Ceasul biologic se referă la modul în care corpul nostru percepe trecerea timpului și felul în care își setează procesele biologice în conformitate cu ritmul circadian (noapte-zi). Deoarece stabilitatea contează enorm pentru sănătatea și bunăstarea noastră mentală, acest ceas trebuie ocrotit cu toate puterile. Ce faci dacă simți că ai deraiat? Cum îți poți reseta ceasul biologic? Află în articol câteva lucruri importante.

Ai grijă la lumină

Când deschizi ochii dimineața, lumina îți inundă creierul. Activează și dezactivează anumite gene și hormoni pentru a te face să te trezești pentru ziua respectivă. De asemenea, îi spune creierului să nu mai producă melatonină, un hormon care te face să dormi. Mai târziu, pe măsură ce ziua se estompează, întunericul reactivează comutatorul de melatonină pentru a te pregăti pentru somn.

Bufniță sau privighetoare?

Ceasurile majorității oamenilor funcționează în aproximativ același program. Dar unele sunt puțin în afara intervalului tipic. Unii se trezesc devreme, alerți și nerăbdători să plece. Alții? Trebuie să-i tragi din pat, dar odată ce seara vine, sunt pe val. Oamenii de știință cred că privighetorile pot avea ceasuri puțin mai rapide, iar bufnițele pe cele mai lente. Rapid, lent sau o versiune intermediară, toate sunt în regulă. Cheia este să lucrezi cu ceasul tău, nu împotriva lui.

Cum se schimbă ceasul tău odată cu vârsta

Pe măsură ce îmbătrânești, ceasul tău corporal trece prin câteva modificări. Nou-născuții dorm până la 17 ore pe zi, în timp ce adolescenții au nevoie de mai mult de 10. Adolescenții tind, de asemenea, să stea trezi mai târziu și să doarmă mai mult. Pe măsură ce ajungi la vârsta adultă, de obicei te stabilești cu 7 până la 9 ore de somn pe noapte. Și după vârsta de 65 de ani, s-ar putea să vezi alte schimbări, cum ar fi trezirea mai devreme.

Diferența de fus orar sau jet lag-ul

Să mergi din L.A. la New York poate să nu pară o problemă. Dar a doua zi dimineață, când ceasul cu alarmă spune 7 dimineața, ceasul tău biologic geme că este abia 4 Te vei ajusta, dar ar putea dura câteva zile. Cu cât traversezi mai multe fusuri orare, cu atât este mai rău, mai ales dacă zbori spre est. Și schimbarea ceasurilor de două ori pe an pentru ora de vară/iarnă este exact ca un jet lag, doar că fără a părăsi solul.

Lipsa de ritm perturbă atât ceasul biologic, cât și rezistența organismului

Când ceasul biologic o ia razna, nu doar că îți încurcă somnul. De asemenea, hormonii, digestia și chiar și sistemul imunitar pot fi afectați. Oamenii de știință cred că lupta împotriva ceasului tău biologic te poate îmbolnăvi. Unele studii arată conexiuni între ritmurile circadiene neregulate și afecțiuni precum cancerul, diabetul, tulburarea bipolară și obezitatea.

Bazează-te pe rutină

Când trebuie să te întorci pe drumul cel bun, nimic nu este mai eficient decât plictiseala. Un program regulat, zi de zi, este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face. Mergi la culcare la aceeași oră în fiecare noapte, apoi trezește-te la aceeași oră în fiecare dimineață. Încercă să păstrezi același ritm, cu deviații de maxim o jumătate de oră și vei avea un start bun.

Înaintează cu pași mici

Dacă vrei să-ți schimbi timpul de culcare cu o oră, de exemplu, nu e recomandabilă schimbarea bruscă. Mai eficient ar fi să optezi pentru pași mici, de 15-20 de minute, adăugând treptat până la rezultatul dorit.

Hoții digitali de somn

Îți închizi laptopul după o altă zi lungă, te speli pe dinți și te arunci în pat. Sau poate te relaxezi cu un show la televizor sau cu ceva timp petrecut pe rețelele de socializare. Care este răul? Calculatoarele, televizoarele și telefoanele aruncă un tip de lumină albastră care poate spune creierului tău să nu mai producă melatonină. O modalitate mai bună de a te pregăti pentru un somn bun este să citești sau să asculți muzică relaxantă.

Distribuie articolul: