În pofida multitudinei de buletine și știri informative despre pandemia de COVID-19, informația eronată sau falsă despre virus este, totuși, crezută sau uneori și promovată de o parte din populație, atenționează Ministerul Sănătății. Iată cinci mituri despre noul coronavirus ajunse subiecte de discuție în ultima perioadă, dar pe care le dezmint autoritățile, menționează AGORA.md.

COVID-19 nu există. FALS!

Din păcate, pandemia de COVID-19 este o realitate care a afectat peste 18 milioane de oameni din lume și a curmat viața la alte aproape 700 de mii de persoane.

Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri care pot provoca boli la animale sau oameni. Cel mai recent coronavirus descoperit provoacă boala COVID-19. Noul virus are o perioadă de incubaţie de până la două săptămâni, iar contagierea este posibilă în timpul acestei perioade, ceea ce înseamnă că infectarea poate să aibă loc chiar şi înainte de apariţia simptomelor.

COVID-19 nu duce la deces. FALS!

Studiile arată că infecția cu noul coronavirus nu afectează doar plămânii, dar mai multe organe. Se produc micro-tromboze, ce duc inclusiv la necroze și la incapacitate funcțională la nivelul plămânilor, cordului, rinichilor și chiar al sistemului nervos. În foarte multe cazuri, efectele sunt foarte serioase, iar recuperarea este una de durată.

Autoritățile falsifică datele statistice, iar numărul îmbolnăvirilor este mai mic. FALS!

În spațiul public circulă informația precum că, personalul medical ar mitui familii pentru ca în certificatul de deces al rudelor să fie trecută în mod fals infecția cu COVID-19 drept cauză a morții.

Ministerul Sănătății dezminte informația și notează că, zilnic, autoritățile prezintă numărul de cazuri noi diagnosticate de laborator și numărul de decese, care la fel sunt confirmate prin teste de laborator.

Nicio persoană căreia i se fac teste repetate pentru a verifica eficacitatea tratamentului nu este raportată ca fiind pozitivă, mai mult decât o singură dată, atunci când i s-a stabilit diagnosticul, explică autoritățile.

Mai mult, sursa menționează că în R. Moldova nu este niciun caz documentat care ar confirma că familiile sunt mituite pentru falsificarea certificatelor de deces a rudelor care au murit din altă cauză. În primul rând, un deces de COVID–19 trebuie să fie documentat de un rezultat de laborator pozitiv și de fapt, nu se cere acordul familiei pentru stabilirea cauzei de deces a rudelor – acest aspect este stabilit doar de specialiști.

Noul coronavirus îşi pierde din putere. FALS!

Dimpotrivă, reprezentanții sistemului de sănătate menționează că se observă că transmisibilitatea s-a păstrat chiar și în cazul unei vremi calde și a unor temperaturi ridicate.

Specialiștii spun că virusul se transmite mai ușor decât la început, după numărul de cazuri înregistrate la nivel global. Iar în ceea ce privește patogenitatea lui, aceasta este condiționată de foarte multe ori și de organismul pe care îl infectează. Însă nu putem să afirmăm că discutăm de o virulență mai mică acum, decât în perioada anterioară.

COVID-19 afectează preponderent bătrânii, iar tinerii nu se îmbolnăvesc și nu fac forme grave ale bolii. FALS!

Noul coronavirus a suferit mai multe mutații, ajungând să reprezinte o amenințare serioasă și pentru persoanele sub 40 de ani, deși la început, prima categorie de risc era formată din vârstnici și pacienți cu diverse boli cronice, menționează reprezentanții MSMPS.

Vârsta înaintată sau comorbiditățile, precum: boli cardiovasculare, renale cronice, diabet, condiționează adesea o formă mai gravă a bolii, dar există posibilitatea ca și tinerii să facă forme grave.

Specialiștii atenționează că trebuie să ne protejăm părinții și bunicii în aceeași măsură în care ne protejăm și pe noi.

Foto: Pexels.com