Alarmă în regiunea nordică a țării. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor raportează patru focare de pestă porcină africană în ultimele două săptămâni. Unul dintre cazuri a fost identificat în Rezervația Naturală Pădurea Domnească, iar celelalte trei la Fălești, Dondușeni și Briceni. Zonele afectate au fost plasate sub carantină, iar măsuri de protecție și supraveghere au fost implementate.

Potrivit ANSA în perioada 1- 8 martie, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate două cazuri de Pestă porcină africană la mistreți: un caz, în raionul Glodeni, Rezervația naturală Pădurea Domnească și un alt caz, în raionul Fălești, Ocolul Silvic Fălești. Comisiile pentru Situații Excepționale ale acestor raioane au fost convocate pentru a aproba Planuri de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarelor.

Iar săptămâna trecută, au fost înregistrate alte două cazuri de Pestă porcină africană: unul la un porc domestic, în raionul Dondușeni, localitatea Codrenii Noi și un alt caz la un mistreț, în raionul Briceni, comuna Bogdănești.

În acest context, au fost efectuate măsuri de carantină, stabilite zone de protecție și de supraveghere pentru focarul de Pesta porcină africană, la porci domestici, dar și zonă infectată și de monitorizare la focarul de PPA la mistreț.

Totodată, a fost suspendată, în totalitate, mișcarea porcilor din gospodăriile din raioanele Dondușeni și Briceni spre abatoare, puncte de sacrificare, târguri de animale, precum și plasarea pe piața a produselor și subproduselor parvenite din aceste regiuni.

Comisiile pentru Situații Excepționale, din aceste raioane, vor fi convocate pentru a aproba Planuri de măsuri de combatere și eradicare a focarelor de PPA.

ANSA menționează că, pe parcursul anului 2024, în Republica Moldova au fost înregistrate, în total, 5 focare de Pestă porcină africană: 4 au fost depistate la mistreți și un caz la un porc domestic.

 

Distribuie articolul: