Psihologul Costin Dămășaru ne-a împărtășit cele mai eficiente metode de sprijinire a dezvoltării armonioase a copiilor. De la el am aflat cum funcționează creierul uman, cum să gestionăm evenimentele traumatice din viețile noastre și cum să le vorbim copiilor pe înțelesul lor.

Invitat la interviurile Fresh by Unica, psihologul Costin Dămășaru ne-a dezvăluit cum funcționează creierul uman și cum îl putem antrena în beneficiul nostru. Dr. Costin Dămășaru s-a confruntat cu afecțiunea Tinitus, o senzație permanentă de zumzet, de țiuit sau de zgomot în urechi, care l-a dus în pragul depresiei, determinându-l să încerce să-și pună capăt vieții.

După o tentativă nereușită de suicid, Costin Dămășaru a concluzionat că Dumnezeu i-a dat o a doua șansă cu un scop. Așa și-a descoperit misiunea vieții și a fondat proiectul Veruvis, care, potrivit mantrei acestuia, antrenează creierul și hrănește mintea. Obiectivul proiectului este acela de a învăța oamenii cum să-și folosească propriul creier în avantajul lor.

„Prima dată facem o hartă creierului, care e ca un compas care ne arată unde trebuie să mergem. Și ne arată în 3D cum anume sunt rețelele neuronale, cum anume comunică neuronii între ei. În creierul nostru, cei 86 de miliarde de neuroni, care fac peste 60 de trilioane de conexiuni, dau măsura modului în care noi ne trăim viață. Noi suntem suma interacțiunilor noastre neuronale. Felul în care mâncăm, dormim, iubim, dansăm, orice, doar absolut orice, vine de aici”

Când intervine un eveniment traumatic, ne-a mai spus psihologul, creierul face tot posibilul pentru a ne ține în viață. Însă nu recurge întotdeauna la cele mai bune mijloace de a face acest lucru. Așa ajungem să reprimăm anumite emoții și să acționăm nepotrivit.

„Prin joacă învățăm” Pentru a combate acest fenomen, psihologul a dezvoltat o tehnică de antrenare a creierului prin joacă. „Joaca, sistemul ludic, este cel mai eficient mod prin care decondiționăm și recondiționăm creierul. Prin joacă învățăm. Ce facem noi este un proces de învățare accelerat, cu duhul blândeții. Dumnezeu ne dă acest instrument absolut uluitor, dar fără un manual de instrucțiuni. Carl Gustav Jung, părintele psihologie analice, spunea că sunt trei mari modalități prin care comunicăm cu subconștientul: imaginație, simbolistică și vis”

„O familie funcțională este o binecuvântare”

Creierele noastre comunică, schimbă informație, se leagă în rețea. Membrii familiei învață unii de la alții. Familia este cea care ne asigură suportul emoțional, cea care ne asigură o bază de unde putem pleca în lume. Cea unde ne reîncărcăm energetic și cea care ne asigură, de fapt, stabilitatea emoțională. Într-o familie funcțională toți membrii comunică și fac schimb de energie, de informație, și paraverbal, și nonverbal, și verbal. O familie funcțională îți asigură uneltele necesare pentru a putea gestiona contextele mai puțin plăcute, pentru că viața nu e roz tot timpul. O familie funcțională este o binecuvântare.

Să te faci înțeles de propriul copil poate fi, de multe ori, o provocare aparent fără rezolvare. Oricât ne-am repeta, copilul nostru face „tot ce-l taie pe el capul”. Să fie oare adevărat?

„Creierul copilului are nevoie de repere, are nevoie de exemple, pentru că el imită foarte mult. Învață prin mimetism, neuroni oglindă. De aceea să spunem, spre exemplu, că vrei să nu mai stea pe telefon. Arată-i tu că nu stai pe telefon. Vrei, de exemplu, ca fetița ta sau băiețelul tău să nu mai fie nervoși, să nu mai fie agitați. Fii tu calm! Dacă tu le spui: «Nu mai urla!». Și tu urli la ei, copilul nu va înțelege ce îi spui. Va înțelege energia ta. O va capta și ți-o va da înapoi. O va imita. De-aia va fi și el nervos și agitat.

Este greu. Mai ales când are un tantrum. Dar singura soluție pe termen lung este să-i oferi copilului ceea ce vrei să-ți ofere ție. Și asta vine prin sincronizare neuronală. Copilul preia foarte mult prin para și non-verbal. Mai mult decât verbal”

 

Distribuie articolul: