În timp ce unii cataloghează drept act de infidelitate doar acțiunile ce presupun un anumit contact fizic, alții zic că infidelitatea poate fi și emoțională. Adesea femeile, dar și bărbații simt nevoia de a primi sau oferi afecțiune în afara căsniciei, cum se manifestă această dorință și de ce apare, află mai jos.

Ce este infidelitatea emoțională?

Infidelitate emoțională înseamnă găsirea unei alte persoane în afara cuplului care să îți ofere lucruri pe care fie nu știi să le ceri, fie nu le mai primești de la partenerul tău: atenție, apreciere, validare, afecțiune. Sunt lucruri după care tânjești și a căror lipsă a devenit atât de copleșitoare încât cauți soluții pentru a le primi din nou.

Din păcate, ajungem să căutăm astfel de lucruri în altă parte când alegem să fugim din relația noastră de cuplu, în loc să confruntăm aspectele dureroase și să căutăm să le remediem. Fugim de intimitatea reală din cuplu, aceea care ne permite să fim vulnerabili, failibili și să avem nevoi.

Cuplurile care rezistă în timp nu sunt cele pe care le privim noi idealizat drept foarte „compatibile”, norocoase și lipsite de probleme, ci acelea care au curajul să pună pe masă astfel de probleme când apar.

Infidelitatea emoțională poate deveni un stil de viață

Terenul propice infidelității emoționale este distanțarea emoțională a partenerilor, pierderea contactului real cu celălalt și, mai rău, pierderea interesului. În relații, cum știm deja, se diminuează dorința sexuală și pasiunea aceea care ne conectează la celălalt cu curiozitatea de a-l descoperi și dorința de a ne dezvălui.

De multe ori, pasiunea „cosmetizează” ceea ce arătăm celuilalt. De regulă, părțile pe care noi le etichetăm drept „bune”. Dar dacă ținem cont de faptul că atât noi cât și partenerul nostru suntem în continuă schimbare, de ce să ne pierdem această curiozitate, această dorință?

Pasiunea este doar un ingredient, unul efemer, pe când interesul arătat partenerului de cuplu, este un exercițiu conștient, de voință, de implicare reală în viața voastră comună pentru ca aceasta să nu se destrame.

Infidelitatea emoțională duce la răni profunde în relații, chiar și la destrămarea acestora. Problema este că, dacă ai ales să fugi din relație, căutând ce-ți lipsea în altă parte, asta vei ajunge să faci și în continuare. Va deveni mod de operare, un stil indiferent de relația în care vei intra. Iar pe termen lung, tot nu vei obține ceea ce ai nevoie.

Cum se manifestă infidelitatea emoțională

Lipsa de atenție și afecțiune din partea unui partener sunt cele mai des oferite motive care duc la infidelitate. Atunci când intrăm într-un soi de rutină în care nu ne mai simțim conectați decât superficial la celălalt, distanța se adâncește și nu va trece mult timp până când frustrările se vor adânci și ele.

Deși ar fi util să discutăm deschis nevoile noastre, suferințele sau nemulțumirile, nu o facem, spunând deseori că nu este momentul să arătăm vreo vulnerabilitate. Poate tocmai atunci cuplul trece prin anumite probleme, poate aveți un impas sau anumite presiuni externe (job, datorii, familie de origine) care vă consumă timp și energie, gândindu-vă că problemele voastre emoționale nu mai au loc să fie ascultate sau văzute.

Nevoia de reconfirmare

Probleme apar însă destul de des, iar sănătatea noastră emoțională este foarte importantă pentru a depăși dificultăți precum cele menționate anterior. Echipa pe care o facem cu partenerul este fundația pe care avem curaj să mergem mai departe și să înfruntăm problemele. Pentru că sentimentul că nu ești singur este un afrodisiac puternic. Dar nu odată alegem să ne refugiem într-o împlinire superficială a nevoilor, care vine din afara cuplului.

Deseori, nesiguranța proprie (sau în cuplu) este și ea un catalizator al infidelității emoționale. Când nu primești din partea partenerului tău suficient sau ai îndoieli asupra valorii și valorizării tale în cuplu, ești mai atent la ce poți primi de la alții. Ai nevoie de reconfirmări, de diminuarea temerii asociate nesiguranței. Cauți plase de siguranță, fie ele și de moment.