Începe anul de învățământ și o dată cu acesta, viața adultă, cu griji și uneori fără bani pentru mulți tineri. Astfel, studenții ales să se angajeze la primul loc de muncă, chiar dacă procesul poate fi mai dificil, însă nu imposibil.

Dacă ești în aceeași situație, te felicităm pentru curaj și perseverență. Citește în continuare cum să te angajezi la primul job fără experiență și să-ți începi cariera profesională cu dreptul.

Pregătește-ți CV-ul și scrisoarea de intenție

Dacă ai găsit un anunț de angajare interesant pentru tine și vrei să aplici, începe prin crearea CV-ului și a scrisorii de motivare. Aceste două acte sunt importante pentru a scoate în evidență abilitățile tale, educația și interesele relevante pentru jobul dorit. Accentuează succesele, pe care le-ai obținut în timpul studiilor, în proiectele persoanele sau în oricare altă activitate. Cel mai important este ca acestea să corespundă cu jobul la care aplici.

Dezvoltă-ți aptitudinile
Nimeni nu se naște învățat și pregătit pentru jobul visurilor. Chiar dacă nu ai experiență profesională, construiește-ți un set de abilități esențiale pentru domeniul în care vrei să te angajezi. De exemplu, poți căuta cursuri gratuite online sau să te implici în proiecte de voluntariat, unde să înveți de la mentori și să dobândești experiență practică. 

Totodată, valorifică-ți și abilitățile soft. Potențialul angajator te va aprecia mult pentru dedicația și loialitatea ta la locul de muncă, însă nu trebuie să exagerezi și să lucrezi peste program, în weekend sau când sunt oficial, zile libere în Moldova.

Optează pentru stagii de practică
Un internship plătit este o oportunitate foarte bună pentru a-ți construi o carieră de lungă durată în companie și în industrie. Pentru început, nu-ți recomandăm să speri la un salariu foarte mare, însă o să poți obține mai mult decât bani. De exemplu, o să ai posibilitatea să acumulezi experiență,  să faci networking și să descoperi din interior mediul profesional. 

Accentuează abilitățile cheie

Multe aptitudini profesionale sunt esențiale, indiferent de specificul domeniului. De exemplu, menționează despre abilitățile tale de comunicare, de lucru în echipă sau capacitatea de a învăța rapid. Pentru a obține un job, când nu ai experiență de muncă, calitățile, de care trebuie să dai dovadă sunt: spiritul de inițiativă, atenție la detalii, abilități de organizare, energie, entuziasm, capacitatea de a rezolva probleme și flexibilitate.

Personalizează fiecare aplicație

Acest sfat este important de fiecare dată când aplici la un job, însă în contextul primului loc de muncă este și mai valoros. Adaptează CV-ul și scrisoarea de intenție pentru a corespunde cu cerințele specifice ale postului. Scoate în evidență aptitudinile tale profesionale, arată-i angajatorului că te-ai informat despre specificul companie, în care vrei să lucrezi și înțelegi nevoile lor.

Prezintă-te bine în interviu

Știm că primul interviu poate fi un test dificil, unde, indiferent de cât de bine intenționat/ă ești, se pot întâmpla momente dificile sau neprevăzute. Îți recomandăm să-ți evidențiezi entuziasmul, dorința de învățare și motivația ta în timpul interviului. Structurează-ți din timp câteva răspunsuri, care să conțină detalii despre proiectele personale sau experiențele relevante, care arată ce abilității deții și nivelul de responsabilitate. 

Arată-ți deschiderea

Cum îți spuneam și mai sus, nu-ți crea așteptări prea mari și fii deschis/ă pentru poziții de asistent/ă sau stagiar/ă. Angajatorul va aprecia atitudinea și perseverența ta, iar dacă vei reuși să te încadrezi în colectiv și să ai performanțe, cariera ta cu siguranță va evolua rapid.

Cel mai important: menține o atitudine pozitivă și nu te descuraja

Obținerea primului job, atunci când nu ai experiență, poate fi dificilă și necesită răbdare. În această „călătorie”, încearcă să ai o bună dispoziție și să înveți din fiecare interviu. Iată câteva sfaturi pentru a-ți gestiona cu succes emoțiile în căutarea primului job:

  1. Fii conștient/ de emoțiile tale
    Poți trăi un rollercoaster de emoții – de la entuziasm la frustrare. Trebuie să accepți aceste emoții și să înțelegi că sunt o parte naturală din proces. Când simți că stările negative te copleșesc, caută sprijin în cei dragi.
  2. Stabilește obiective realiste
    Înțelegem că-ți dorești să obții jobul imediat sau după primul interviu, la care ai mers. Totuși, este important să îți setezi scopuri realiste și să înțelegi că procesul poate dura mai mult decât îți dorești. 
  3. Fii răbdător/răbdătoare cu tine însuți
    În loc să te critici sau să te descurajezi după primul refuz, ai răbdare. Eșecurile sau coborâșurile sunt mai necesare decât crezi și te duc mai aproape de succes.
  4. Învață și continuă să te dezvolți
    Fiecare interviu, fiecare aplicație și fiecare eșec îți oferă informații valoroase și utile pentru dezvoltarea ta profesională. 
  5. Recunoaște-ți realizările mici
    Nu subestima micile succese. Ai primit un telefon de la recruiter, o invitație de la interviu sau un angajator a apreciat abilitățile tale – toate aceste sunt reușite din proces, pe care trebuie să le recunoști și să le sărbătorești.  

Fiecare etapă din căutarea primului tău job este o oportunitate de învățare și creștere. Crede în tine, în capacitățile tale și oferă-ți timp. Oferte bune de angajare, chiar și fără experiență, te așteaptă pe delucru.md.

Distribuie articolul: