„O mamă râde râsul nostru, varsă lacrimile noastre, iubește iubirea noastră, suferă teama noastră. Trăiește bucuriile și necazurile noastre și împărtășește speranțele și visurile noastre.” Julia Summers. 

Scundă, înaltă, grasă, slabă, părul lung sau scurt, castaniu, blond sau verde, ochii pătrunzători și plini de blândețe, indiferent cum arată tot rămân a fi cele mai sfinte ființe pe pământ, MAMELE. Sunt cele care ne dăruiesc viață și care ne îndrumă mereu, nu contează câți ani avem sau deja că suntem chiar și noi părinți, ea oricum va fi acolo alături de noi, căci în ochii mamei TU MEREU VEI FI COPIL! Copil, care necesită dragostea și protecția mamei. 24/7 acesta este programul care îl oferă mamele pentru noi. Atunci când ai alături de tine părinții să știi că ești cel mai bogat om.

Scriu acest articol pentru că mamele nu au nevoie de o anumită zi pentru a fi ridicate în slăvi și lăudate, ele merită în fiecare zi, nu doar de 8 martie sau de 10 mai. Cum ele găsesc mereu timp pentru noi așa și noi trebuie să le acordăm atenția pe care o merită.

Mama este unica, este un etalon de frumusețe, gingășie, feminitate și curaj. Ea întruchipează grija, modestia, hărnicia, blândețea, iubirea și toate calitățile pozitive existente pe pământ, căci doar ea are acest talent să reprezinte binele. Chiar dacă toate mamele întruchipează binele, copii lor o văd diferit, într-un mod special, așa cum nu o vede și nu o știe nimeni, mai jos vom vedea cum este văzută mama prin ochii mai multor persoane publice.

Doina Danielean 

„Pentru mine cuvântul MAMĂ înseamnă totul în viața asta. Doar o femeie care nu are copii, care nu are instinct de mamă și care nu a simțit ce înseamnă să fii mamă, poate să pună cariera în fața realizării scopului primordial pe pământul ăsta, împlinirea de a fi mamă. Acest cuvânt îmi trezește cele mai deosebite emoții, trăiri și stări. O stare de mândrie pentru că am un copil care este pe jumătate bărbat și care peste vreo 10 ani mă va prezenta cu mândrie iubirii vieții lui, precum că eu sunt cea care i-am dat viață.”

Adrian Ursu

„Primele două cuvinte cu care asociez cuvântul mamă sunt GRIJĂ ȘI DRAGOSTE. Apoi în vine un sentiment frumos de nostalgie cu amintiri din copilărie și cu timpul și atenția nemărginita care mi-a dăruit-o mama. Cuvântul MAMA îl mai asociez cu sacrificiu pentru că multe mame din generația mea și-au sacrificat viața, cariera și multe alte lucruri pentru copii și familie.

Mie îmi trezește emoții frumoase acest cuvânt pentru că îl cânt foarte des prin piesa „MAMA” și am ocazia să văd ce sentimente și stări trezește această melodie în ochii altora. Sunt fericit că ea este alături de noi, că nu suntem la distanță mare și că nu trăim acel sentiment de dor pe care îl trăiește mai mult de jumătate de țară, DORUL DE MAMĂ ȘI DORUL DE PĂRINȚI.”

Diana Brescan

„Cuvântul mama înseamnă totul! Îmi trezește emoții chiar când văd că sună „mama” la telefon!  Eu sunt într-o relație foarte strânsă cu mama mea de aceea acest cuvânt este cel mai important în viața mea”

Lilia Iacub 

„Mama – totul ce e sfânt pe lume și cea mai strânsă legătură de pe fața pământului. Mama mea este ca un izvor etern pentru mine din care curge înțelegere, răbdare, iubire, mângâiere și mult sfat și anume lângă ea ma simt cel mai în siguranța și cel mai bine, este omul care știu că nu mă va trăda niciodată și omul la care pot să vin oricând căci știu că mă așteaptă. Cuvântul mama trezește niște emoții unice, pe care nu le mai găsești nicăieri, este ca si cum într-un bol ai pune tot ce e mai frumos pe lume – iubire, bucurie, înțelegere, liniște și o bucată de dor.”

Eduard Malareu, Akord

„Cuvântul mama pentru mine se echivalează cu viață, siguranță, încredere, dor, iubire pură, sinceritate… Acest cuvânt îmi trezește emoții profunde de recunoștință și de tristețe în amestec cu trecut și copilărie. Și ca bărbat, acest cuvânt îmi provoacă responsabilitate și demnitate.”

Lilia Carauș 

„Mama pentru mine este TOTUL. Este cea care a trăit în viață foarte greu, deoarece a fost mereu departe de noi pentru a ne oferi un trai decent. E cea care a educat 2 copii, pe mine și fratele meu. Niciodată nu am dus lipsă de nimic, după aia deja fiind mare, să aflu că ea vindea produse în metrouri în iernile geroase a Rusiei. Eu am avut tot, cel mai important iubire. Mama mea e cea mai bună și faptul că nu am pățit ceva, că nu am luat-o pe drumuri proaste în adolescență, este doar datorită dragostei ei și educației pe care ne-a oferit-o. În viață orice nu aș începe a face, primul lucru care îl fac, o sun pe mama. Ea este prietena mea, viața mea. Ea niciodată nu mi-a spus NU. Mereu îmi explică că eu sunt cea mai bravo, cea mai perfectă și că voi reuși în absolut orice. Tot ce sunt acum, este datorită ei, mamei mele. Mama este universul meu. Mulțumesc MAMA. Te iubesc.”

Cât de frumos este văzută mama din ochii copiilor săi și cu câtă dragoste este descrisă. Suntem oameni complet diferiți, dar ceea ce ne unește pe toți este dragostea față de mama.

„O mamă e acea persoană care poate lua locul oricui, dar nu poate fi înlocuită cu nimeni.” – Cardinal Mermillod

Mama este persoana care reușește printr-o minune să împartă dragostea sa la toți în părți egale. Brațele ei moi și fine care pot şi să consoleze pe cineva îndurerat şi să muncească pentru bunăstarea familiei. Ea este cartea cărților, mereu găsește sfaturi și te-ndreaptă spre bine. Umărul ei este mereu la dispoziție pentru a pune capul și a te plânge, iar inima ei este locul unde niciodată nu se închid porțile și mereu îți va asculta durerile care ca printr-o minune vor dispărea.

Harnică ca albina, gingașă ca romanița, frumoasă ca laleaua, cu sufletul de pâine și ochii profunzi și cristalini ca cerul așa sunt MAMELE. Ea este persoana care ne dă viață și care ca un giuvaiergiu ne șlefuiește caracterul pentru a ne transforma dintr-un cărbune într-un diamant.

Autor, Mikela Nemichin, stagiară