Animalele de la Grădina Zoologică din capitală au rămas fără admiratori. Accesul pe teritoriul parcului a fost sistat pe timpul stării de urgență. AGORA a reușit să discute cu administrația instituției, care a povestit de ce carnivorelor le este dor de vizitatori și cum sunt alintate animalele de către angajați. Vedeți mai multe în video de mai jos, notează AGORA.md.

În prezent, angajații lucrează prin rotație, câte jumătate din numărul total de personal. Aceștia au la dispoziție măști de protecție și produse dezinfectante, spune administrația.

„Noi încercăm să nu stricăm rutina zilnică, fiindcă orice animal știe că există masa de dimineață, de seară, o activitate. Încercăm să le respectăm obiceiurile, cel puțin de a primi hrana. În momentul în care angajații pătrund pe teritoriul grădinii zoologice, le este verificată temperatura, iar unul dintre colegi, doctor veterinar, face un miniinterviu cu ei, îi întreabă despre starea generală de sănătate”, a spus vicedirectorul Grădinii Zoologice, Roman Crețu.

Acesta menționează că animalele nu și-au schimbat comportamentul odată cu închiderea parcului. Unele duc însă dorul publicului. „Carnivorele cred că simt dorul vizitatorilor, pisicile, felinele mari, pentru că mișcarea lor e o distracție pentru animale. Noi pentru ei, într-un anumit moment, suntem niște jucării. Și cum ne comportăm noi, ceea ce facem, noi îi distrăm practic”, a explicat el.

Roman Crețu menționează că, deocamdată, nu au fost calculate pierderile cauzate de lipsa vânzărilor de bilete. A dat însă asigurări că toate costurile sunt acoperite de bugetul municipal, din banii deja alocați.

Până la revenirea publicului, animalele sunt alintate de angajați. Multe dintre ele au și porecle.

„Avem un pui de cangur, pe care îl cheamă Goșa. Avem un lup sur, porecla lui e „Pușok”. Pe ursoaica noastră o cheamă Mașa. Ursul nostru are porecla „Varciun”. Fiecare animal are o poreclă. Ele de-acum sunt și reper de orientare în grădina zoologică. Animalele mai longevive, care sunt de mai mulți ani și au speranță de viață mare, cam toate au nume, pentru că se atașează angajații și e mai ușor așa, decât să spui: „pisica ceea ce urechea neagră”. Mai bine spui că asta e Măriuca”, a povestit vicedirectorul instituției.

Pe final, Roman Crețu a menționat: „Percepția oamenilor față de virus și de tot, aici când ajung, se relaxează și uită. Aici e un mediu prielnic de a te detașa. Noi în fiecare zi venim în alt univers, la noi e altă lume aici”.

Sursă: AGORA.md

Distribuie articolul: