Cred că se discută și se pune prea puțină valoare pe lectură, însă pentru o societate educată acest lucru merită a fi corectat. Într-un nou episod de Live Instagram îți fac cunoștință cu Irina Tizu, EA e o mare amatoare a cititului și se pricepe la recomandări lecturicești așa cum puțini izbutesc să o facă. Nu te mai țin mult în suspans și te invit să o descoperi, în speranța că, poate îți face și ție poftă de cărți. 

Pasiunea pentru lectură nu mereu începe din copilărie

„Nu am fost acel copil care a citit foarte mult în copilărie, sau chiar în anii de gimnaziu. Pasiunea pentru lectură a venit în anii de liceu. Mai mult pentru că, colegele mele de clasă erau foarte „citite”, dețineau mai multă informație, se exprimau într-un mod mai diferit și eu uitându-mă la ele am zis că voi încerca și eu să citesc și cred că norocul a fost să dau de o carte destul de bună la început – „Pragul” de Aurelian Silvestru.

Este foarte important cu ce începem, fiindcă unii pot avea setea pentru lectură, însă dacă nu au găsit o carte care să se potrivească cu domeniul lor de interes sau starea lor de spirit, nu le rezolvă o anumită problemă s-ar putea să se dezamăgească și să nu mai citească. Din acest motiv, atunci când alegem cărțile ar fi bine să alegem din ceea ce ne interesează.

De atunci, încet-încet, am început să cer recomandări, să văd ce mai citesc și alții, până într-un final în care am început să îndrăgesc foarte mult limba română. Am mers la Olimpiada Republicană de Limbă Română, pentru acea olimpiadă m-am pregătit destul de mult, într-un final am venit acasă cu un premiu și am fost scutită de bacalaureatul la română, iar pentru mine acesta a fost un indicator că e bine ce fac. Și, de atunci, așa am rămas cu lectura. În fiecare an tot mai mult și mai mult lecturez”, mărturisește Irina Tizu.

Preferințe lecturicești

„La început citeam doar beletristică, ficțiune. Pe parcurs am început să citesc cărți de dezvoltare personală, acum acest domeniu este „la modă”, dar nu toate cărțile sunt bune. Am dat de mai multe cărți vagi, cu lipsă de conținut bun și le-am lăsat, acum însă le-am redescoperit. Totuși, iubirea mea din toate timpurile sunt cărțile de memorii, îmi plac autobiografiile, îmi plac povestirile din propria perspectivă a unor persoane care au obținut ceva în viață”, zice ea.

Costul pasiunii

„Este o plăcere costisitoare. Cărțile costă, și nu costă puțin. Am problema că nu prea îmi place să citesc cărți împrumutate, îmi place să mi le cumpăr și să fie ale mele, apoi le pot da cu împrumut ca să le citească și alții, dar pe lună cred că, în medie, cheltui în jur de 1000 de lei pentru cărți. Până la urmă este o investiție în dezvoltarea personală”, mărturisește tânăra.

Lipsa de timp = scuză

„În fiecare zi am grijă să aloc timp pentru lectură. Nu contează când este acest moment, seara, dimineața, în transport… important este să citești.  Îmi setez obiective foarte mici, de exemplu iau cartea și-mi zic în intervalul ce urmează să citesc un capitol și deja văd, dacă m-a prins și-mi place înseamnă că continui mai mult, dacă nu, o las și voi reveni mai târziu. Deci îmi setez scopuri micuțe.

Un alt moment din rutina de lectură este că în prima parte a zilei, când creierașul nostru este mai concentrat și noi suntem mai disponibili de a primi informația, citesc cărțile mai complicate (de domeniu, de dezvoltare personală), iar spre seară îmi fac timp pentru cărți mai ușoare (ficțiune, beletristică) această balanță, în timp, funcționează.

Un alt aspect legat de rutină este că citesc mereu cu un creion în mână ca să pot reveni la anumite momente. Legat de rutină, mai am și un jurnal în care scriu teme, sfaturi și recomandări din cărți.

Dacă nu te-a prins cartea sau dacă nu-ți place, este important să poți să o pui deoparte, să nu te forțezi. De exemplu, în cazul meu, dacă văd că după o sută de pagini nu a funcționat, o las, iar după ceva timp revin la ele”, spune Irina.

Recomandări lecturicești

  • „Ce știi tu cu adevărat?” de Oprah Winfrey

„O carte ce face emoțiile (atot)cuprinzătoare.

„Ce știi tu cu adevărat?” a fost întrebarea unui critic de film adresată lui Oprah Winfrey și la care aceasta nu a știut să răspundă, însă a continuat să mediteze timp de ani buni. Din întrebare s-a născut această carte, o istorisire blândă a învățămintelor proprii. De departe, un exemplu de iertare, venerație, claritate și asumare. Pentru mine, o ocazie unică de a mă cuibări și regăsi în sufletul lui Oprah. „Oamenii care perseverează au și eu îndoieli, temeri și istoviri. Dar, în momentele cele mai dificile, trebuie să avem credința că, dacă înaintăm doar cu un singur pas, dacă ne bazăm pe incredibila tărie de caracter pe care cu toții o avem, vom învăța unele dintre cele mai profunde lecții pe care ni le poate oferi viață!”

Voi ce știți cu adevărat? M-am întrebat și eu, puteți testa, este un exercițiu de conștiință și înțelepciune interioară”, povestește Irina.

  • „Sticletele” de Donna Tart

„1040 de pagini, scris rar și încet, suspans cu lingurița, personaje cu energie aparte

Sticletele e scris cu nerv, talent și o perfectă stăpânire a sensurilor. Un bildungsroman emoționant, care explorează rătăcirile unui copil de 13 ani ce află într-o zi că puloverul mamei, rămas pe canapeaua din sufrageria casei, nu va mai putea fi niciodată purtat de ea”, povestește tânăra intrigant despre această operă literară. 

  • „Pământul făgăduinței” de Barack Obama

„Dragostea mea pentru memorii e uriașă și veche. Pe final de an, se pare că toată lumea a așteptat cronica unei epoci americane din perspectiva lui Barack Obama.

Cartea se deschide cu parcursul unui tânăr care își căuta identitatea până la puterea supremă în unul dintre cele mai puternice state ale lumii. Mai mult, demonstrează, o dată în plus, că valorile personale, susținute cu energie și în fiecare clipă, îi pot duce foarte sus și pe cei care acționează cinstit. E despre curaj, despre greșeli, despre empatie și înțelegere comună, construită zi de zi”, zice Irina.

  • „Descoperă-ți elementul” de Sir Ken Robinson

„Dacă ești și tu cumva în căutarea propriului element, atunci această carte este pentru voi Despre creativitate, elan, hotărâre și atitudine, mai mult, cea mai valoroasă carte de dezvoltare personală, și am citit nu puține. Autorul spune în paginile cărții că „elementul tău” e locul în care aptitudinile naturale își dau întâlnire cu pasiunile personale, or „a te găsi în elementul tău îți dă energie, a nu te afla în el, ți-o răpește”, sugerează Irina despre această carte. 

Pentru a descoperi mai multe recomandări lecturicești poți să-i urmărești activitatea Irinei Tizu pe Instagram sau Facebook. 

De ce e important să începi și tu

„Sunt mai multe motive pentru care ar fi bine să citim și să dedicăm timp lecturii. În general, din perspectiva mea, mie îmi place lectura pentru că îmi place să văd ce se întâmplă în mintea altor oameni, îmi place să văd ce se întâmplă în sufletul lor și uite cunoscând tot mai multe persoane, oameni și scriitori, prin lectură îi cunoști pe ei și principiile lor de viață, valorile, dar în același timp te cunoști și pe tine. Iată că unul dintre motivele pentru care trebuie să citești este pentru a te cunoaște pe tine, a vedea care sunt abilitățile și punctele tale forte și în ce direcție le poți dezvolta. Un alt motiv pentru care citesc este pentru a găsi motivație – toate învățăturile, toate îndemnurile și toată puterea mi-o iau din cărți și sunt mulți prieteni de ai mei care găsesc în literatură o oază de liniște și de inspirație. Alte motive ar fi cele e care le cunoaște toată lumea și anume să-ți îmbogățești vocabularul adică să înveți să te exprimi, să vorbești despre gândurile și emoțiile tale, să-ți lărgești orizontul în diferite domenii. Pe lângă astea, lectura este un exercițiu bun pentru a ne îmbunătăți memoria și capacitatea de memorare, dar și un prilej de relaxare”, povestește Irina Tizu.

Dacă ai ajuns să citești până aici înseamnă că subiectul îți este pe plac! Cu această ocazie te invit să urmărești integral discuția cu Irina Tizu pe care am desfășurat-o într-un Live Instagram.