O echipă de cercetători americani a aflat că unii reglatori din activitatea genelor lucrează mai mult în zona bucală pentru a vindeca rănile fără să lase cicatrice, conform relatărilor publicate pe 25 iulie în jurnalul Science Translational Medicine.

Aceşti reglatori – proteinele SOX2, PITX1, PITX2 şi PAX9 – sunt active în celulele pielii din gură numite cheratocite, dar nu în alte zone de pe corp, spre exemplu pe braţ. Proteinele împiedică inflamarea care poate duce la cicatrizare, scrie Science News.

Studiul acesta este util pentru cunoaştere modului în care pielea se vindecă – ceea ce ar duce la tratamente care să închidă rănile fără să lase cicatrice. Pentru că reglatorii sunt implicaţi în multe procese biologice, inclusiv în dezvoltarea organismului, cercetătorii trebuie să ştie care dintre aceste procese sunt importante pentru vindecarea rănilor.

Oamenii de ştiinţă au făcut mici răni în gurile şi antebraţele a 30 de voluntari. Rănile din gură s-au vindecat de trei ori mai repede decât cele de pe antebraţ.

Reducerea cantităţii de PITX1 şi SOX2 din cheratocitele crescute în laborator au schimbat activitatea genelor implicate în mişcarea celulelor. Creşterea nivelului de SOX2 în pielea şoarecilor a scurtat durata de refacere de la 9 la 3 zile.

Distribuie articolul: