Nu este un secret pentru nimeni că în noaptea Revelionului oamenii obișnuiesc să se relaxeze, să consume mâncare gustoasă și să servească o cupă (sau mai multe) de șampanie. Și dacă pentru cineva chiar și 4 sau 5 pahare de băutură sunt suportate cât de cât ok de către organism, alte persoane ajung să se simtă rău a doua zi chiar și după două pahare de vin sau spumant.

Cheia problemei cu toleranța la alcool stă în prezența sau absența alcool dehidrogenazei – o enzimă care catalizează acel drum al alcoolului în organism. Astfel, oamenii care nu o au, pur fiziologic, se simt rău chiar și de la o cantitate mică de alcool.

Așadar, ce faci dacă te simți rău a doua zi după petrecere? Am pregătit câteva remedii, inclusiv cele încercate de mine (da, că nici eu nu oi fi sfântă) pentru a trece cu bine peste starea de mahmureală.

În primul rând, sigură-te că vei dormi mult și, de preferat, într-o cameră răcoroasă. Iar înainte de a te pune la somn, fă tot posibilul ca să consumi 1,5 litri de apă simplă sau apă cu lămâie. Ideea este următoarea: alcoolul deshidratează organismul, motiv din care apar și durerile de cap. Dacă vei consuma o cantitate suficientă de apă, îți vei ajuta corpul să elimine toxinele cu care are de luptat. Important este ca această apă să nu fie consumată in volume mari și deodată, ci treptat și cu înghițituri mici, altfel vei provoca un exces de vomă.

Când mergi la culcare, încearcă să iei o pastilă de genul Ibuprofen sau alt analgezic pentru durerile de cap dar și o pastilă ce se ia în cazul răului de mare sau de drum. „Rodavan” sau „Emetix” sunt două din denumirile comerciale ale acestui fel de medicament. Sunt foarte eficiente deoarece combat amețeala și starea de vomă sau slăbiciune.

Când te trezești, bea câteva pahare de lichid dulce. Leacul ideal este Coca Cola, deoarece sărurile, acizii și zaharurile din această băutură contribuie în sens pozitiv la suplinirea electroliților din corp pierduți odată cu deshidratarea organismului. Nu degeaba în Europa această băutură le este recomandată și copiilor cu intoxicații gastrice. Încearcă să bei un pahar sau două și vei vedea efectul.

Mâncarea este foarte importantă. Dacă deja ai decis că vei avea o seară intensă și vei consuma alcool, asigură-te că mănânci binișor. Bucatele servite trebuie să fie consistente, chiar bogate în carbohidrați. Iar a doua zi minunat ar fi să începi cu o supă consistentă sau un borș.

Apropo de borș. Borșul acru ce se utilizează la prepararea zămii sau a altor tipuri de felul unu este un remediu excelent, pentru că este o sursă bogată în probiotice ce va ajuta corpul să refacă flora gastro – intestinală și îți va da o stare de bine. Tot aici se încadrează murăturile, mai ales varza murată.

Și un ultim, dar foarte necesar sfat: dacă simți că starea de rău se agravează și nimic din remediile aplicate la domiciliu nu funcționează, adresează-te imediat la serviciile medicale din cel mai apropiat centru de internare. Se prea poate că organismul are nevoie de perfuzii sau tratament mai serios în combaterea intoxicației.

Evident, ar fi minunat dacă ai alege să consumi atât mâncarea apetisantă cât și băuturile alcoolice cu moderație. Astfel te vei putea bucura de sărbători cu adevărat fericite și liniștite!

Distribuie articolul: