițiile în care pe lângă clasicele credite oferite de bănci, de exemplu, apare posibilitatea de a accesa credite online nebancare sau împrumuturi cu zero procente, este util să înțelegi ce oferte sunt cu adevărat avantajoase și care nu merită atenția. O educație financiară bună permite delimitarea oportunităților de potențialele calamități. De asemenea, este util să poți planifica perioada de rambursare, dacă te decizi că ai nevoie de credite rapide online, de exemplu.

Poate fi transmisă noilor generații chiar acasă

Desigur, unul dintre cele mai importante beneficii este că educația financiară poate fi transmisă copiilor și nepoților. În condițiile în care copiii sunt de mici expuși unui sistem consumerist, este util ca aceștia să înțeleagă valoarea banilor și să fie capabili să perceapă oportunitățile financiare de la o vârstă fragedă.

P