O consecință a fumatului este Evali, o boală indusă de țigările electronice. Iată cum se manifestă și cum poate fi depistată! 

În vara anului 2019, Centrele pentru Control și Prevenirea Bolilor (CDC) au început să investigheze creșterea alarmantă a spitalizărilor, legată de folosirea dispozitivelor de tip vaping. Pacienții care au prezentat dificultăți de respirație, tuse și dureri în piept aveau un singur lucru în comun – erau fumători de țigări electronice informează clickpentrufemei.ro.

Ce este Evali și cum se poate manifesta

EVALI este o afecțiune medicală indusă de țigara electronică, iar acronimul vine de la „E-cigarette, or Vaping, Associated Lung Injury”. Potrivit „Yalemedicine”, pacienții diagnosticați cu această boală se pot confrunta cu: dificultăți de respirație, tuse, febră și frisoane, dureri în piept, diaree, greață, vărsături și dureri abdominale, bătăi rapide ale inimii, respirație rapidă și superficială.

De ce apare?

Pentru a afla care sunt cauzele acestei afecțiuni, în primul rând, trebuie să înțelegem cum funcționează aceste dispozitive.

Țigările electronice funcționează prin încălzirea unui lichid, pentru a produce un aerosol, pe care utilizatorii îl inhalează în plămâni. Lichidul poate conține: uleiuri de nicotină, canabinoizi, arome și aditivi. Printre aditivi se află și acetatul de vitamina E.

Când este inhalat, acetatul de vitamina E poate deteriora plămânii, aceasta fiind cauza principală a bolii Evali. Desigur, nicotina și THC pot juca un rol important în această afecțiune.

  • Un studiu a detectat acetat de vitamina E în lichidul pulmonar la 48 din 51 de pacienți. În schimb, probele de lichid pulmonar de la pacienții sănătoși nu au conținut această substanță. Potrivit CDC, 15% dintre pacienții cu Evali erau minori.

Cum se depistează

Diagnosticarea Evali poate fi o provocare, deoarece simptomele acestei afecțiuni pulmonare sunt similare cu cele ale altor boli respiratorii, cum ar fi pneumonie și chiar virusul gripei sezoniere.

În timpul examinării, medicul va măsura saturația de oxigen, ritmul cardiac și îți va recomanda o radiografie toracică, o tomografie computerizată sau chiar analize de sânge.

Distribuie articolul: