Alecsander Podoloski a vorbit la „Seara Aventurilor” despre cum călătoriile schimbă viața, modul de percepție a vieții și valorile pe care le are omul. Acesta a făcut o retrospectivă din ultimii șase ani, de când se ocupă de proiectul WE GO, timp în care a reușit să viziteze 58 de țări. Evenimentul a avut un scop caritabil.

„Aspectul care cel mai mult îmi place ce ține de călătorii este faptul că am ocazia cunosc oameni frumoși, oameni care mă inspiră și care mă schimbă. Călătoriile îți lărgesc orizontul și dictează modul care noi gândim, pentru că un om judecă în limita experienței lui de viață. Adevărul lui se limitează la hotarele țării. Ceea ce este bine pentru noi, nu-i bine în India, ceea cei rău la noi, poate fi bun în Peru”, ne spune tânărul aventurier.

„Pentru un om nu poate fi adevăr ceva ce el nu a trăit cu propria sa experiență”, spune Alecsander Podoloski.

Situații care i-au schimbat modul de a gândi

„Fiind în India, am luat niște bomboane Bucuria din țară, pentru a face fericiții copii de acolo. Am întâlnit o gașcă de copii și am împărțit bomboanele. După care s-a apropiat un domn mai în vârstă și ne-a spus: „vă rog frumos să nu le mai dați bomboane, că până a veni voi, ei toți se jucau împreună, după ce ați venit voi, au început să se lupte între ei… Deși chiar am avut o intenție frumoasă și prietenoasă, această întâmplare m-a făcut să reflectez altfel. Călătorind în țări sărace am văzut oamenii săraci, dar fericiți și bogați, dar nefericiți. Astfel de situații te fac să-ți revizui scopurile și valorile. Te fac să nu-ți dorești la sfârșit de an să-ți schimbi mașina, dar de fapt să-ți permiți altceva decât lucruri materiale”, a conchis tânărul.

Călătorii dedicate lui

Prima călătorie pe care și-a dedicat-o lui a fost cea din Nepal, unde a învățat o altă lecție: că nimic nu este veșnic. „Scopul meu era să ajung la cel mai înalt pas din lume 5416 metri. Am mers timp de 10 zile. Mă gândeam deja că nu mai am puteri, dar totuși obstacolele care există sunt doar în capul nostru. Efort fizic mi-a ajuns ca să trec acel pas, însă cel mai mult m-a ajutat totuși sprijinul psihologic. Mai erau patru oameni și mă gândeam că dacă ceva se întâmplă cu mine, cel puțin nu sunt singur. Unica ce ne oprește pe noi este blocajul din capul nostru”, ne mărturisește Alecsander.

„Alegeți un punct și focusează-te”

Într-o altă călătorie, tânărul a învățat să se balanseze pe o frânghie ridicată deasupra pământului. Totul s-a întâmplat grație oamenilor care îi făceau instructajul îi spuneau: „Alegeți un punct în depărtare, focusează-ți privirea pe el și mergi înainte Dacă privești în jos tu cazi!”. Și din această experiență a învățat o lecție: „Secretul în a-ți atinge scopul este lipsa gândurilor din cap. Din moment ce apare gândul, de exemplu: că la mine se uită lumea, acela a trecut mai repede ca mine etc – apar blocajele. Când aveți un scop, priviți-l drept și faceți abstracție de gânduri, mai ales de cele negative, astfel nu veți pierde echilibrul de pe „frânghia-Vieții”. Am realizat că unicul dușman care îl avem în viața noastră este vocea din capul nostru, așa că ascultați-vă Inima, Sufletul și Călătoriți”, este îndemnul aventurierului.

Evenimentul deosebit, organizat de CCF cu scop caritabil, s-a intitulat „Seara Aventurilor”, iar la alături Alecsander au mai participat Corneliu Său și Ana Ganceariuc. Scopul serii a fost colectarea banilor pentru a crea condiții de trai mai bune familiei Ceucari din Cahul care creste 8 copii, și vom sprijini părinții și pe Sănduț în terapii de recuperare.

Autor: Lucia Dăscălescu, stagiară