Pe 29 mai 1953, Edmund Hillary și  Tenzing Norgay Sherpa  au fost primii oameni care au ajuns pe vârful celui mai înalt munte. Din acel moment, escaladarea muntelui Everest a devenit un obiectiv pentru cei mai buni alpiniști. Iată cele mai interesante curiozități despre muntele Everest.

Everestul se află la granița dintre Nepal și Tibet. Peste 6000 de persoane au ajuns până în vârf. Din cauza frigului și a mediului cu conținut scăzut de oxigen, Muntele Everest este unul dintre cei mai mortali munți din lume.

Everestul are  peste 60 de milioane de ani.

Muntele s-a format atunci când placa continentală a Indiei s-a prăbușit în Asia.  O parte din placa tectonică indiană a intrat sub placa asiatică, determinând deplasarea pe verticală a acesteia, astfel a apărut lanțul muntos.

Lanţul muntos Himalaya se întinde pe o distanţă de 2.900 km între India, Pakistan, China şi Nepal, fiind cel mai înalt lanţ muntos de pe planetă. În afară de Muntele Everest, care are o înălţime de 8.848 metri, acest lanţ muntos mai conţine, de asemenea, mai multe vârfuri care depăşesc 8.000 de metri înălţime, printre care Kangchenjunga (8586 m), Lhotse I (8516 m), Nanga Parbat (8126m).

Muntele Everest crește cu aproximativ 44 de milimetri în fiecare an

Acest lucru se întâmplă din cauza deplasării continue a plăcilor tectonice.

Muntele Everest nu este, de fapt, cel mai înalt munte de pe planetă

Acest titlu este deținut de Mauna Kea, care are o înălțime uriașă de 10.200 de metri. Cu toate acestea, cea mai mare parte din Mauna Kea se află sub nivelul mării. Muntele Everest este cel mai înalt vârf din lume, deasupra nivelului mării.

Numele nepalez al muntelui

Everest a fost numit inițial Sagarmatha de către nepalezi, însemnând  „Zeița Cerului”. În timp ce tibetanii îl numesc Chomolungma, ceea ce înseamnă „Zeița Mamă a Munților”. Vârful este un loc sacru și impune ca toți alpiniștii să ceară permisiunea și un pasaj sigur înainte de a încerca să atingă vârful. Acest lucru se numește ceremonia puja, care are loc la Tabăra de bază a Everestului.

Este posibil ca Edmund Hillary să nu fi fost prima persoană care a ajuns pe vârful Everest

Alpiniștii George Mallory și Andrew Irvine au încercat să cucerească Everestul în 1924. Însă încercarea a fost fatală. Nu se știe dacă cei doi au ajuns până vârf sau nu. Trupul lui Mallory a fost găsit  în anul 1999, la înălțimea de 8200 de metri. Se presupune că cei doi au reușit să ajungă în vârf și au murit când coborau.

Recordul pentru cele mai multe ascensiuni

Foto: Everest Chronicle

Alpinistul nepalez Kami Rita Sherpa a urcat până în vârful muntelui de 27 de ori. Ghidul montan britanic Kenton Cool a ajuns pentru a 17-a oară pe cel mai înalt punct din lume, deținând recordul pentru cele mai multe ascensiuni până în vârf  de un non-nepalez.

Este nevoie de aproximativ 39-40 de zile pentru a ajunge pe vârful Everest

Aceasta nu include timpul petrecut în drumeție până la Tabăra de bază a Everestului, care poate dura 10-14 zile. Motivul pentru care este nevoie de atât de mult timp pentru a ajunge pe vârful Everest este pentru ca organismul să se poată adapta la altitudinea extremă, pe vârf există doar o treime din cantitatea de oxigen disponibilă în comparație cu cea de la nivelul mării. Alpiniștii folosesc în mod normal oxigen îmbuteliat.

Cea mai rapidă ascensiune

Lakpa Gelu Sherpa a escaladat versantul sudic al muntelui din Nepal, de la tabăra de bază până în vârful Everest într-un timp record de 10 ore și 56 de minute în 2003.

Șerpașii sunt singurii oameni care pot urca pe Everest fără oxigen

Șerpașii sunt adevărații eroi ai oricărei expediții pe muntele Everest. Sherpa este un grup de oameni care s-au stabilit pe ambele părți ale munților Himalaya. Trăind în zone muntoase cu aer rarefiat, o caracteristică fizică unică a fost moștenită de poporul Sherpa: producția crescută de hemoglobină.

Sherpa au devenit cei mai buni ghizi pe Muntele Everest. Ei nu numai că deschid drumul pentru alpiniști, dar mulți sherpa ajută la transportarea proviziilor pentru alpiniști, precum și a unor obiecte de salvare, a echipamentului de camping etc. Rucsacurile lor pot cântări de peste cinci ori mai mult decât cele ale alpiniștilor obișnuiți! Un ghid Sherpa este plătit cu peste 5.000 de dolari pentru o expediție.

Aproximativ 300 de persoane au murit pe Muntele Everest

Rata cumulată a deceselor este de aproximativ 2% [2018], ceea ce face ca Everestul să fie al 7-lea cel mai mortal munte din lume. Cadavrele sunt o scenă obișnuită pe Muntele Everest.

Atunci când oamenii mor urcând pe Everest, trupurile lor sunt lăsate pe munte și devin puncte de reper pentru alți alpiniști, deoarece este o mare provocare pentru oricine să care/tragă cadavrele în jos din cauza efortului fizic necesar în mediul cu oxigen scăzut.

Tone de excremente umane sunt înghețate pe Muntele Everest

Se estimează că pe Everest au fost lăsate anual aproximativ 8.000 kg de fecale umane (la o medie de 800 de alpiniști pe an, adică 10 kg de fiecare), iar acest lucru devine o problemă gravă de mediu și de sănătate.

Fecalele nu se descompun la altitudini mai mari, deoarece sunt înghețate. Acum, alpiniștii sunt obligați să își care fecalele de pe munte.

Solul înghețat face ca săparea latrinelor să fie nepractică,  din acest motiv, alpiniștii sunt nevoiți să răspundă chemării naturii în corturile lor. Unii alpiniști au  saci de deșeuri și sticle pentru urină pe care le folosesc în tabere, iar unii poartă scutece.

Păianjenii săritori sunt singurele animale care trăiesc pe Muntele Everest

Păianjenii săritori sunt singurele animale care au sediul permanent pe Muntele Everest La o altitudine de 6.700 de metri, păianjenii săritori se ascund în colțurile și crăpăturile de pe versanții Everestului.

Sub altitudinea de 6.000 de metri, pot fi găsite animale precum leopardul zăpezilor, tahrul himalayan (o specie asemănătoare caprei) și iakul himalayan.

Cât costă să urci pe Everest?

Un alpinist trebuie să plătească o anumită sumă de bani pentru permisul de urcare pe Everest. Expediția complet personalizată poate costa aproximativ 100.000 de dolari. Intervalul normal de cost poate fi cuprins între 40.000 și 85.000 de dolari. Aceste costuri pot depinde de zi, mâncare, transport și oxigen suplimentar. De asemenea, orice alpinist are nevoie de îmbrăcăminte și încălțăminte corespunzătoare, dar și alte lucruri necesare pentru escaladare.  De aceea, escaladarea Everestului nu este dificilă doar din punct de vedere fizic, ci poate fi și extenuantă din punct de vedere financiar.

Moldoveni care au cucerit Everestul

În 2009, Andrei Carpenco a fost primul moldovean care a cucerit Everestul. Acesta a declarat că: ,Am mers mai mult de o lună pentru ca să ajung la înălțimea de 8.850 de metri. Fiecare pas făcut a fost un risc pentru mine, fiindcă doi dintre colegii mei de expediție au murit acolo. Ajungând la înălțimea de 6000 de metri am văzut sute de cadavre ale acelor alpiniști care aveau același vis, să ajungă în vârful lumii’’.

 

Antreprenorul Mircea Baciu a escaladat Everestul în anul 2019, fiind al doilea moldovean care a reușit să ajungă pe acoperișul lumii.

Olga Țapordei este prima femeie din Republica Moldova care a reușit să escaladeze Muntele Everest.

Alpinistul Vladislav Zotea  a cucerit muntele Everest pe 19 mai 2023.