Unii părinți folosesc pedepsele în educația copilului, pentru a-i modela comportamentul. Deși, par să funcționeze pe moment, creează confuzie, micuțul se simte neputincios și pe viitor poate prelua această metodă. Lilia Perlug, psiholog și logoped, licențiată și magistru în Științe ale Educației, recomandă, în loc să ne arătăm furia și să ne descărcăm pe ei, bine ar fi să ne controlăm emoțiile negative, le explicăm unde au greșit și care este problema.

„Pedepsele cauzează furie, iar cu cât situația este mai dureroasă, cu atât este practic neputincios copilul. Vom alege iubirea necondiționată, cultivând respectul și încrederea, vom folosi rațiunea și puterea de convingere pentru a explica copiilor, cum îi poate afecta pe alte persoane diverse lucruri. Dacă un părinte folosește pedeapsa, atunci micuțul va păstra distanța și nu va mai avea încredere în părinte, însă permanent o să-l evite. Pe parcursul vieții respectând obligațiile, aceștia vor avea încredere în propria persoană, vor gestiona corect emoțiile, vor avea gândire constructivă și laterală, empatie și inteligență socială”, a spus psihologul.

totuldespremame.ro

„Nu educăm prin recompensă și pedeapsă, ci prin iubire, respect și comunicare”

„Fii atent la nevoile copilului, căci putem evita apariția unor comportamente neadecvate. Implică-l în treburile casei, lasă-l să-și expună părerea, să nu se simtă mic și, desigur, acordăm responsabilități, conform vârstei. În loc de recompensă, motivează copilul. Prin motivație folosește comunicarea, atunci când face ceva corect, dar și când greșește: “Am încredere în tine! Vezi, că poți!”, adaugă Lilia Perlug.

În loc să îl pedepsești, este mai eficient să îl înveți pe copil că faptele sale au o serie de consecințe, iar pentru a-l disciplina trebuie să îl faci să înțeleagă care sunt regulile. Potrivit psihologului, cuvintele frumoase sunt mult mai puternice decât recompensele.

„Încearcă să-l ajuți, în loc să-l pedepsești. De obicei, copiii greșesc fără să-și dorească, impune câteva limite, ca să-și dea seama ce fapte a făcut și că pe viitor le poate evita. Mulți părinți consideră, că ar fi imposibil de disciplinat fără recompense și pedepse un copil, dar nu este așa.

De la 2 – 3 ani: strânge jucăriile, pune cărți pe raft, aruncă gunoiul la coș, pune haine murdare în coș, împăturește șervețele, ajută la pus masa, aduce scutece, strânge masa.

De la  4 – 5 ani: șterge murdăria, hrănește cățelul, strânge patul și jucăriile, udă plantele, face gustări rapide, sortează tacâmurile, strânge masa, aranjează vesela, face curat cu aspiratorul de mână.

De la 6 – 7 ani: strânge gunoiul, strânge prosoapele, sortează vesela, prepararea piureurilor, curăță și spală legumele, sortează șosetele, ajută la grădinărit, înlocuiește hârtia igienică și a prosoapelor”, menționează psihologul.

csid.ro

De la 8 – 9 ani: spală pe jos, spală vesela, pune rufe la spălat și la spălat,  călcat, strânge hainele, pune alimentele în frigider, pregătește salate, prăjituri, omlete, strânge și pune masa, plimbă câinele.

De la 10 – 11 ani: curăță baia, coase nasturi, coace prăjituri mai complicate, schimbă lenjeria de pat, periază covoarele, spală geamurile, desigur face cumpărături.

După 12 ani spală pe jos, merge după cumpărături, văruiește pereții, pregătește dejunul, prânzul sau cina, face reparații simple, plăți de facturi, rezervări la restaurant, hotel, grija de frații sau surorile mai mici”, a mai spus psihologul.

doc.ro

Copilul care se obișnuiește să primească pedepse va întâmpina probleme în stabilirea unor relații sănătoase. Totodată, poate cauza și scăderea stimei de sine sau îi poate provoca probleme de încredere sau de atașament. În acest mod, îl facem neputincios și nu va putea în viitor să gândească pozitiv, chiar dacă deciziile pe care le va lua vor fi cele mai bune.

Distribuie articolul: