Călătoria e o aventură minunată. Călătorind, descoperi minunile lumii, oameni frumoși și pe tine însuți. Astăzi vă prezentăm un cuplu frumos, Laura și Daniel. Cei doi au vizitat Europa Centrală, Europa de Sud și Nord. În prezent cei doi explorează Asia. Sperăm ca interviul să vă inspire să explorați lumea. 

Povestește-ne despre voi

Noi suntem Laura și Daniel, ne-am născut și am crescut la Chișinău, iar la 19 ani am plecat în Amsterdam să ne facem licența în management în turism. Am locuit și muncit în Olanda timp de 6 ani, iar în urma cu șapte luni ne-am cumpărat un bilet într-o singură direcție în Asia de Sud Est și de atunci călătorim cu un rucsac așa cum ne-am dorit dintotdeauna să o facem. Ne place libertatea și ne place să credem că fiecare are dreptul să își construiască viața așa cum și-o dorește.

Câte țări ați vizitat? Este o țară/un loc care v-a plăcut cel mai mult?

Nouă nu ne place să calculăm țările pe care le vizităm, așa încât noi nu călătorim pentru a bifa țări de pe listă, ci mai degrabă pentru a câștiga experiențe, chiar dacă ele pot fi într-o singură țară. În linii generale am vizitat Europa centrală, state din Europa de Sud și Nord, Canada. Daniel a mai locuit în Noua Zeelandă pentru câteva luni, iar acum explorăm Asia de Sud Est.

Orice persoană care călătorește mai mult va încerca să evite răspunsul la întrebarea care țară ți-a plăcut cel mai mult?.  Fiecare țară e foarte diferită și sunt foarte mulți factori: să ne placă din punct de vedere a naturii, oamenilor, infrastructură, mâncare etc.

Care sun beneficiile turismului?

În primul și în primul rând, turismul ajută și crește economia țării și oferă posturi de muncă localnicilor. Posturi de muncă însemnând o calitate mai bună a vieții și oportunitatea expunerii la diverse culturi internaționale. Nemaivorbind de o infrastructură mai bună pentru a atrage turiștii (transport public, aeroporturi etc) și diversificarea veniturilor.

Care sunt riscurile pentru turiști?

Nu cred că există un anumit risc care să se aplice doar în cazul turiștilor sau doar atunci când călătorești. Riscurile pe care le poți avea la tine acasă, le poți avea și în alte parte (de exemplu risc de accidente, furt, îmbolnăvire etc). Din fericire găsim orice informație pe internet și dacă ne facem tema pentru acasă înainte de a pleca într-o călătorie, minimizăm orice surpriză sau risc.

Care sunt costurile financiare?

Răspunsul despre costurile financiare variază foarte mult de la țară la țară și de la persoană la persoană. Noi nu avem o problemă să stăm în cazări foarte simple cu doar un pat și o baie sau să mâncăm mâncare stradală, de aia și costurile noastre sunt minime. Plus, în prezent, în Asia de Sud-Est trăim mult mai ieftin decât am locui în Europa. De exemplu, în medie cheltuim în jur de 250 euro per persoană (în acest preț intrând bilete de zbor, bărci, hoteluri, mâncare în oraș de 2-3 ori pe zi etc), ceea ce ar fi practic imposibil în Islanda, Olanda sau altă țară din Europa.

Cum combinați munca și călătoriile?

Ideea de a călători pe o perioadă mai îndelungată o aveam de mulți ani și știam că o vom face la scurt timp după ce absolvim, iar în tot acest timp am salvat o sumă mai mare de bani care să ne permită să explorăm Asia de Sud-Est fără a trebui să muncim.  Avem însă un job part-time care ne permite să ne facem orarul propriu, iar de cele mai multe ori lucrăm în prima parte a zilei. Noi încercăm să stăm cel puțin 3-4 săptămâni într-o singură destinație așa încât să avem un echilibru atât fizic, cât și emoțional.

Care sunt regulile de bază pentru cei care vor să călătorească în câte mai multe țări?

O regulă nescrisă ar fi să fii deschis, empatic la cei diferiți de tine și să lași acasă așteptările și comparațiile:) Ceea ce funcționează în Europa, nu va funcționa niciodată în Asia de Sud Est sau invers (un exemplu simplu ar fi circulația rutieră, trecerea de pietoni etc). Fiecare țară și cultură are particularitățile sale, mai bune și mai puțin bune, iar fiecare particularitate are în spate un motiv și obiceiuri de sute de ani. A călători cu adevărat și a înțelege o cultură nu va fi posibilă niciodată stând într-un restort all inclusive (nimic împotriva la acest tip de vacanță, doar că, personal, nu credem că asta reprezintă a călători cu adevărat). O altă regulă nescrisă ar fi să îți faci tema pentru acasă referitor la o țară, dar niciodată să nu crezi în totalitate ce e scris pe internet și să lași loc pentru spontaneitate și descoperire proprie.

Care sunt planurile de viitor?

Pe viitor ne-am dori să ne stabilim în Europa și să avem o afacere în domeniul turismului/horeca. Călătoriile vor face parte din viața noastră mereu și vrem să ajutăm și pe alții să o facă. Nu avem un plan scris pe puncte, viața ne va duce unde va trebui, noi suntem deschiși la experiențe și oportunități.

Ce sfaturi ați avea pentru cei care vor să călătorească în câte mai multe țări?

Nu vă fie frică să explorați lumea. Călătoritul nu e despre a avea mulți bani și nici despre a bifa cât mai multe țări. Dacă o faci, foarte bine, dar dacă nu, încearcă să descoperi cât mai mult o singură țară, tradițiile sale, ce fac localnicii, cum trăiesc și cum gândesc. Chiar și în Moldova, România sunt atâtea locuri frumoase, neexplorate, oameni cu povești în spate. Vreau ca oamenii să iasă din cutiuță și să vadă dincolo de orizont.

Aventurile Laurei și lui Daniel le puteți urmări pe contul lor de Instagram.

Distribuie articolul: