Ai purtat vreodată o cămașă bărbătească și te-ai întrebat de ce nasturii acesteia se află pe partea dreaptă și nu pe stânga, așa cum se întâmplă în cazul cămășilor tale? Îți spunem care este explicația!

Nasturii au fost inventați în secolul al XIII-lea, drept simbol al statutului social al purtătorului, scrie „Buzz Feed‟. Spre exemplu, purtarea nasturilor de fildeș, de aur sau argint reprezenta un indiciu al bogăției. Mai mult decât atât, potrivit designerului Natalie Hicks, femeile bogate apelau la servitoare pentru a se îmbrăca. Prin urmare, pentru ca nasturii cămășilor să fie deschiși mai ușor de servitoare (majoritatea dreptace), erau cusuți pe partea stângă:

„Pe vremuri, să te îmbraci singur, era o problemă. Mai ales, dacă erai bogat. Doamnele aveau adesea servitoare care le ajutau să se îmbrace, așa că, purtarea cămășilor cu nasturi pe partea stângă le ajuta pe servitoare să închidă cămășile. Însoțitoarea stătea în fața femeii și o îmbrăca sau dezbrăca rapid‟, scrie publicația. Bărbații, pe de altă parte, se îmbrăcau singuri și își puteau închide mai ușor cămășile dacă obiectele vestimentare aveau nasturi pe partea dreaptă.

Totuși, de atunci au trecut foarte mulți ani, ceea ce ne face să ne întrebăm de ce nu s-a schimbat acest obicei? Potrivit lui Scott Liebenberg, standardele de producție pot fi de vină:

„Când placheta cămășii este atașată separat pe îmbrăcăminte, poate fi mai ușor pentru linia de asamblare să înțeleagă ce fel de cămașă este – femeiască sau bărbătească. În zilele noastre, ar putea fi vorba doar despre eficientizarea operațiunii.‟

Distribuie articolul: