Paștele este o sărbătoare religioasă foarte importantă pentru creștini. Ne pregătim cu drag, vopsind ouă, pregătim bucate tradiționale, pască etc. Am întrebat și o reprezentantă a diasporei, Larisa Gindak, care s-a stabilit cu traiul în Israel. Iată ce ne-a spus ea în ceea ce privește sărbătorirea Paștelui în țara în care se află.


Este o întrebare cu o mare încărcătura emoțională, deoarece diaspora simte o necesitate acută de a se afla acasă de sărbători, de a fi cu întreaga familie, de a simți din plin atmosfera sărbătorilor. Cum nu ar fi, diaspora se străduie din răsputeri sa aducă tradițiile moldovenești în țara în care se află.

Diaspora din Israel încearcă neapărat sa meargă în Ierusalim sau în alte orașe ca sa sfințească bucatele, sunt biserici ortodoxe sau catolice în Yaffo, Nazaret, Haifa, Tiberias, Betleem, Ierihon.
Ierusalimul este cel mai important oraș din Israel în ceea ce privește tradițiile religioase și are multe biserici ortodoxe importante, inclusiv Biserica Sfântului Mormânt și Biserica Ortodoxa Sfântul Gheorghe iar al doilea ca importanta oraș pentru creștini este Nazaret- fiind locul nașterii lui Isus Hristos, la fel are mai multe biserici ortodoxe, inclusiv Biserica ortodoxa Sfântului Gabriel.

Creștinii sărbătoresc Paștele în Israel urmând tradițiile religioase specifice, ca de exemplu:
Participarea la slujbele din Vinerea Mare și din Duminica de Înviere.
Vizitarea bisericilor și altor locuri sfinte din Ierusalim. O vizită la biserica sfântului Mormânt este o experiență obligatorie pentru creștini, deoarece este considerată ca fiind locul unde a fost crucificat și îngropat Iisus Hristos.

Participarea la ceremoniile de Noaptea de Înviere, inclusiv liturghia de la miezul nopții.
Gătitul și consumul de mâncăruri specifice sărbătorii Paște, cum ar fi cozonacii și ouăle vopsite.
Decorarea casei cu elemente specifice sărbătorii de Paște, precum cruciulițe, lumânări și flori primăvăratice.
Întâlnirea și petrecerea timpului alături de familie și prieteni, un moment important de sărbătoare și bucurie .
Paștele este considerată cea mai importantă sărbătoare a anului pentru creștini, amintindu-ne de jertfa pentru păcatele noastre a Domnului Isus Hristos și de învierea Domnului, de bunătatea și mila Lui.
Creștinii din Israel sărbătoresc Paștele așa cum îl sărbătoresc și în alte părți ale lumii, urmând tradițiile bisericești și ritualurile specifice.
Este important să menținem tradițiile și obiceiurile noastre religioase și să le împărtășim cu familia și prietenii noștri, indiferent de țara în care locuim.
Paste fericit și Hristos a Înviat.

Distribuie articolul: