Tradițiile și obiceiurile unui popor sunt cartea de vizită a țării. Când mergem în călătorie în țări diferite, vrem să cunoaște obiceiurile și tradițiile locale. Dar haideți să nu uităm și de ale noastre! În ciuda dominațiilor străine, oamenii simpli au păstrat cu sfințenie ceea ce e tradițional și specific nouă. Să nu uităm nici de rețete de bucate tradiționale pe care bunicile și străbunicile le notau cu atenție pe paginile de caiet; sculpturile în lemn sau articole tricotate. Pe toate acestea le-am aflat mai întâi de la bunicii noștri, care au învățat, la rândul lor, de la ai lor.

În satele moldovenești încă mai găsești războaie pe care străbunicile noastre și-au țesut zestrea. Ele au fost păstrate de localnici, iar acum le putem vedea în muzeele sătești. Azi,  aveți posibilitatea să faceți cunoștință cu artizanii populari din Moldova grație proiectului comun al Agenției de Investiții din Moldova și al platformei Teleportravel.

Ruta Meșteșugarilor din Moldova este formată din 10 trasee, pe parcursul cărora veți avea ocazia să vizitați 20 meștri, să încercați personal să creați ceva cu propriile mâini, precum și să vizitați toate locurile interesante din împrejurimile atelierelor.

Pavel Țăranu vă va învăța cum să mânuiți vița de salcie și o să vă împărtășească din experiența și cu cunoștințele sale.

Uliana Trandafilova este o tânără foarte talentată care practică olăritul.

Constantin Olteanu este un maestru din sudul republicii, care o să vă spună toate secretele de confecționare a obiectelor din viță de vie.

Victor Pelin este un maestru care produce sculpturi în lemn și creează jucării pentru copii pentru dezvoltarea logicii

Natalia Cangea este o maestră folclorică continuă munca bunicii sale. Natalia o să vă învețe cum să confecționați amulete pentru apropiații voștri.

Vasile Gonceari vă va învăța cum să modelați obiecte din ceramică. De-a lungul celor 15 ani petrecuți în Italia, Vasile a stăpânit tot ce e mai bun în acest domeniu și a adus toată această experiență în Moldova, în țara natală, unde și-a deschis propriul atelier și acum este gata să vă împărtășească cunoștințele sale.

Tatiana Popa vă va învăța arta de a țese covoare antice vindecătoare, învățându-vă multe secrete, iar cel mai prețios dintre ele ține de modul de păstrare a sănătății cu ajutorul covoarelor speciale de masaj.

Ecaterina Popescu organizează master-class-uri. Ea este o meșteră populară și este specializată în țesutul covoarelor. Ecaterina este fondatoarea centrului de meșteșuguri „Arta Rustică”. Ea este organizatoarea excursiilor și vă va arăta atelierul în care sunt fabricate covoarele.

Aveți ocazia să vizitați atelierul fraților Scutelnic, unde veți cunoaște arta modelării argilei, veți admira o colecție mare de ceramică. Lillian și Ruslan vă vor spune cum să modelați lutul și alte detalii de modelare.

Alt maestru popular care așteaptă să-l vizitați este Ion Aștefanoaie. Ion este fierar, lucrează cu metalul, îl modelează, îl lustruiește, creând adevărate capodopere handmade

Zaharia Triboi este meșterul care lucrează cu lutul de mai bine de 25 de ani. Este singurul meșter din țară care mai face veselă din ceramică neagră.

Vă plac lucrările handmade și vreți să susțineți producătorii autohtoni? Vă prezentăm lumânările decorative ale cuplului Angela și Ion Cârchilan. Cei doi sunt singurii meșteri din Moldova care ornamentează manual lumânări, creând tablouri întregi pe ele.

Liliana Starciuc este o meșteriță populară care vă va prezenta detaliile realizării costumului și cămășii naționale moldovenești (ie).

Cu o experiență de mai bine de 30 de ani, Maria Cristea creează costume naționale și confecționează bluze naționale moldovenești pentru femei. Maria Cristea are deschis un atelier în centrul Chișinăului.

Simion Daud este muzician de meserie și creator de fluiere. Și-a dedicat cea mai mare parte a vieții muzicii, activând ca violonist, în ansamblul muzical „Arcușul”, posedând un auz muzical impecabil.

Dumitru Pascari este unul dintre cei mai renumiți meșteri din nordul țării, care confecționează opinci de piele veche, încălțăminte de pe vremea dacilor.

Alexandru Melnic confecționează produse din plante (paie, stuf), precum și măști populare

Victoria și Vitalie Parlui lucrează de mai bine de 15 ani în domeniul ceramicii și olăritului artistic, confecționează vaze și obiecte decorative.

Dumitru Costandachi este considerat un maestru care a reînviat arta sculpturii în lemn și a îmbogățit-o cu elemente tradiționale moldovenești.

Marcel Ostrovschi și soția sa Mariana cos, de asemenea, costume naționale și confecționează pantofi strămoșești, care fac, de asemenea, parte din costumul național.

Agenția de Investiții este o autoritate administrativă centrală din subordinea Guvernului, și are ca responsabilitate promovarea imaginii Republicii Moldova pe partea economică și investițională, fiind administrator al Brandului de Țară pentru buna poziționare pe harta economică globală.