Cât de frumos zice Janne Sellman, atunci când ne învață că expresia „mamă muncitoare” este tautologică. Dar ce să mai zicem despre femeile care sunt, pe lângă mame – femei iubitoare, profesioniste și ființe care își urmează vocația? Cât de mare e munca lor, cât Soarele se plimbă pe cer? La Dana Ciobanu, ne impresionează întâi de toate harul de a combina roluri sociale și visuri. De aproape 5 ani, de când a venit pe lume Vivien, Soarele răsare altfel, dimineața. Este mamă împlinită, prezentatoare TV, actriță de excepție și femeie plină de grație. Ce altceva mai poate însemna fericirea?

Să călătorim în timp, imediat până la secunda în care ați înțeles că purtați în interior două inimi. Cum s-a schimbat viața dumneavoastră, de când sunteți chemată cu „mama”?

Un copil întotdeauna te schimbă. Am rămas liberă, dar deja este o libertate pusă pe cântar… rebeliunea, spontaneitatea mea s-au păstrat, dar într-o formă mai compatibilă cu minunea de lângă mine.

Vivien e un nume atât de frumos! Ce v-a motivat să alegeți un prenume atât de inspirat și, totodată deosebit pentru zona Balcanilor?

În timpul unei lecturi, am descoperit acest nume, cu mulți ani înainte de a o avea pe Vivien. Și m-am gândit că este foarte feminin. Iar când puiul meu a apărut în viața mea, numele deja era pregătit.

 

Cultivați, la Vivien, expresia unei Lady? Care e sfatul pe care i-l oferiți de cele mai multe ori?

Sunt adepta unei eleganțe firești, mai ales la această vârstă. Vivien este o fetiță foarte sociabilă și cochetă, puține indicații de bun gust și câteva sugestii de bune maniere sunt întotdeauna binevenite. Dar nu-mi transform copilul în păpușă. Pentru mine, eleganța este întotdeauna un rezultat firesc al unei educații bine asumate, dar fără excese …

Actoria și televiziunea sunt domenii care solicită timp, mult timp. Cum reușiți, pe lângă acestea, să vă realizați cea mai importantă dintre misiuni: cea de mamă?

O am pe mama alături. Mereu. Necondiționat. Deseori mă întreb dacă și eu, la rândul meu, voi reuși să mă detașez de problemele mele, timpul meu liber, planurile mele și să-mi ajut copilul așa cum o face mama mea. Datorită mamei, în orarul meu supraîncărcat apar oaze de timp liber. Mama mă ajută să fiu mamă; e un mare noroc și-i mulțumesc pentru aceasta.

 

Cum reacționează Vivien ori de câte ori vă vede pe sticlă? A perceput deja că imaginea mamei e admirată de o țară întreagă?

Vivien e foarte relaxată când mă vede pe sticlă. Ea percepe meseria mea ca pe orice altă meserie și asta mă încântă. Ea știe că sunt actriță, că lucrez la TV, deseori e prezentă pe platoul de filmare sau în culise, mergem în weekend la un centru educativ unde predau actoria și unde îmi este discipola 🙂 . Dar, indiscutabil, pentru ea eu sunt mamă, nu actriță și e minunat.

V-a destăinuit deja predispozițiile unei viitoare profesii? I-ați recomanda o carieră de actor?

Ea se vede actriță… 🙂 Și-mi dau seama că poate fi un vis de durată. Dacă aceeași pasiune o va urmări și la vârsta majoratului, voi fi fericită s-o susțin, pentru că eu mi-am urmat visul întotdeauna.

 

Într-una dintre marile producții la care ați jucat în rolul principal, ați fost însărcinată. Ați fi pregătită să retrăiți această perioadă minunată?

Ai dreptate, pe toată durata filmului, cu excepția unor scene, am retrăit  fericirea de a fi însărcinată. Aveam emoții când Jana Povalachi, directorul de costume al filmului, îmi aranja zilnic burtica. Era un joc al imaginației care-mi plăcea. Simțeam din nou greutatea sarcinii, apărea o oboseală specifică gravidelor, o fericire în ochi. Copiii sunt minuni de la Dumnezeu. Dacă voi avea parte de încă o minune în viața mea, voi fi nespus de fericită. În prezent, sunt absolut împlinită ca mamă!

 

Foto: Ellene Mocrii

Makeup & Hairstyle: Ana Granaci

Mulțumiri speciale restaurantului „Butoiaș”, care a găzduit ședința foto cu Dana Ciobanu și Vivien

Vestimentație: Lia Fia