Procesul de educare a copilul este esențial pentru fericirea sa, dar și pentru formarea sa ca adult echilibrat. Educația copilului trebuie să se facă la timp cu principii și reguli „sănătoase”. Doar cu astfel de modalități adolescentul de mâine va fi mai onest și mai încrezător în propriile forțe. 

Deseori, părinții din cauza emoțiilor nu-și dau seama că ofensează copilul cu unele replici. De aceea, acest articol te va ajuta să te analizezi. Tu spui așa? Sau totuși te reții. 

Iată mai jos 13 lucruri pe care să NU le spui niciodată copilului tău:

„Nu mai plânge”

Foto: prințesaurbana.ro

Da, e destul de greu să te abții atunci când copilul tău plânge în hohote. Totuși, ar trebui să o faci pentru ca copilul să înțeleagă că e firesc să se simtă rău și să-și exteriorizeze sentimentele. Pentru a-l ajuta să se calmeze, îl poți îmbrățișa, mângâia sau poți să încerci să-i atragi atenția cu ceva anume. 

„De ce nu poți fi și tu ca sora sau fratele tău?”

Niciodată nu-ți compara copiii. Asta nu va duce decât la apariția unei rivalități între frați, ceea ce, cu siguranță, nu-ți dorești. Poți, în schimb, să-l lauzi pentru ceea la ce este bun și să-l susții acolo unde reușește mai puțin.

„Taci”

Acest simplu cuvânt poate ajunge foarte adânc în sufletul și personalitatea copilului. Mesajul perceput de copil este: „Nu ești important!”, mesaj ce poate avea consecințe grave asupra dezvoltării sale ca adult.

„Îmi doresc să nu te fi avut”

Potrivit examenultău.ro nu numai părinții sunt cei care pot transmite acest gen de mesaj. Din păcate ceste vorbe pot fi rostite și de către frați, bunici sau chiar bone sau profesori. Iar consecințele acestor vorbe dureroase pot fi: copilul va considera că simpla lui existență complică viața familiei sale, apropiaților săi, fie va simți un sentiment de vină atât de puternic, încât acesta va crede că nu poate face nimic fără aprobarea părinților, considerând constant că „sunt un nimeni fără mama sau tata”.

Foto: kindparenting.ro

„Pleacă! Să nu te mai văd”

Copiii care aud frecvent vorbele de mai sus vor crește cu teama că cei apropiați îi pot părăsi oricând. Astfel, ei vor decide că apropierea fizică și emoțională este inutilă. La maturitate aceștia vor resimți efectele acestor vorbe inclusiv în relațiile personale.

„Ești prea…! sau Nu ești deloc…!”

Copiii pot interpreta aceste mesaje ca: „Nimeni nu te va accepta în afară de mine”, astfel, se vor simți mereu diferiți, străini între oameni, timizi și introvertiți, iar zona lor de confort va fi mereu acasă, lângă voi, părinții, lucru care nu este neapărat bun pentru ei.

„Grăbește-te”

Copilul tău se zăbovește la micul dejun, insistă să-și lege propriii adidași (chiar dacă încă nu a stăpânit deloc tehnica) și este pe cale să întârzie la școală, din nou? Atunci da, poți să-l grăbești, dar cu totul în alt mod. Parents.com spune că dacă îl vei grăbi cu un ton mai agresiv, îi vei crea un stres suplimentar. Deci, îndulciți-vă ușor tonul spunând: „Hai să ne grăbim”, astfel, îl vei anunța că ambii sunteți în aceeași situație. De asemenea, poți transforma totul într-un joc: „Hai să concurăm, să vedem, cine poate să-și pună pantalonii primul?”

Foto: itsybitsy.ro

„Moș Crăciun nu vine la copiii obraznici”

Acest lucru îi determină să nu mai aibă încredere în sine. Nu se va exprima și manifesta liber. Va fi dezamăgit și inhibat în a se exprima.

Nu ne putem permite asta

Este ușor să spui această replică atunci când copilul tău te imploră să-i cumperi cea mai recentă jucărie. Dar acest lucru înseamnă că nu deții controlul asupra finanțelor tale. Mai bine alege o modalitate alternativă de a transmite aceeași idee, cum ar fi: „nu vom cumpăra asta pentru că acum economisim banii pentru lucruri mai importante”.

„Fac totul pentru tine” 

Este adevărat că părinții fac multe pentru copiii lor, dar dacă le amintești mereu de acest lucru îi poți face să se simtă mai degrabă o povară decât o binecuvântare. Este în regulă ca un copil să fie conștient de faptul că anumite lucruri se fac cu efort și să învețe să aprecieze ceea ce i se oferă, dar fără a simți vinovăție sau de a se percepe pe sine ca fiind o obligație.

„Fetele / băieții mari nu fac asta” 

Un exemplu foarte comun în acest sens este „fetele mari / băieții mari nu plâng”, urmat de obicei de „plânsul este doar pentru bebeluși”. Fie că plâng sau au alte comportamente, copiii trebuie lăsați să fie copii. Indiferent de nemulțumirile părinților, vârsta copiilor nu ar trebui folosită ca scuză. Încearcă să spui mai bine: „Nu cred că este o idee bună să faci asta, pentru că…”

„Pentru că așa spun eu”

Această abordare îi face pe copii să simtă că opiniile lor nu sunt valabile doar pentru că sunt copii. Niciodată nu te poziționa pe o poziție superioară, ci explică calm și cu argumente. 

„Ești la fel ca mama sau tatăl tău” 

Potrivit libertatea.ro aceste cuvinte pun un stigmat asupra celuilalt părinte și fac copilul să se simtă divizat, pentru că, în mod natural, el este jumătate din mamă și jumătate din tată, astfel el mereu trebuie acceptat și iubit ca întreg.

Foto: tikaboo.ro

Felul în care vorbești cu copilul tău influențează modul în care aceștia privesc lumea și pe ei înșiși. Este important să vorbești cu ei într-un mod sănătos.

Tu i-ai spus vreodată copilului tău aceste fraze?